Site icon Όλο Υγεία

500 γονίδια επηρεάζουν ό,τι τρώμε σύμφωνα με ερευνητές

500 γονίδια διατροφή

Σχεδόν 500 γονίδια που σχετίζονται με τις διατροφικές μας προτιμήσεις,

εντόπισαν ερευνητές. Πώς αυτή η ανακάλυψη θα βελτιώσει τη διατροφή μας και θα συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών;

Σε μια από τις πρώτες μεγάλης κλίμακας μελέτες γονιδίων που σχετίζονται με τη διατροφή, οι ερευνητές ανακάλυψαν σχεδόν 500 γονίδια που φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τα τρόφιμα που τρώμε. Τα ευρήματα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χρήση της γενετικής στην ανάπτυξη της διατροφής ακριβείας που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας ή στην πρόληψη ασθενειών.

«Μερικά γονίδια που εντοπίσαμε σχετίζονται με αισθητηριακές οδούς – της γεύσης, της όσφρησης και της αφής – και ενισχύουν το κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλο», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Joanne Cole, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

«Επειδή ορισμένα από αυτά τα γονίδια έχουν ξεκάθαρα μονοπάτια για να επηρεάσουν το αν αρέσει σε κάποιον ένα φαγητό ή όχι, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία αισθητηριακών γενετικών προφίλ για την τελειοποίηση των διατροφικών συστάσεων ενός ατόμου με βάση τα τρόφιμα που τους αρέσει να τρώνε».

Τα ευρήματα της μελέτης

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιέχει δεδομένα από 500.000 άτομα, για να πραγματοποιήσουν μια μελέτη συσχέτισης σε επίπεδο φαινομένου (PheWAS) που εντόπισε γονίδια που συνδέονται στενότερα με τη διατροφή παρά με οποιοδήποτε παράγοντα υγείας ή τρόπου ζωής. Οι μελέτες PheWAS χρησιμοποιούνται για την εύρεση συσχετίσεων μεταξύ γονιδιακών παραλλαγών και ανθρώπινων χαρακτηριστικών και συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.

«Τα τρόφιμα που επιλέγουμε να τρώμε επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η κουλτούρα μας, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η προσβασιμότητα στα τρόφιμα», είπε ο Cole. «Επειδή η γενετική επηρεάζει ελάχιστα τη διατροφική πρόσληψη από όλους τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, πρέπει να μελετήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα για να ανιχνεύσουμε γενετικές επιρροές μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων.»

Η Cole θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο NUTRITION 2023, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (22-25 Ιουλίου) στη Βοστώνη.

Μια πρόκληση για τον εντοπισμό γονιδίων που σχετίζονται με τη διατροφή είναι ότι αυτό που τρώμε συσχετίζεται με παράγοντες, όπως της υγείας, π.χ. υψηλή χοληστερόλη, σωματικό βάρος ή κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εφάρμοσαν υπολογιστικές μεθόδους για να εντοπίσουν τις άμεσες επιδράσεις των γενετικών παραλλαγών που επηρεάζουν τη διατροφή και να διαχωρίσουν αυτές από τις έμμεσες επιδράσεις, όπως εκείνες όπου ένα γονίδιο επηρεάζει τον διαβήτη και ο διαβήτης απαιτεί από ένα άτομο να τρώει λιγότερα σάκχαρα.

Ο σχεδιασμός της μελέτης ήταν δυνατός επειδή η UK Biobank όχι μόνο περιέχει γενετικές πληροφορίες, αλλά και λεπτομερή δεδομένα υγείας και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να δοκιμάσουν μεμονωμένες γενετικές παραλλαγές για συσχετίσεις με χιλιάδες χαρακτηριστικά και στη συνέχεια να εξαλείψουν έμμεσες παραλλαγές γονιδίων που συνδέονταν πιο έντονα με άλλους παράγοντες, όπως ο διαβήτης.

Η ανάλυση αποκάλυψε περίπου 300 γονίδια που σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων και σχεδόν 200 γονίδια που συνδέονται με διατροφικά πρότυπα που ομαδοποιούν διάφορα τρόφιμα – για παράδειγμα, την πρόσληψη ψαριών ή την κατανάλωση φρούτων.

«Η μελέτη έδειξε ότι τα διατροφικά μοτίβα τείνουν να έχουν πιο έμμεσες γενετικές επιδράσεις, που σημαίνει ότι συσχετίστηκαν με πολλούς άλλους παράγοντες», είπε η Cole.

Βραχυπρόθεσμα, η Cole θα μελετήσει τα πρόσφατα εντοπισμένα γονίδια που σχετίζονται με τη διατροφή για να κατανοήσει καλύτερα τη λειτουργία τους, ενώ παράλληλα θα προσπαθεί να εντοπίσει ακόμη περισσότερα γονίδια που επηρεάζουν άμεσα τις διατροφικές μας προτιμήσεις.

«Αν γνωρίζουμε ότι ένα γονίδιο που κωδικοποιεί έναν οσφρητικό υποδοχέα στη μύτη αυξάνει την προτίμηση ενός ατόμου για τα φρούτα και ενισχύει την ανταμοιβή στον εγκέφαλο, τότε οι μοριακές μελέτες αυτού του υποδοχέα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό φυσικών ή συνθετικών ενώσεων που συνδέονται με αυτό», είπε ο Cole. «Στη συνέχεια, θα μπορούσαμε να δούμε αν η προσθήκη μιας από αυτές τις ενώσεις σε υγιεινά τρόφιμα θα κάνει αυτές τις τροφές πιο ελκυστικές για αυτό το άτομο».

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version