12 τρόφιμα και λαχανικά που μπορεί να σας βλάψουν αν τα φάτε ωμά – Προκαλούν από δηλητηρίαση μέχρι θάνατο

λαχανικά ωμά

Υπάρχουν πολλά λαχανικά που είναι υπέροχα όταν καταναλώνονται ωμά. Τα καρότα και το σέλινο είναι μερικές από τις πιο γευστικές επιλογές. Αλλά αυτά τα 12 λαχανικά δεν πρέπει ποτέ να τρώγονται ωμά. Μερικά απλώς γιατί έχουν απαίσια γεύση όταν είναι ωμά, ενώ άλλα μπορεί να σας βλάψουν.

Δώστε προσοχή ώστε να προετοιμάζετε πάντα τα λαχανικά σας σωστά.

Απώλεια βάρους: Πόσες μερίδες λαχανικών αδυνατίζουν – Το «κλειδί» για να πετύχετε τους στόχους σας

Τα τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουν

Ας δούμε ποια λαχανικά είναι αυτά και γιατί γίνεται λόγος για τους κινδύνους.

  1. Πατάτες
  2. Γιούκα (Yucca)
  3. Φασόλια Λίμα
  4. Κουφοξυλιά (Elderberry)
  5. Μελιτζάνα
  6. Ραβέντι (Rhubarb)
  7. Φύτρα
  8. Πικραμύγδαλα
  9. Αλεύρι
  10. Ρύζι
  11. Ελιές
  12. Σπαράγγια

1. Πατάτες

Γιατί κάποιος να φάει μια ωμή πατάτα; Είναι πέρα από τη λογική μας, αλλά δεν είναι καλή ιδέα. Εκτός από τη γεύση, οι πατάτες μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα αν τις φάτε ωμές σε μεγάλες ποσότητες.

2. Γιούκα (Yucca)

To γιούκα είναι ένας άλλος κόνδυλος που δεν πρέπει να τρώτε ωμό. Σε αντίθεση με τις πατάτες, μπορεί να σας βλάψει σοβαρά. To ωμό γιούκα περιέχει σαπωνίνη σε ποσότητες που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Πρέπει να υποστεί ολόκληρη διαδικασία προτού καταστεί ασφαλές για κατανάλωση.

3. Φασόλια Λίμα

Όπως το γιούκα, έτσι και τα ωμά φασόλια λίμα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών χημικών. Ένα από αυτά τα συστατικά μετατρέπεται σε κυανίδιο στο πεπτικό σας σύστημα αν τα καταναλώσετε ωμά. Ευτυχώς, αν τα μαγειρέψετε καλά, το κυανίδιο εξουδετερώνεται. Γι’ αυτό τα περισσότερα φασόλια λίμα πωλούνται προμαγειρεμένα.

4. Κουφοξυλιά (Elderberry)

Αν αγαπάτε το σιρόπι κουφοξυλιάς ή τα αναψυκτικά με κουφοξυλιά, δεν είστε οι μόνοι. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μούρα της κουφοξυλιάς είναι εξαιρετικά τοξικά σε ωμή μορφή. Όταν μαγειρευτούν, γίνονται μια διατροφική υπερδύναμη και μια νόστιμη λιχουδιά.

Το «σγουρό» λαχανικό που μειώνει τη χοληστερίνη και το λίπος στην κοιλιά – Έχει πιο πολύ ασβέστιο από το γάλα

5. Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα είναι απαραίτητη σε κάθε μεσογειακή κουζίνα, αλλά ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ποτέ δεν σερβίρεται ωμή. Αυτό το κομψό λαχανικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σολανίνες, που μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις σε άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

6. Ραβέντι (Rhubarb)

Αν και αυτό το φυτό βρίσκεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά σε πίτες, ήταν κάποτε βασικό στοιχείο της διατροφής. Παλιότερα ήταν γνωστό ότι δεν πρέπει να τρώτε ραβέντι ωμό. Οι μίσχοι του είναι πολύ πικροί ωμοί, ενώ τα φύλλα του είναι τοξικά, είτε μαγειρεύονται είτε όχι.

7. Φύτρα

Τα φύτρα δεν είναι δηλητηριώδη όταν είναι ωμά, αλλά έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Συνήθως είναι εκκολαπτήρια για τοξικά βακτήρια, που σημαίνει ότι μπορεί να πάθετε τροφική δηλητηρίαση αν δεν μαγειρευτούν ή αποθηκευτούν σωστά. Αυτό δεν σταματά, όμως, τον κόσμο από το να τα καταναλώνει.

8. Πικραμύγδαλα

Τα πικραμύγδαλα είναι στην πραγματικότητα παράνομα προς πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό συμβαίνει επειδή στην ωμή μορφή τους περιέχουν μεγάλες ποσότητες κυανιδίου. Η κατανάλωσή τους ωμά μπορεί να σας σκοτώσει, οπότε βεβαιωθείτε ότι τα μαγειρεύετε για να είστε ασφαλείς.

Το πιο υγιεινό λαχανικό στον κόσμο με μια σπάνια βιταμίνη – Ρυθμίζει το σάκχαρο και ενισχύει τα οστά

9. Αλεύρι

Το αλεύρι είναι βασικό υλικό σε κάθε ντουλάπι. Ωστόσο, δεν είναι τόσο ασφαλές όσο φαίνεται. Το CDC έχει εντοπίσει μια μεγάλη επιδημία E. coli που προκλήθηκε από αλεύρι. Ο οργανισμός προειδοποιεί να μην καταναλώνετε ωμό αλεύρι για να αποφύγετε να επαναληφθεί η ιστορία.

10. Ρύζι

Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι η τραγανή υφή είναι ελκυστική, το ρύζι είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να φάτε ωμό. Λόγω του τρόπου καλλιέργειάς του, το ρύζι συχνά περιέχει βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Απλά μαγειρέψτε το.

11. Ελιές

Οι ωμές ελιές δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που τρώτε στο αγαπημένο σας ντελικατέσεν. Όταν είναι ωμές, συνήθως είναι αρκετά σκληρές και εξαιρετικά πικρές. Ακόμα κι αν δεν αρρωστήσετε, δεν θα το απολαύσετε. Πρέπει να επεξεργαστούν για να γίνουν βρώσιμες.

Πρέπει να πετάξετε αμέσως τις πατάτες αν παρατηρήσετε αυτό το σημάδι, σύμφωνα με διατροφολόγο

12. Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ασφαλή για κατανάλωση ωμά, αλλά είναι πολύ καλύτερα μαγειρεμένα. Το μαγείρεμα των σπαραγγιών αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του λαχανικού. Θα έχουν καλύτερη γεύση και θα είναι καλύτερα για εσάς όταν είναι μαγειρεμένα.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ορισμένα λαχανικά, όπως οι πατάτες, η γιούκα και τα φασόλια λίμα, είναι επικίνδυνα για την υγεία όταν καταναλώνονται ωμά λόγω τοξικών χημικών ή βακτηρίων.
  • Άλλα λαχανικά, όπως το ραβέντι και τα πικραμύγδαλα, περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως κυανίδιο, που καθιστούν απαραίτητη τη μαγειρική τους επεξεργασία.
  • Τρόφιμα όπως το αλεύρι και το ρύζι πρέπει να αποφεύγονται ωμά, καθώς μπορούν να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια όπως το E. coli.
  • Ορισμένα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια και οι ωμές ελιές, είναι ασφαλή για κατανάλωση ωμά, αλλά βελτιώνονται σε γεύση και θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται.
Scroll to Top