5 τροφές που προκαλούν φλεγμονή

φλεγμονή

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι φλεγμονώδεις – σε αντίθεση με τις τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή, όπως οι ντομάτες ή το σπανάκι. Η μείωση της ποσότητας των τροφών που προκαλούν φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη υγεία.

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φλεγμονής. Η πρώτη είναι η απάντηση του σώματος σε μια μόλυνση και η δεύτερη είναι μια απάντηση σε ανεπιθύμητες ουσίες στο σώμα, όπως οι τοξίνες από τον καπνό του τσιγάρου ή η περίσσεια λιποκυττάρων. Αυτός ο τύπος φλεγμονής, γνωστός ως χρόνια φλεγμονή, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Οι 5 τροφές που συμβάλλουν στη φλεγμονή

  1. Κόκκινο κρέας
  2. Συσκευασμένα γλυκά και αναψυκτικά
  3. Τηγανητά φαγητά
  4. Αλλαντικά
  5. Αλκοόλ

1. Το κόκκινο κρέας, λόγω των κορεσμένων λιπαρών

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (και κρέατος γενικά) μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή λόγω της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition. Το κόκκινο κρέας δεν θεωρούνται μόνο τα χάμπουργκερ και οι μπριζόλες, αλλά και το αρνί και το κατσίκι. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα δεν θεωρούνται κόκκινο κρέας.

Αντί να τρώτε χάμπουργκερ με μοσχαρίσιο κιμά, ο κιμάς κοτόπουλου και γαλοπούλας μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές. Τα μπιφτέκια με μαύρα φασόλια υποκαθιστούν τα χάμπουργκερ, ενώ το κουνουπίδι μπορεί να είναι υποκατάστατο της μπριζόλας.

2. Συσκευασμένα γλυκά και αναψυκτικά, λόγω λευκών άλευρων και ζάχαρης

Ενώ τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι υγιεινά, ο συνδυασμός λευκού αλεύρου και ζάχαρης μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή. Η ζάχαρη αναγκάζει το σώμα να απελευθερώνει φλεγμονώδεις αγγελιοφόρους που ονομάζονται κυτοκίνες. Τα αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά είναι οι κύριοι ένοχοι.

Τα γλυκά ποτά περιλαμβάνουν αναψυκτικά, τσάγια με ζάχαρη, χυμούς φρούτων με πρόσθετα σάκχαρα, μιλκσέικ και smoothies με πρόσθετα σάκχαρα. Αντί να τελειώνετε τη μέρα με ένα επεξεργασμένο γλυκό, τα φρούτα μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Μπορείτε να απολαύσετε τα φρούτα με πλιγούρι βρώμης ή σε ένα smoothie φτιαγμένο με φρέσκα λαχανικά, βότανα και γιαούρτι.

Αν προτιμάτε κάτι σοκολατένιο, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε λίγη μαύρη σοκολάτα, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

3. Τηγανητά φαγητά, λόγω των AGEs

Τα τηγανιτά τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, σύμφωνα με το Mount Sinai.

«Τα AGEs είναι επιβλαβείς ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στις δυτικές δίαιτες και πολλαπλασιάζονται όταν τα τρόφιμα θερμαίνονται, παστεριώνονται, αποξηραίνονται, καπνίζονται, τηγανίζονται ή ψήνονται στη σχάρα. Μόλις απορροφηθούν στο σώμα, τα AGEs προσκολλώνται στους ιστούς και τους οξειδώνουν, προκαλώντας φλεγμονή που με τη σειρά της οδηγεί σε άλλες ασθένειες».

Τρόφιμα όπως τηγανιτές πατάτες, κοτόπουλο, egg rolls, μπενιέ, churros και άλλα είναι τρόφιμα που μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή. Υπάρχουν μερικές εύκολες επιλογές αντικατάστασης, όπως αντί το ψητό αντί τηγανιτό κοτόπουλο.

5. Αλλαντικά, λόγω υψηλής ποσότητας αλατιού και συντηρητικών

Το επεξεργασμένο κρέας και τα αλλαντικά μπορεί να συμβάλουν σε αυξημένη φλεγμονή στο σώμα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition. Στην κατηγορία του επεξεργασμένου κρέατος περιλαμβάνοντα συνήθως τρόφιμα όπως χοτ ντογκ, μπέικον, πεπερόνι, αλλαντικά, βοδινό κρέας και άλλα.

Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν κάποια υποκατάστατα που μπορείτε να επιλέξετε. Για παράδειγμα, αντί να αγοράζετε αλλαντικά, θα μπορούσατε να ψήσετε το δικό σας κοτόπουλο και να το κόψετε σε λεπτές φέτες για σάντουιτς. Αντί να χρησιμοποιείτε κρέας για σάντουιτς, θα μπορούσατε να κάνετε τη μετάβαση σε φρέσκα λαχανικά όπως τα αγγούρια και τα καρότα.

5. Το αλκοόλ, επειδή αυξάνει τα επίπεδα τοξινών στο σώμα

Μία από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το αλκοόλ είναι η αύξηση της φλεγμονής. Στην πραγματικότητα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει βρεθεί ότι συσχετίζεται με χρόνια φλεγμονή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology.

Αντί να καταναλώνετε αλκοόλ, υπάρχουν άλλα ποτά που μπορείτε να δοκιμάσετε. Τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ (mocktail) είναι ένας τρόπος για να φτιάξετε ένα ποτό χωρίς αλκοόλ και προσθήκη ζάχαρης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top