Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι τίποτα δεν μπορεί να κάνει τα φρούτα ανθυγιεινά. Οι διαφορετικές τους γεύσεις και τα χρώματα εμπλουτίζουν τα πιάτα μας με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Θεωρούνται επίσης ευέλικτα σαν τροφή, καθώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε ολόκληρα, σε smoothies ή ακόμα και σε σαλάτες.
Ωστόσο, ξέρατε ότι υπάρχουν ορισμένα φρούτα που ίσως δεν είναι τόσο καλά για την υγεία σας όσο νομίζατε; Αποδεικνύεται ότι ορισμένα φρούτα είναι γεμάτα με ζάχαρη παρά τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν.
Ο ειδικός σε θέματα υγείας Mahmoud Abdelaziz από το PharmacistMo και η Anne Obligar, διαιτολόγος, συγγραφέας και σύμβουλος υγείας στο GainingTactics μας αποκάλυψαν ότι οι μπανάνες, τα σταφύλια και οι ανανάδες είναι τα «υγιεινά» φρούτα που στην πραγματικότητα δεν είναι ιδανικά για την υγεία σας λόγω των επιπέδων ζάχαρης που περιέχουν τη και συμβολή στην αύξηση βάρους.
3 φρούτα που μας παχαίνουν και αυξάνουν το σάκχαρο
- Μπανάνες
- Σταφύλια
- Ανανάς
Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στη λίστα των υγιεινών φρούτων. Είναι εύκολα προσβάσιμα, βολικά αν βιάζεστε και μπορούν να καταναλωθούν ανά πάσα στιγμή ως σνακ ή να προστεθούν σε διάφορα πρωινά. Ωστόσο, οι μπανάνες είναι γνωστό ότι έχουν εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όσο και σε κάλιο.
«Αν καταναλώνετε πάρα πολλές μπανάνες μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο σακχάρου σας. Οι ξαφνικές αιχμές και πτώσεις του σακχάρου έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουμε όχι και τόσο υγιεινές επιλογές σνακ και το βάρος αρχίζει να αυξάνεται», σημειώνει η Δρ. Obligar.
Οι μπανάνες είναι ένα φυσικά βαρύ φρούτο που σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε πείνα πολύ γρήγορα.
Ο Δρ. Abdelaziz προτείνει εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να φάμε αντί για μπανάνες. «Μετριάστε το μέγεθος της μερίδας και συνδυάστε τις μπανάνες με μια πηγή πρωτεΐνης ή υγιεινών λιπαρών. Επιλέξτε φρούτα με χαμηλότερη ζάχαρη, όπως τα μούρα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, προκαλώντας πιο αργή και σταθερή αύξηση των επιπέδων σακχάρου».
Σταφύλια
Τα σταφύλια έχουν διάφορα σχήματα και χρώματα και είναι ένα σούπερ διασκεδαστικό φρούτο για σνακ όταν χρειάζεστε λίγη ώθηση. Είτε ξινά είτε γλυκά, ποιος δεν ενδίδει σε ένα μπολ με σταφύλια, ειδικά για απώλεια βάρους; Δυστυχώς, όπως και οι μπανάνες, τα σταφύλια περιέχουν φυσικά σάκχαρα και το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην ποσότητα που τα καταναλώνουν οι άνθρωποι.
«Τα σταφύλια καταναλώνονται εύκολα σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε σημαντική πρόσληψη ζάχαρης. Επιπλέον, τα σταφύλια έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, προκαλώντας ραγδαίες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», εξηγεί ο Δρ. Abdelziz.
Αντί για σταφύλια, προτείνει άλλες καλύτερες επιλογές που περιλαμβάνουν μήλα και αχλάδια. Θα σας προσφέρουν την ίδια γλυκιά γεύση, ενώ θα μειώσουν επίσης την πρόσληψη ζάχαρης.
Προτείνει επίσης να συνδυάσετε αυτές τις πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις με μια καλή πηγή πρωτεΐνης για να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι και να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ανανάς
Δεν θα περιμένατε αυτό το νόστιμο τροπικό φρούτο να είναι σε αυτήν τη λίστα, αλλά δυστυχώς, αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο γεμάτο με αντιοξειδωτικά έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
«Ενώ προσφέρει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και μαγγάνιο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ανανά μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές σακχάρου και πιθανή αύξηση βάρους», σημειώνει ο Δρ. Abdelaziz. Όπως και άλλα φρούτα, υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αντί για ανανά.
Ο ειδικός συνιστά να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε στη διατροφή σας φρούτα με χαμηλά σάκχαρα όπως ακτινίδιο, πεπόνι, πεπόνι ή καρπούζι. Αυτά τα φρούτα προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα με χαμηλότερο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αν και αυτά τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσική ζάχαρη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κόψετε εντελώς. Ο στόχος μιας υγιεινής διατροφής είναι η εξισορρόπηση του τρόπου ζωής και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση ορισμένων φρούτων με μέτρο αντί να καταναλώνετε υπερβολικά ένα φρούτο και να θέτετε σε κίνδυνο το βάρος και την υγεία σας.
«Το κλειδί είναι το μέτρο και η ποικιλία. Μπορείτε να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά, ενώ έχετε επίγνωση της υγείας σας διευρύνοντας τις επιλογές των φρούτων. Επομένως, προχωρήστε και πειραματιστείτε με υγιεινές επιλογές!», καταλήγει η Δρ. Obligar.