Τα τυριά αποτελούν αγαπημένη τροφή. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν λείπουν σχεδόν από κανένα τραπέζι. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και πρωτεΐνες, αλλά επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, έχουν και πολλές θερμίδες! Δείτε ποια τυριά σας φορτώνουν με περιττά λιπαρά και ποια πρέπει να αποφεύγετε.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τυριά μπορούν να σας ωφελήσουν αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Τα τυριά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, ωστόσο, επειδή κάποια τυριά περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και κάποια άλλα είναι πλούσια σε νάτριο, καλό είναι να τα τρώτε σπάνια, σε λογικές, μικρές μερίδες.
Τα τυριά που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο:
- Ροκφόρ
- Μασκαρπόνε
- Brie
1. Ροκφόρ
Κάθε αληθινός γνώστης τυριών γνωρίζει την αξία ενός άριστα παλαιωμένου μπλε τυριού. Το ροκφόρ είναι ένα μπλε (ή ας πούμε bleu) τυρί από τη Γαλλία. Αυτό το κρεμώδες, ζυμωμένο τυρί έχει ένα αποχρωματικό γευστικό προφίλ, χάρη στις εντυπωσιακές φλέβες μπλε μούχλας που το διατρέχουν.
Το Roquefort πήρε το όνομά του από τις καλλιέργειες μούχλας, γνωστές σε όλα τα μπλε τυριά ως Penicillium roqueforti. Αυτές οι καλλιέργειες μούχλας δεν είναι τοξικές και παρέχουν οφέλη για την υγεία, αλλά στην περίπτωση του τυριού ροκφόρ, τα οφέλη συναντούν το αντίστοιχο ανθυγιεινό μειονέκτημα.
Τα οφέλη του ροκφόρ για την υγεία, όπως το ότι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι αναμφισβήτητα, ωστόσο, η ποσότητα λίπους και νατρίου που το συνοδεύει βάζει ένα φρένο στις λυτρωτικές του ιδιότητες.
Μόλις 30 γραμμάρια ροκφόρ έχουν 104 θερμίδες, εκ των οποίων το 74,7% είναι μόνο λίπος. Αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο για τυρί, αλλά το ροκφόρ διαθέτει επίσης μια ανησυχητική ποσότητα νατρίου σε σύγκριση με τα άλλα τυριά. Σε 28 γραμμάρια, το ροκφόρ περιέχει 512,9 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Σε σύγκριση με ένα τυρί (τα 28 γραμμάρια) με περισσότερες θερμίδες, όπως το Cheddar, που περιέχει 120 θερμίδες, 10 γραμμάρια λίπους και 190 χιλιοστόγραμμα νατρίου, τα στοιχεία αλατιού του Roquefort αγγίζουν τα όρια της υπερβολής.
Δεν σας προτρέπουμε να αποφύγετε εντελώς ένα ξεχωριστό τυρί όπως το ροκφόρ. Το μπλε τυρί μπορεί να απογειώσει κάθε πιάτο τυριού και συνδυάζεται εξίσου καλά με φρούτα ή με ψωμί και κράκερ. Ακόμα κι έτσι, για όποιον στοχεύει να μειώσει την κατανάλωση λίπους και νατρίου, το ροκφόρ δεν είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές.
2. Μασκαρπόνε
Το μασκαρπόνε είναι ένα πλούσιο τυρί κρέμα με γλυκιά γεύση, πολλά λιπαρά και χώρα προέλευσης την Ιταλία. Το μασκαρπόνε υπάρχει από τον Μεσαίωνα. Οι ρίζες του βρίσκονται αποκλειστικά στην περιοχή της Λομβαρδίας της βόρειας Ιταλίας, όπου πωλήθηκε για πρώτη φορά ως φρέσκο τυρί.
Το μασκαρπόνε είναι το γνωστό κρεμώδες τυρί που παρασκευάζεται από αγνή κρέμα γάλακτος και θυμίζει cream cheese. Μπορεί να αντικαταστήσει την κρέμα γάλακτος σε διάφορες συνταγές, όπως για παράδειγμα, σε επιδόρπια και σάλτσες ζυμαρικών, ενώ είναι το βασικό συστατικό στο γνωστό τιραμισού.
Το μασκαρπόνε μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο με λαζάνια, με πουρέ πατάτας μέχρι και το cheesecake αλλά, δυστυχώς, δεν είναι το πιο υγιεινό τυρί.
Το μασκαρπόνε παρασκευάζεται με θέρμανση της κρέμας γάλακτος που προέρχεται από φρέσκο αγελαδινό γάλα και ανάδευση κιτρικού οξέος. Η ανάμειξη του γάλακτος και του οξέος προκαλεί την πήξη της κρέμας, και στη συνέχεια ο υγρός ορός γάλακτος στραγγίζεται από το μείγμα με τυρόπανο. Με τη μέθοδο αυτή παράγεται ένα πλούσιο τυρί, αν και υψηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά από πολλά άλλα τυριά.
Περίπου 28 γραμμάρια μασκαρπόνε (μία μερίδα) έχουν πάνω από 70% κορεσμένα λιπαρά. Έχουν 13 γραμμάρια λίπους, 124 θερμίδες και αποτελούν το 13% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης χοληστερόλης.
Το μασκαρπόνε είναι βέβαια μια καλή πηγή πρωτεΐνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πάντως, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το μασκαρπόνε σε μια συνταγή αλλά δεν θέλετε όλα τα λιπαρά, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάτι πιο ελαφρύ αλλά με παρόμοια υφή, όπως το γιαούρτι.
3. Brie
Οι Γάλλοι δεν αστειεύονται όταν πρόκειται για τυρί, και μεταξύ των πιο γνωστών τυριών της Γαλλίας είναι το Brie. Αυτό το μαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα με την έντονη γεύση περικλείεται σε μια λεπτή, βρώσιμη φλούδα.
Το Brie ονομάζεται και «Βασίλισσα των τυριών». Είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και σίγουρα θα απογειώσει κάθε πιάτο στο οποίο συμμετέχει. Το μειονέκτημα; Τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών του Brie χτυπούν «κόκκινο» και το βγάζουν από τη λίστα με τα υγιεινά τυριά.
Μια μερίδα 28 γραμμαρίων Brie έχει 100 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους, με τα 4 γραμμάρια να είναι κορεσμένα λιπαρά. Το Triple Crème Brie προσφέρει μια υπέροχα πλούσια υφή, αλλά μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των θερμίδων (ανάλογα με τη μάρκα). Μια μερίδα Triple Crème Brie έχει 120 θερμίδες και οι 99 από αυτές τις θερμίδες προέρχονται από λιπαρά.
Αν αγαπάτε το Brie αλλά προσέχετε την πρόσληψη θερμίδων, η αγορά Brie που παρασκευάζεται με γάλα μειωμένων λιπαρών είναι μια επιλογή.
Το Brie είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, είναι γεμάτο βιταμίνη Α, ενώ περιέχει και βιταμίνη Β12. Το Brie είναι ένα τυρί με πολλά οφέλη, αλλά η κατανάλωσή του με μέτρο είναι το κλειδί.