Αρτηριακή πίεση: Τα 4 καλύτερα τυριά που πρέπει να τρώτε

τυριά - πίεση

Θέλετε να απολαύσετε το τυρί χωρίς να ανεβάσετε την πίεσή σας; Υπάρχουν τέσσερις τυριά που ξεχωρίζουν, καθώς περιέχουν λιγότερο νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, κάνοντάς τους ιδανικούς για όσους προσέχουν την αρτηριακή τους πίεση.

6 τροφές με «πολλές θερμίδες» που όμως πρέπει να τρώτε – Πού ωφελούν;

Πίεση: Έχουν οφέλη τα τυριά;

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τυριού επηρεάζει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και σχετικών βιοδεικτών. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση τυριού μπορεί να έχει ουδέτερη ή ακόμη και ευεργετική επίδραση σε ορισμένους καρδιαγγειακούς δείκτες, όπως η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Η διάγνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σηματοδοτεί την ανάγκη να είστε πιο προσεκτικοί με το τι τρώτε. Θα σας συμβουλέψουν να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου και να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου, για αρχή. Ένας τρόπος για να πετύχετε και τα δύο; Να τρώτε τυρί! Παρόλο που το τυρί έχει κάποιες φορές τη φήμη ότι είναι λιπαρό και όχι ιδιαίτερα θρεπτικό, η κατανάλωση συγκεκριμένων τυριών με μέτρο μπορεί στην πραγματικότητα να ωφελήσει την αρτηριακή πίεση.

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το τυρί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής πίεσης. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης.

Το Νο1 τυρί για την υγεία της καρδιάς που προστατεύει από υψηλή χοληστερίνη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα 4 τυριά που είναι ιδανικά για όσους έχουν αυξημένη πίεση

Ωστόσο, τα τυριά που επιλέγετε για τη διαχείριση της πίεσης έχουν σημασία. Δείτε ποια συστήνουν οι διαιτολόγοι:

1. Τυρί Swiss

Αυτό το τυρί, που σχετίζεται με το ελβετικό Emmental και δεν παρασκευάζεται απαραίτητα στην Ελβετία, είναι γνωστό για τις τρύπες του, γνωστές ως «μάτια». Αυτές οι τρύπες δημιουργούνται από τη δημιουργία φυσαλίδων διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.

«Το Swiss έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, μόλις 54 mg ανά ουγγιά (28γρ.)», αναφέρει στο EatingWell η Lauren Trahan, M.S., RDN, διαιτολόγος στη Βιρτζίνια. «Δεν είναι τόσο επεξεργασμένο, οπότε είναι φυσικά χαμηλότερο σε νάτριο».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ένα τρόφιμο θεωρείται χαμηλό σε νάτριο αν περιέχει λιγότερο από 140 mg ανά μερίδα. Η Trahan επισημαίνει ότι μία μερίδα τυριού είναι μία ουγγιά, δηλαδή 28γρ. Και μια ουγγιά Swiss περιέχει τυπικά 53 mg νατρίου και 252 mg ασβεστίου. Σημειώστε ότι, για όλα τα τυριά, οι διατροφικές τιμές μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανά μάρκα. Ως σημείο αναφοράς, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι 1.300 mg.

Τα 5 καλύτερα τυριά για απώλεια βάρους, σύμφωνα με ειδικούς

2. Τυρί Mozzarella

Όταν μιλάμε για ένα τόσο δημοφιλές τυρί όπως η mozzarella, υπάρχουν πολλές επιλογές, και αυτό είναι καλό για την αρτηριακή πίεση. Η καλύτερη επιλογή; Η φρέσκια mozzarella, καθώς έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο: 85 mg στα 28γρ. Αυτά είναι τα μπαλάκια από μαλακή, νόστιμη mozzarella που διατηρούνται σε νερό.

Προτιμάτε τη mozzarella με χαμηλή υγρασία; Και αυτό είναι εντάξει, ειδικά αν επιλέξετε χαμηλών λιπαρών ή εκδοχές με μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα. Η Trahan προτείνει να τη χρησιμοποιήσετε σε σπιτική πίτσα, μαζί με πολλά φρέσκα λαχανικά.

3. Κατσικίσιο τυρί

Επειδή τα φρέσκα τυριά είναι συνήθως λιγότερο αλμυρά από τα παλαιωμένα τους «ξαδέρφια», το κρεμώδες chèvre, δηλαδή το κατσικίσιο τυρί, είναι από τις καλύτερες επιλογές αν θέλετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Με 118 mg νατρίου και 85 mg ασβεστίου ανά 28γρ., αυτή η πικάντικη λιχουδιά είναι εξαιρετική για να την απλώσετε πάνω σε κράκερ χαμηλού νατρίου ή να τη συνδυάσετε με φρούτα ή λαχανικά, αναφέρει η Susie Polgreen, M.S., RD, CD, IFNCP, διαιτολόγος από το Βερμόντ.

Μακροζωία: Κάθε κομμάτι τυρί που τρώτε αφαιρεί 1 λεπτό από τη ζωή σας, σύμφωνα με μελέτη

4. Τυρί Ricotta

Η Polgreen αποκαλεί τη ricotta ένα από τα «προσωπικά της αγαπημένα», και η Trahan συμφωνεί. Με 135 mg νατρίου και 289 mg ασβεστίου ανά μισό φλιτζάνι, μπορείτε να προσθέσετε σε μια συνταγή αυτό το αέρινο τυρί για να έχετε μια γευστική πρωτεΐνη από γαλακτοκομικά.

Αρτηριακή πίεση: Το Νο1 σνακ υψηλής πρωτεΐνης που τη ρίχνει, σύμφωνα με ειδικό

Η Trahan προτείνει να το προσθέσετε σε ζυμαρικά, καθώς προσφέρει μία κρεμώδη υφή.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top