Αποτοξίνωση: Οι 3 παρανοήσεις που σας βάζουν σε κίνδυνο

3 παρανοήσεις για την αποτοξίνωση

Όσα κι εαν σας είπαν για την αποτοξίνωση δεν ισχύει: δεν είναι ο δραστικός τρόπος για να χάσετε κιλά.

 

Ο κόσμος μας είναι τοξικός, και δεν αναφερόμαστε σε τοξικές σχέσεις αλλά στις τοξικές ουσίες που βρίσκονται παντού, στον αέρα που αναπνέουμε, στο φαγητό που τρώμε, αλλά και στο νερό που πίνουμε. Αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι αποτοξίνωση σημαίνει “χάνω κιλά”.

Η αποτοξίνωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, όπου αποβάλλει τις τοξίνες μέσω του εντέρου, του ήπατος, των νεφρών, των πνευμόνων, των λεμφαδένων και του δέρματος. Αποτοξινώνοντας το σώμα σας ενισχύετε τον μεταβολισμό σας, θωρακίζετε το ανοσοποιητικό σας, βελτιώνετε την πέψη σας και νιώθετε ευεξία και ενέργεια. Για να ενθαρρύνετε τη σωστή αποτοξίνωση χωρίς να δημιουργήσετε περισσότερη βλάβη, δείτε ποιες παρανοήσεις γίνονται όταν σκεφτόμαστε την αποτοξίνωση.

1 «Πρέπει να κάνουμε detoxing για να απαλλαγούμε από τις τοξίνες»

Τι ισχύει: Ο οργανισμός μας διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα για την επεξεργασία των τοξινών και την αποβολή τους. Μέσω μιας συνδυασμένης προσπάθειας του ήπατος, των νεφρών, των πνευμόνων, του εντέρου και του δέρματος, το σώμα μας εργάζεται κάθε μέρα γι’ αυτή τη διαδικασία. Η ιδέα πίσω από την αποτοξίνωση είναι να δοθεί στον οργανισμό μια ώθηση στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης.

Μπορούμε να το κάνουμε απλά μειώνοντας αρχικά τις τοξίνες στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι. Αγοράζοντας βιολογικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, επιλέγοντας φυσικά προϊόντα φροντίδας σώματος και καθαρισμού και γνωρίζοντας γενικά τι τοποθετούμε στο σώμα μας και φέρνουμε στο σπίτι μας, είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μειώσουμε την έκθεσή μας στις τοξίνες.

Επιπλέον, εάν ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή με πολλά λαχανικά και φρούτα, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Η τακτική βαθιά αναπνοή, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος υποστηρίζουν τη φυσική αποτοξίνωση.

 

αποτοξίνωση και παρανοήσεις
Photo Unsplash.com

2 «Η αποτελεσματική αποτοξίνωση χρειάζεται νηστεία ή περιορισμό θερμίδων.»

Τι ισχύει: Αν και πολλοί πιστεύουν ότι μειώνοντας τραγικά τις θερμίδες στη διατροφή θα αποτοξινωθούν, η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία αποτοξίνωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το συκώτι, το οποίο βασίζεται στην ποικιλία θρεπτικών ουσιών που εξουδετερώνουν τις τοξίνες και τις μετατρέπουν σε ενώσεις, που μπορούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το σώμα (μέσω των νεφρών ή του εντέρου).

Εάν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τότε η διαδικασία μπορεί να επιβραδυνθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τοξίνες παραμένουν στον οργανισμό. Επιπλέον, το να κάνετε μία στερητική επειδή πιστεύετε ότι έτσι κάνετε αποτοξίνωση, διατρέχετε τον κίνδυνο να δημιουργήσετε περισσότερα προβλήματα παρά καλό, στερώντας από τον οργανισμό την κύρια πηγή θρεπτικών και ενεργειακών τροφών!

Από τη στιγμή που πολλές τοξίνες είναι λιποδιαλυτές και αποθηκευμένες στα λιποκύτταρα, αν κάποιος απέχει από το φαγητό, το σώμα του θα λάβει την απαραίτητη ενέργεια καίγοντας το αποθηκευμένο λίπος. Με την καύση όμως του λίπους ταυτόχρονα απελευθερώνονται τοξικές ουσίες στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους ιστούς, ειδικά στου εγκεφάλου και στων νεύρων. Έτσι, αντί να απομακρύνονται οι τοξίνες απλά μεταφέρονται σε πιο ενεργούς ιστούς.

