Η απώλεια βάρους μπορεί να γίνει δύσκολη καθώς μεγαλώνουμε. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο μεταβολισμός μπορεί να υποστεί φυσική πτώση καθώς φτάσετε στην εμμηνόπαυση.
Ευτυχώς, ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε έναν υγιή μεταβολισμό και να συνεχίσετε να διατηρείτε το φυσιολογικό σας βάρος και μετά την ηλικία των 50 ετών. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η διατροφή σας.
Ενώ ορισμένα πράγματα που επηρεάζουν το μεταβολισμό είναι πέρα από τον έλεγχό σας, το να διασφαλίσετε ότι τρώτε αρκετή άπαχη πρωτεΐνη κάθε μέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε έναν ταχύτερο μεταβολισμό και πιο λεπτή μέση μετά τα 50.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας Jeanette Kimszal, Brenda Peralta, Allison Herries, και Lisa Richards, μίλησαν στο She Finds και αποκάλυψαν 4 εξαιρετικές διατροφικές επιλογές για να πετύχετε τον στόχο σας.
4 τρόφιμα που περιέχουν άπαχες πρωτεΐνες
- Άπαχο κρέας
- Αυγά
- Γιαούρτι
- Τόφου
1. Άπαχο κρέας
Όσον αφορά την πρωτεΐνη, το κρέας είναι ίσως ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχεται στο μυαλό και υπάρχει λόγος για αυτό. Αν και υπάρχουν πολλά φλεγμονώδη κρέατα που πρέπει να αποφεύγετε εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος (ή απλώς να διατηρήσετε υπό έλεγχο τη γενική σας υγεία), τα άπαχα κρέατα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους και να ενισχύσει τον μεταβολικό σας ρυθμό.
«Τα άπαχα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, της γαλοπούλας και του ψαριού, είναι εξαιρετικές επιλογές πρωτεΐνης. Αυτό συμβαίνει επειδή η πλειονότητα των θερμίδων στα άπαχα κρέατα προέρχεται απευθείας από πρωτεΐνη», λέει η Herries.
Όταν έχετε αμφιβολία για το τι να φάτε, επιλέξτε το κοτόπουλο. Αυτό το άπαχο πουλερικό είναι ένα από τα καλύτερα κρέατα για απώλεια βάρους χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. «Τα 100 γραμμάρια στήθους κοτόπουλου παρέχουν περίπου 31 γραμμάρια πρωτεΐνης με μόνο 165 θερμίδες», δηλώνει η Herries.
2. Αυγά
Αν θέλετε να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας απολαμβάνοντας ένα νόστιμο πρωινό, τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες άπαχες πρωτεΐνες που μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας. Σύμφωνα με την Kimszal, η πρωτεΐνη σε αυτό το πρωινό «μπορεί να αυξήσει τη θερμική επίδραση της τροφής και να επιταχύνει τον μεταβολισμό». Το κάθε αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Η Peralta προσθέτει ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγών όχι μόνο αυξάνει τον μεταβολισμό αλλά και τα επίπεδα κορεσμού. Αυτό είναι εξαιρετικό για όποιον θέλει να χάσει βάρος, επειδή «το να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να φάτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Επιπλέον, υπάρχουν τόσοι πολλοί υγιεινοί τρόποι για να φτιάξετε αυγά και ένα από τα καλύτερα σημεία είναι ότι μπορείτε να τα συνδυάσετε με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες.
3. Γιαούρτι
Αν λαχταράτε κάτι γλυκό, μια άλλη επιλογή είναι κάποιο νόστιμο γιαούρτι γεμάτο πρωτεΐνες, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε μια σειρά από υγιεινά, φιλικά προς το αδυνάτισμα toppings. Αυτή η άπαχη πρωτεΐνη είναι ευέλικτη, νόστιμη και ένας εξαιρετικός τρόπος για να υποστηρίξετε έναν υγιή μεταβολισμό.
Η Peralta επισημαίνει ότι μόνο μία μερίδα γιαουρτιού προσφέρει 15-20 γραμμάρια πρωτεΐνης. «Αυτό είναι περισσότερο από ικανοποιητικό για ένα σνακ», λέει η Peralta – και σίγουρα μια καλή επιλογή για πρωινό! Τελικά, ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνες όπως αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να ρίξετε αυτά τα ανεπιθύμητα κιλά στο όριο.
4. Τόφου
Ψάχνετε για μια εξαιρετική φυτική πρωτεΐνη που μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας ως υποκατάστατο κρέατος; Επιλέξτε το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τόφου, το οποίο δεν είναι μόνο εξαιρετικά ευέλικτο και τέλειο για μια σειρά από συνταγές χωρίς κρέας, αλλά είναι επίσης γεμάτο με πρωτεΐνη και ιδανικό για απώλεια βάρους.
«Το τόφου είναι μια άπαχη πρωτεΐνη καθώς είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και θερμίδες, παρέχοντας μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους», λέει η Richards.
«Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες συμβάλλει επίσης σε υψηλότερη θερμική επίδραση των τροφίμων, ενισχύοντας δυνητικά τον μεταβολισμό απαιτώντας περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την απορρόφηση», προσθέτει.
Η ειδικός προσφέρει επίσης μια ελάχιστα γνωστή συμβουλή για την ενσωμάτωση πρωτεΐνης στα smoothies σας -και την κατανάλωση τόφου αν δεν σας αρέσει η γεύση: «Αν θέλετε να πάρετε όλη την πυκνή διατροφική αξία του τόφου χωρίς τη γεύση του, μπορείτε να το προσθέσετε σε οποιοδήποτε συνταγή για smoothie. Η μίξη αυτή θα κάνει και το smoothie σας εξαιρετικά κρεμώδες».