3 καλοκαιρινά σνακ που καταπολεμούν τη φλεγμονή και βελτιώνουν τη μνήμη

σνακ

Απολαύστε το καλοκαίρι ένα από αυτά τα νόστιμα σνακ που καταπολεμούν τις φλεγμονές, τον μυϊκό πόνο, τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και βελτιώνουν τη μνήμη σας. Οι συνταγές είναι πολύ εύκολες, περιέχουν θρεπτικά συστατικά και κάνουν καλό στην υγεία σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σνακ είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σας, περιορίζουν τις λιγούρες, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και σας προσφέρουν ενέργεια. Βοηθούν στην απώλεια και στη διατήρηση του σωματικού βάρους, ενώ καλό είναι να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της μέρας δύο ενδιάμεσα σνακ.

Το σνακ που δεν πρέπει ποτέ να φάτε πριν από τον ύπνο σύμφωνα με ειδικό 

Δείτε τις συνταγές για 3 νόστιμα και υγιεινά σνακ που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας και να απολαύσετε τη γεύση του καλοκαιριού σε λίγες μόνο μπουκιές.

1.Ενεργειακές μπάλες με χουρμάδες και κεράσια

Αξίζει να δοκιμάσετε αυτές τις ενεργειακές μπάλες με χουρμάδες, κομμάτια μαύρης σοκολάτας και αποξηραμένα κεράσια. Δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά περιέχουν και πολυφαινόλες, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα κεράσια και μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της φλεγμονής.

Θα χρειαστείτε μόλις 20 λεπτά και τα συστατικά που χρειάζεστε είναι:

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένους χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
  • 1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα κεράσια χωρίς ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι γιαούρτι από πλήρες γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 1/3 φλιτζάνια βρώμη
  • 30 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα.

Οδηγίες:

  • Τοποθετήστε τους χουρμάδες και τα αποξηραμένα κεράσια σε ένα μικρό πυρίμαχο μπολ- καλύψτε τα με βραστό νερό. Αφήστε τα να σταθούν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Στραγγίστε καλά.
  • Τοποθετήστε τους στραγγισμένους χουρμάδες και τα κεράσια σε ένα επεξεργαστή τροφίμων- χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν χοντροκομμένα. Προσθέστε το βούτυρο αμυγδάλου, το γιαούρτι, το κακάο, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπήστε λίγο μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Προσθέστε τη βρώμη και χτυπήστε ξανά λίγο μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας νερό αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό και σκληρό. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεσαίο μπολ.
  • Καλύψτε το και βάλτε το στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  • Αδειάστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα των χουρμάδων σε ένα φύλλο λαδόκολλας και κυλήστε το σε μπάλα. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα χουρμάδων.
  • Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ που είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων- βάλτε τον φούρνο μικροκυμάτων στο High μέχρι να λιώσει, περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας μετά από 30 δευτερόλεπτα.
  • Περιχύστε τις μπάλες με τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίστε με κανέλα.
  • Βάλτε τα στο ψυγείο, χωρίς κάλυμμα, μέχρι να σταθεροποιηθούν, τουλάχιστον 10 λεπτά. Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για μία εβδομάδα.

2.Μπάρα με γιαούρτι και φράουλα

Το γιαούρτι πασπαλίζεται με φρέσκες φράουλες και κομματάκια σοκολάτας και στη συνέχεια καταψύχεται ώστε να μπορείτε να το σπάσετε σε κομμάτια. Αυτό το πολύχρωμο σνακ είναι ιδανικό για παιδιά και ενήλικες.

Μήπως η ώρα που τρώτε σας παχαίνει; Πώς ο χρόνος των γευμάτων και του ύπνου αυξάνει το λίπος στην κοιλιά 

Η συνταγή είναι πάρα πολύ εύκολη και θα χρειαστείτε μόλις 10 λεπτά για να τη φτιάξετε. Και μόλις φτιάξετε το σνακ θα πρέπει να το αφήσετε στην κατάψυξη 3 ώρες.

Συστατικά:

  • 3 φλιτζάνια γιαούρτι από πλήρες γάλα
  • ¼ φλιτζανιού καθαρό σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½ φλιτζάνια φράουλες σε φέτες
  • ¼ φλιτζανιού μίνι σοκολατάκια.

Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιούμε γιαούρτι με πλήρη λιπαρά για να εξασφαλίσουμε ένα κρεμώδες σνακ, αλλά μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε κι άλλα γιαούρτια, όπως γιαούρτια χωρίς λιπαρά, χαμηλά λιπαρά, παραδοσιακά και φυτικά.

