Η υγιεινή διατροφή παραμένει ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τρία σούπερ φρούτα κάνουν καλό στην καρδιά σας και πρέπει να τα εντάξετε στη διατροφή σας.
Μάλιστα για κάθε επιπλέον 200 γραμμάρια φρούτα που τρώτε την ημέρα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά το ένα τρίτο! Με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και λόγω των προστατευτικών αντιοξειδωτικών, συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των βλαβών στις αρτηρίες.
Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε καθημερινά περίπου 4 φλιτζάνια φρούτα. Τα φρούτα «παρέχουν καρδιαγγειακά οφέλη, όπως η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η μείωση της αθηροσκλήρωσης ή της σκλήρυνσης των αρτηριών» δήλωσε στο Parade ο Δρ Deepak Vivek, καρδιολόγος στο Orlando Health στη Φλόριντα.
Τα 3 σούπερ φρούτα για γερή καρδιά
- Τα μήλα
- Οι μπανάνες
- Τα βατόμουρα
1. Τα μήλα
Ο Δρ Vivek δήλωσε ότι λατρεύει τα μήλα επειδή είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, βιταμίνης C και καλίου και έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
Ο ιατρός δήλωσε ότι κόβει ένα μήλο σε φέτες για σαλάτες ή το τρώει ολόκληρο ως σνακ πριν αθληθεί. «Θεωρώ ότι με βοηθάει να έχω την απαραίτητη ενέργεια και επίσης αποτρέπει τις μυϊκές κράμπες» εξήγησε ο Δρ Vivek.
Τα μήλα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς και μη-θρεπτικών συστατικών και περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών και άλλων φυτοχημικών και όπως έχουν δείξει και έρευνες: Ένα μήλο την ημέρα, τον καρδιολόγο κάνει πέρα!
Προσθέτοντας ένα μεσαίου μεγέθους μήλο στη διατροφή σας λαμβάνετε 8,4 mg βιταμίνης C. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη C, εάν είστε άνδρας και 11% εάν είστε γυναίκα.
Επιπλέον, σας παρέχει πλήθος βιταμινών όπως ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) και κάλιο.
Όσον αφορά τα μάκρο-θρεπτικά συστατικά του, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, περιέχουν περίπου 25 γραμμάρια υδατανθράκων και σχεδόν το σύνολο των θερμίδων τους προέρχονται από αυτούς. Δεν περιέχει καθόλου λίπος (ούτε χοληστερίνη). Θερμιδικά αποδίδει 65 kcal ανά 125 gr (ένα τεμάχιο), ενώ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, περίπου 84%. Τρώγοντας ένα μήλο λαμβάνετε μια μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, περίπου 4,5 γραμμάρια.
2. Οι μπανάνες
Από την πλευρά του ο Δρ Sushant Khaire, καρδιολόγος στο Methodist Le Bonheur Healthcare στο Μέμφις του Τενεσί, δήλωσε στο Parade ότι τρελαίνεται για μπανάνες επειδή είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά.
«Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη, η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νεύρων», σημείωσε ο Δρ Khaire.
Οι μπανάνες βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης, λόγω του καλίου και βοηθούν να συσσωρευτεί ενέργεια στον οργανισμό. Επίσης, περιέχουν σίδηρο που είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλοποίηση της κινητικότητας του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Παράλληλα οι μπανάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ανακουφίζουν από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την καούρα και προστατεύουν από μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
3. Τα βατόμουρα
Ο Dr. Satjit Bhusri, καρδιολόγος στο Upper East Side Cardiology στο Μανχάταν, ανέφερε ότι τα βατόμουρα έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και είναι εξαιρετικά για την προστασία της καρδιάς.
Τα βατόμουρα αποτελούν σημαντικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων αλάτων.
Τα βατόμουρα περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην απορρόφηση του σιδήρου, ενώ κάνει καλό στην καρδιά και προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου.
Τα βατόμουρα αποτελούν επίσης σημαντικές πηγές φυλλικού οξέος που βοηθά στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην αντιμετώπιση της αναιμίας, ενώ μειώνει τις πιθανότητες για αρτηριοσκλήρυνση, προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα.