Αν σας αρέσει η όψη του αφράτου στρώματος γάλακτος που επιπλέει στην επιφάνεια του καφέ σας, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για το πώς να κάνετε αφρόγαλα στο σπίτι σαν αληθινός barista.
Η ομορφιά του αφρού γάλακτος έγκειται στην επιστήμη που προκύπτει κατά τη διαδικασία του αφρού: ο αέρας εισάγεται στο γάλα, δίνοντάς του μια ελαφριά και κρεμώδη υφή, ενώ η θερμότητα (ζεστό αφρόγαλα) λιώνει τη λακτόζη, ενισχύοντας τη φυσική, γλυκιά του γεύση.
Το ζεστό αφρόγαλα μπαίνει σε πολλά είδη καφέ, καπουτσίνο, latte και macchiato, αλλά μπορεί να προστεθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε ρόφημα, όπως το matcha latte. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε αφρόγαλα ζεστό ή κρύο με οποιοδήποτε είδος γάλατος, ακόμη και του φυτικού.
Ποια είναι τα καλύτερα γάλατα για αφρόγαλα;
Χρειάζεστε ένα γάλα με ισορροπία σε λίπος και πρωτεΐνες. Το λίπος δίνει γεύση και ισορροπία, ενώ η πρωτεΐνη είναι αυτή που παγιδεύει τις φυσαλίδες αέρα και φτιάχνει τον αφρό.
- Το αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά θα φουσκώσει πιο εύκολα, όμως το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, τόσο σε γεύση όσο και σε υφή.
- Τα πλήρη γάλατα απαιτούν περισσότερη εμπειρία, όμως το αποτέλεσμα που δίνου είναι συνήθως πιο γευστικό και με σωστότερη υφή.
- Γάλατα από φυτικά συστατικά, όπως καρύδα, σόγια ή αμύγδαλο δίνουν συνήθως φτωχά αποτελέσματα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα επεξεργασμένα γάλατα, όπως αυτά που δεν έχουν λακτόζη.
Εάν ο στόχος σας είναι ένα φλιτζάνι καφέ που αξίζει να το ανεβάσετε στο Instagram, η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά στο πλήρες γάλα θα βοηθήσει στην παραγωγή του βελούδινου αφρού που απαιτείται.
Αλλά εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είστε βίγκαν ή απλώς προτιμάτε να χρησιμοποιείτε γάλα φυτικής προέλευσης, αναζητήστε γάλατα από βρόμη, αμύγδαλο και chia. Συχνά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από άλλα φυτικά γάλατα, επομένως φουσκώνουν καλύτερα. Να θυμάστε ότι καλό αφρόγαλο πρέπει να είναι αφράτο, γεμάτο μικρές φυσαλίδες αέρα, αλλά ταυτόχρονα να κρατάει τη ρευστή του υφή.
6 διαφορετικοί τρόποι να κάνετε αφρόγαλα σαν barista
- Με το ακροφύσιο
- Με το ηλεκτρικό μιξεράκι του φραπέ
- Με το σύρμα
- Με ένα βάζο
- Στο μούλτι
- Στη γαλλική πρέσα χειρός
Δεν χρειάζεστε ακριβό εξοπλισμό, αν και μια μηχανή εσπρέσο ή μια ηλεκτρική συσκευή για αφρόγαλο θα σας βοηθήσει να επιτύχετε έναν πιο ομοιόμορφο και σταθερό αφρό, σε αντίθεση με τις χειροκίνητες μεθόδους που τείνουν να παράγουν ανομοιόμορφες, μεγαλύτερες φυσαλίδες που ξεφουσκώνουν γρήγορα.
1. Με το ακροφύσιο
Οι περισσότερες σύγχρονες μηχανές εσπρέσο έχουν μια ράβδο ατμού που έχει σχεδιαστεί για να κάνει ακριβώς αυτό που υπονοεί το όνομα: έγχυση ατμού στο γάλα σας, ο οποίος ζεσταίνει το γάλα και προσθέτει αέρα, δημιουργώντας αφρό. Το αφρόγαλα με ραβδί ατμού μηχανής εσπρέσο χρειάζεται εξάσκηση Ένας ήχος που μοιάζει σαν να σκίζει το χαρτί είναι καλός επειδή σημαίνει ότι εισάγεται αέρας στο γάλα, ενώ ένας ήχος κρότου ή τσιρίγματος μπορεί να υποδηλώνει ότι η ράβδος ατμού είναι βυθισμένη πολύ χαμηλά ή ότι το γάλα έχει ζεσταθεί πολύ.
