Site icon Όλο Υγεία

Πέντε τροφές γεμάτες κολλαγόνο που μπορούν να σας κάνουν να φαίνεστε 10 χρόνια νεότεροι

τροφές με κολλαγόνο

Η διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης είναι ένας στόχος για πολλούς ανθρώπους. Καθώς μεγαλώνουμε θα παρατηρήσουμε ανεπαίσθητες αλλαγές, όπως το δέρμα που αρχίζει να ζαρώνει και να χαλαρώνει, και τα μαλλιά που αρχίζουν να γκριζάρουν.

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά γι’ αυτό χωρίς επεμβατικές αισθητικές επεμβάσεις, ένας ειδικός αποκάλυψε ότι ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας, όπως η ενίσχυση του διατροφικού κολλαγόνου, θα μπορούσαν πραγματικά να σας βοηθήσουν να παραμείνετε νεότεροι για περισσότερο.

Ο επιστήμονας στο Absolute Collagen, Δρ. Dave Reilly, εξήγησε πως τα τρόφιμα πλούσια σε έναν τύπο πρωτεΐνης που είναι γνωστή ως κολλαγόνο μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί το δέρμα δυνατό και σφριγηλό.

Γιατί είναι σημαντικό το κολλαγόνο

Σύμφωνα με τον Δρ. Reilly, το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό συστατικό των συνδέσμων και του συνδετικού μας ιστού, γεμάτο με ιδιότητες επούλωσης πληγών και τόνωσης του δέρματος. Μπορεί επομένως να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων, να βελτιώσει τη συνολική υφή του δέρματος και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών.

«Δεν είναι μυστικό ότι το φαγητό που τρώμε έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία μας. Και το να στοχεύσετε σε μια ισορροπημένη διατροφή και σε μεγαλύτερη επίγνωση των θρεπτικών συστατικών στο φαγητό σας όχι μόνο θα ωφελήσει τη γενική σας ευεξία, αλλά μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένα και την παραγωγή κολλαγόνου», είπε ο ειδικός μιλώντας στο Express.co.uk και συνέχισε:

«Καθώς γερνάτε και η παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης εξαντλείται, μικρές αλλαγές, όπως το να συμπεριλάβετε περισσότερα συστατικά που ενισχύουν το κολλαγόνο στα γεύματά σας, θα έχουν πραγματικό όφελος για την εμφάνιση και τη δύναμη του δέρματός σας».

Έχοντας αυτό κατά νου, μοιράστηκε πέντε από τις καλύτερες τροφές γεμάτες με αυτή τη σημαντική πρωτεΐνη.

5 τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο

  1. Κοτόπουλο
  2. Ασπράδια αυγών
  3. Μούρα
  4. Σκόρδο
  5. Όσπρια

1. Κοτόπουλο

Ο Δρ. Reilly τόνισε ότι το κοτόπουλο είναι απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. «Τα αμινοξέα και τα μέταλλα που παίρνετε από αυτό το δημοφιλές πουλερικό είναι τέλεια για να βοηθήσουν αυτόν τον τύπο πρωτεΐνης στο σώμα σας να λειτουργεί αποτελεσματικά», εξήγησε σχετικά.

2. Ασπράδια αυγών

Τα ασπράδια αυγών είναι μια άλλη κοινή πηγή πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται από τους λάτρεις της γυμναστικής, αλλά τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στη βελτίωση και την ανάκτηση των μυών.

«Τα ασπράδια αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται προλίνη, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό του κολλαγόνου και θα βοηθήσει ώστε το δέρμα σας να παραμείνει λαμπερό», εξήγησε ο Δρ. Reilly και συνέχισε:

«Είναι επίσης σχετικά εύκολο να ενσωματωθούν στη διατροφή σας, καθώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τη χρήση αυγών στις περισσότερες συνταγές με περισσότερα ασπράδια, σε αναλογία 1:2 ή 1:3».

3. Μούρα

Καθώς πλησιάζουμε τους θερμότερους μήνες, περισσότερα μούρα θα έρθουν στην εποχή τους. Τα μούρα δεν είναι μόνο νόστιμα φρούτα που μπορούν να προστεθούν σε οποιαδήποτε συνταγή, αλλά η βιταμίνη C που περιέχουν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε την παραγωγή της απαραίτητης αυτής πρωτεΐνης στο σώμα σας, σύμφωνα με τον ειδικό.

«Οι φράουλες και ορισμένες ποικιλίες βατόμουρων θα αρχίσουν να εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης και μπορούν απλώς να προστεθούν στο πρωινό ή να καταναλωθούν ως βραδινό σνακ για να ενισχύσουν τα επίπεδα κολλαγόνου σας», είπε ο Δρ. Reilly.

4. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι επίσης σημαντικό στοιχείο στην παραγωγή κολλαγόνου. Με τις θειούχες ενώσεις που περιέχει, είναι απαραίτητο για το σχηματισμό ινών κολλαγόνου και τη διατήρηση της ακεραιότητας των ιστών.

«Προσθέτοντας σκόρδο στα γεύματά σας -είτε ψιλοκομμένο σε σάλτσες, ψητό με λαχανικά ή εμποτισμένο σε ντρέσινγκ- δεν ενισχύετε απλώς τη γεύση αλλά υποστηρίζετε και το ζωντανό δέρμα», πρόσθεσε ο Δρ. Reilly.

5. Όσπρια

Για τους vegans και τους χορτοφάγους, τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, είναι κορυφαίες επιλογές για την υποστήριξη του κολλαγόνου.

«Πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα, τα όσπρια βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, τα όσπρια είναι μια πραγματικά οικονομικά αποδοτική επιλογή στη λίστα αγορών που μπορεί να ενσωματωθεί σε μια ποικιλία πιάτων, από σούπες και ντιπ μέχρι σάλτσες μπολονέζ», σημείωσε και πάλι ο ειδικός.

Τόνισε, τέλος, πως αν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό κολλαγόνο μόνο μέσω της διατροφής, υπάρχουν επίσης διαθέσιμα συμπληρώματα.

«Εκτός από το να κάνετε πιο συνειδητές επιλογές για το κολλαγόνο κατά τη διάρκεια της επιλογής των τροφίμων σας, ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενσωματώσετε αυτήν την απαραίτητη πρωτεΐνη είναι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου», κατέληξε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version