Ακολουθώντας μια απλή διατροφή με φυσικά τρόφιμα, όπως ποικιλία λαχανικών και φρούτων, εύπεπτες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά (όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, αβοκάντο, ελαιόλαδο και λάδι καρύδας), είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε αυτά τα σημαντικά στοιχεία για την αποτοξίνωση. Εάν προτιμάτε τη νηστεία ή το detoxing με χυμούς κάντε το προσεκτικά και μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στον εαυτό σας να ξεκουραστεί.

3 «Αν νιώθετε άσχημα η αποτοξίνωση λειτουργεί»

Τι ισχύει: Οι πονοκέφαλοι, οι διαταραχές του ύπνου, οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος, η κόπωση και η γενική ενόχληση που μπορεί μερικές φορές να συνοδεύουν μία «αποτοξίνωση» αναφέρονται συχνά ως «θεραπευτική κρίση» ή «κρίση αποτοξίνωσης» και αποτελούν ένδειξη ότι η αποτοξίνωση έχει αποτέλεσμα.

Παρόλο που μπορεί να είναι φυσιολογικό να νιώθετε άσχημα κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, ειδικά εάν έχετε αποβάλει την καφεΐνη ή κάποια άλλα τρόφιμα στα οποία είστε εθισμένοι, το να μη νιώθετε καλά δεν αποτελεί ένδειξη αποτελεσματικής αποτοξίνωσης.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν υποστηρίζεται η σωστή αποτοξίνωση ή ότι αναγκάζει τη διαδικασία αποτοξίνωσης να συμβεί γρηγορότερα από ότι το σώμα σας μπορεί να επεξεργαστεί με ασφάλεια. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτές δεν είναι καλές ενδείξεις.

 

ασφαλής αποτοξίνωση
Photo Unsplash.com

Τι βοηθά;

Ο ασφαλέστερος τρόπος αποτοξίνωσης για όσους υποφέρουν από τις συνέπειες τις υπερβολικής συσσώρευσης τοξινών στο σώμα και ειδικά για εκείνους που πάσχουν από ανεξήγητη κόπωση ή μυαλγίες, είναι η διατροφή. Η ασφαλής αποτοξίνωση επιτυγχάνεται μέσω ενός προγράμματος διατροφής, σχεδιασμένο από διαιτολόγο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση και αυτά:

  • Ανάμεσα στα γεύματα, πίνετε από 1 φλιτζάνι γαϊδουράγκαθο, πικραλίδα ή τσουκνίδα. Αυτά τα τρία βότανα παρέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση.
  • Μία φορά την ημέρα μπορείτε αντί να πιείτε ένα smoothie με φρούτα και λαχανικά (με 5-6 φύλλα μαρουλιού, 1 καρότο, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 αγγουράκι, 1 μήλο, μαϊντανό και νερό) που περιέχουν ουσίες όπως η γλουταθειόνη, ένα τριπεπτίδιο που έχει ρόλο – κλειδί στην αποτοξίνωση, και ρυθμίζουν τις ορμόνες και τα σάκχαρα στο αίμα και δεν σας αφήνουν να πεινάσετε.
  • Προτιμήστε φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, και καταναλώστε τα με μέτρο.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε νωρίς το βράδυ. Στις 10 περίπου κάθε βράδυ οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης ενεργοποιούνται και η διαδικασία αποτοξίνωσης ξεκινά.
  • Μειώστε σταδιακά τον καφέ (για να μη σας πιάσει πονοκέφαλος).
  • Φροντίζετε καθημερινά να επισκέπτεστε την τουαλέτα.
  • Κάντε κάθε μέρα κάποια φυσική δραστηριότητα, όπως περπάτημα.

Οποιαδήποτε δίαιτα αποτοξίνωσης δεν απευθύνεται σε παιδιά, θηλάζουσες µητέρες και άτοµα που πάσχουν από ορισµένες παθήσεις.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top