- Ρίξτε κρύο γάλα σε ένα μεταλλικό μπρίκι, σχεδόν μέχρι τη μέση του.
- Βυθίστε το ακροφύσιο στο γάλα στην πλάγια πλευρά του μπρικιού, το οποίο κρατάτε υπό κλίση.
- Περιστρέφετε απαλά το μπρίκι δεξιόστροφα, για να αναμειχθεί ομοιόμορφα σε όλο το γάλα και να δημιουργηθεί μια ωραία υφή.
- Μόλις το γάλα διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος και αποκτήσει αφρό, κλείστε το ακροφύσιο και αφαιρέστε το μπρίκι.
- Στη συνέχεια χτυπήστε την κανάτα δυνατά στον πάγκο προκειμένου να διαλυθούν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες. Ενώ βάζετε τον espresso στο φλιτζάνι αφήστε το αφρόγαλα να «ξεκουραστεί». Πριν ρίξετε το αφρόγαλα στο ποτήρι θα πρέπει να ανακινήσετε το γάλα.
2. Με το ηλεκτρικό μιξεράκι του φραπέ
- Ρίξτε 20 ml κρύο ή ζεστό γάλα σε ένα ποτήρι μεσαίου ύψους.
- Τοποθετήστε τη ράβδο μέσα στο γάλακτος και ανάψτε το, μετακινώντας το απαλά κυκλικά.
- Μόλις το γάλα κάνει αφρό, σβήστε τη ράβδο και αφαιρέστε τη από το γάλα.
- Χρησιμοποιήστε αμέσως το αφρόγαλα, ρίχνοντάς το αργά πάνω από το ρόφημά σας.
3. Με το σύρμα
- Ρίξτε 3ο ml κρύο γάλα σε ένα μπρίκι. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
- Βγάλτε το μπρίκι από την εστία.
- Χρησιμοποιώντας έναν αναδευτήρα (σύρμα), χτυπήστε δυνατά το γάλα, μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.
- Χρησιμοποιήστε αμέσως το αφρόγαλα, ρίχνοντάς το αργά πάνω από το ρόφημά σας.
4. Με ένα βάζο
- Ρίξτε 30 ml κρύο ή ζεστό γάλα σε ένα βαζάκι και κλείστε καλά το καπάκι.
- Ανακινήστε το βάζο δυνατά μέχρι το γάλα να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.
- Χρησιμοποιήστε αμέσως το αφρόγαλα, ρίχνοντάς το αργά πάνω από το ρόφημά σας.
5. Στο μούλτι
- Ρίξτε 30 ml κρύο ή ζεστό γάλα σε ένα μούλτι και στερεώστε καλά το καπάκι.
- Γυρίστε το μπλέντερ ανακατεύοντας μέχρι το γάλα να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο.
- Χρησιμοποιήστε αμέσως το αφρόγαλα, ρίχνοντάς το αργά πάνω από το ρόφημά σας.
6. Με γαλλική πρέσα χειρός
Η γαλλική πρέσα είναι μια εξαιρετική χειροκίνητη συσκευή παρασκευής καφέ και τσαγιού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το αφρόγαλα. Η γαλλική πρέσα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε αφρόγαλα χωρίς μηχανή καπουτσίνο. Απλώς βάλτε το γάλα σας στη γαλλική πρέσα και σπρώξτε το έμβολο πάνω-κάτω.
- Ρίξτε 30 ml κρύο ή ζεστό γάλα σε μια πρέσα γαλλικού τύπου και τοποθετήστε το έμβολο φίλτρου, κλείνοντας καλά το καπάκι.
- Ωθήστε δυνατά το έμβολο πάνω-κάτω μέχρι το γάλα να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.
- Χρησιμοποιήστε αμέσως το αφρόγαλα, ρίχνοντάς το αργά πάνω από το ρόφημά σας.