Αν χρησιμοποιήσετε άλλους τύπους γιαουρτιού, το σνακ σας θα έχει πιο παγωμένη, λιγότερο κρεμώδη υφή, αλλά θα είναι και πάλι νόστιμο. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σκέτο γιαούρτι για να μειώσετε την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στη συνταγή.

Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικά φρούτα, όπως σμέουρα, βατόμουρα ή μπανάνες σε φέτες. Μπορείτε να προσθέσετε τους αγαπημένους σας ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, τσιπς καρύδας ή γκρανόλα για λίγο τραγανό. Περιστρέψτε μέσα λίγο βούτυρο ξηρών καρπών, λιωμένη σοκολάτα ή μαρμελάδα για άλλο ένα στρώμα γεύσης.

Οδηγίες:

  • Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  • Ανακατέψτε το γιαούρτι, το σιρόπι σφενδάμου (ή το μέλι) και τη βανίλια σε ένα μεσαίο μπολ. Απλώστε στο προετοιμασμένο φύλλο ψησίματος. Σκορπίστε από πάνω τις φράουλες και πασπαλίστε με τα κομματάκια σοκολάτας.
  • Καταψύξτε μέχρι να σταθεροποιηθεί πολύ καλά, τουλάχιστον 3 ώρες. Για να σερβίρετε, κόψτε ή σπάστε σε κομμάτια.

Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως και 1 μήνα.

3. Μπάρες γκρανόλα κεράσι-σοκολάτα

Οι μπάρες αυτές είναι θρεπτικές και πεντανόστιμες και μπορείτε να τις απολαμβάνετε όλες τις ώρες της μέρας. Μπορείτε να διαφοροποιήσετε τα πρόσθετα ανάλογα με το γούστο σας, αντικαθιστώντας 2 φλιτζάνια οποιουδήποτε συνδυασμού μικρών (ή ψιλοκομμένων) αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών ή/και σπόρων με τη σοκολάτα, τα κεράσια και την καρύδα σε αυτή την έκδοση.

Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα κολλώδη γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένου του σιροπιού σφενδάμου και του μελιού, αλλά μάλλον το σιρόπι καφέ ρυζιού μπορεί να συγκρατήσει τις μπάρες καλύτερα.

Συστατικά:

  • 3 φλιτζάνια βρώμη
  • 1 φλιτζάνι τραγανά δημητριακά από καστανό ρύζι
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα κεράσια
  • ⅓ φλιτζάνι ανάλατα αμύγδαλα, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
  • ⅓ φλιτζάνι μίνι τσιπς σοκολάτας
  • ⅓ φλιτζάνι τριμμένη καρύδα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ⅔ φλιτζάνι σιρόπι καφέ ρυζιού ή σιρόπι καλαμποκιού light
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

Οδηγίες:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας επιπλέον λαδόκολλα να κρέμεται στις δύο πλευρές. Επικαλύψτε ελαφρά τη λαδόκολλα με σπρέι μαγειρικής.
  • Ανακατέψτε τη βρώμη, τα δημητριακά ρυζιού, τα κεράσια, τα αμύγδαλα, τα κομματάκια σοκολάτας, την καρύδα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
  • Ανακατέψτε το σιρόπι ρυζιού (ή το σιρόπι καλαμποκιού), το βούτυρο αμυγδάλου και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
  • Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα (ή ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό).
  • Προσθέστε τα στα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Μεταφέρετε στο προετοιμασμένο ταψί και πιέστε σταθερά στο ταψί με το πίσω μέρος μιας σπάτουλας.
  • Για πιο μαστιχωτές μπάρες, ψήστε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα στην άκρη και να παραμένει μαλακό στη μέση, 20 έως 25 λεπτά.
  • Για πιο τραγανές μπάρες, ψήστε μέχρι να ροδίσουν στην άκρη και να σταθεροποιηθούν κάπως στη μέση, 30 έως 35 λεπτά (και οι δύο θα είναι ακόμα μαλακές όταν είναι ζεστές και θα σταθεροποιηθούν καθώς κρυώνουν).
  • Αφήστε τις να κρυώσουν στο ταψί για 10 λεπτά, και στη συνέχεια βάλτε τις σε μια σανίδα κοπής (θα είναι ακόμα μαλακές).
  • Κόψτε σε μπάρες και αφήστε τις να κρυώσουν εντελώς χωρίς να τις χωρίσετε, περίπου 30 λεπτά ακόμα.
  • Μόλις κρυώσουν, χωρίστε τις μπάρες και απολαύστε.

Μπορείτε να τις τυλίξετε σε αεροστεγή ατομική συσκευασία και να τις φυλάξετε σε θερμοκρασία δωματίου για μία εβδομάδα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top