5 γλυκά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα για να τα φτιάξετε σε 3 βήματα ή λιγότερο

γλυκά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα - Παγωτό ανανά

Ενώ τα γλυκά μπορούν να είναι νόστιμα και υγιεινά όταν καταναλώνονται με μέτρο, τα πρόσθετα σάκχαρα όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και η κρυσταλλική ζάχαρη, μπορεί να στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών, τα οποία βοηθούν στη βραδύτερη πέψη και σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ευτυχώς, συνταγές που περιέχουν ολόκληρα τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα δημητριακά και το φυστικοβούτυρο, μπορούν να προσθέσουν άφθονη γεύση και φυσική γλυκύτητα σε επιδόρπια όπως τα παρακάτω, τα οποία δεν έχουν προστιθέμενη ζάχαρη και μπορείτε να τα φτιάξετε σε 3 μόλις βήματα, ή και λιγότερα.

5 γλυκά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα

  1. Σαλάτα μωβ φρούτων
  2. «Ντόνατς» από μήλα
  3. Παγωτό ανανά
  4. Μπισκότα βρώμης
  5. Μπουκιές φυστικοβούτηρου

1. Σαλάτα μωβ φρούτων

Υλικά

Για το ντρέσινγκ του γιαουρτιού με λάιμ

  • 1 ½ κούπα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.σ  ξύσμα λάιμ
  • 1 κ.σ χυμό λάιμ
  • 4 κ.γ κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη σαλάτα

  • 2 κούπες μαύρα σταφύλια χωρίς κουκούτσια κομμένα στη μέση
  • 2 κούπες βατόμουρα
  • 2 κούπες κομμένα δαμάσκηνα
  • 2 κ.σ ψιλοκομμένο μωβ βασιλικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσετε το ντρέσινγκ γιαουρτιού με λάιμ: Ανακατέψτε το γιαούρτι, το ξύσμα λάιμ, το χυμό λάιμ και τη ζάχαρη σε ένα μεσαίο μπολ.
  • Για να ετοιμάσετε τη μωβ σαλάτα φρούτων: Βάλτε και αναμείξτε σε ένα μεγάλο μπολ τα σταφύλια, τα βατόμουρα , τα δαμάσκηνα και το βασιλικό (αν χρησιμοποιείτε)
  • Σερβίρετε με το ντρέσινγκ γιαουρτιού.

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Μερίδες: 8

2. «Ντόνατς» από μήλα

Υλικά

  • 1 μεσαίο μήλο
  • 3 κ.σ βούτηρο αμυγδάλου
  • 2 κ.γ κομμένη καρύδα

Εκτέλεση

  • Αφαιρέστε τον πυρήνα του μήλου.
  • Κόψτε το μήλο σταυρωτά σε 8 λεπτές ροδέλες, πάχους περίπου μισού εκατοστού.
  • Αλείψτε κάθε ροδέλα με βούτυρο αμυγδάλου. Πασπαλίστε με καρύδα.

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Μερίδες: 4

3. Παγωτό ανανά

Υλικά

  • 400 γραμμάρια κατεψυγμένο ανανά
  • 1 κούπα κατεψυγμένα κομμάτια μάνγκο ή 1 μεγάλο μάνγκο, ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσι και κομμένο
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού ή λάιμ

Εκτέλεση

  • Βάλτε τον ανανά, το μάνγκο και το χυμό λεμονιού (ή λάιμ) σε έναν μπλέντερ και αναμείξτε μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και κρεμώδες.
  • Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο μάνγκο, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε έως και 1/4 φλιτζάνι νερό.
  • Για καλύτερη υφή, σερβίρετε αμέσως.

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Μερίδες: 3 κούπες

4. Μπισκότα βρώμης

Υλικά

1 ½ κούπα βρώμη
1 κούπα αλεύρι βρώμης
¾ κ.γ κανέλα σε σκόνη
¼ κ.γ μαγειρική σόδα
¼ κ.γ αλάτι
2 μεσαίες ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες
2 μεγάλα αυγά
¼ κούπας λάδι καρύδας ή αλατισμένο βούτυρο
¾ κούπας ψιλοκομμένοι χουρμάδες ή σταφίδες
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  • Συνδυάστε τη βρώμη, το αλεύρι βρώμης, την κανέλα, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Πολτοποιήστε τις μπανάνες σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να γίνουν κρεμώδεις. Προσθέστε τα αυγά, το λάδι καρύδας (ή το βούτυρο) και τη βανίλια. Χτυπήστε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε τους χουρμάδες (ή τις σταφίδες) στο μείγμα. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάστε τη ζύμη σε μπάλες και τοποθετήστε τις στο ταψί, φτιάχνοντας 15 μπισκότα ανά παρτίδα. Πατήστε με ένα πιρούνι για να ισιώσουν ελαφρά.
  • Ψήνετε μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν ελαφρά από κάτω, 15 έως 17 λεπτά. Μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη.

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Μερίδες: 30 μπισκότα

5. Μπουκιές φυστικοβούτηρου

Υλικά

  • ¾ κούπας ψιλοκομμένοι χουρμάδες
  • ½ κούπα νιφάδες βρώμης
  • ¼ κούπας φυστικοβούτυρο
  • Σπόροι chia για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Βάλτε τους χουρμάδες σε ένα μικρό μπολ με ζεστό νερό για 5 έως 10 λεπτά. Στραγγίξτε.
  • Βάλτε τους χουρμάδες, τη βρώμη και το φυστικοβούτυρο σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πλάστε 12 μπάλες (μια μικρή κουταλιά της σούπας η καθεμία).
  • Γαρνίρετε με σπόρους chia.
  • Ψύξτε για τουλάχιστον 15 λεπτά και έως 1 εβδομάδα.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Μερίδες: 12

Όλο Υγεία

Scroll to Top