Η σημασία της αποκεντρωμένης φροντίδας ως λύση στις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και ως εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αναδείχθηκε στο πλαίσιο του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου 2024 για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, που διεξήχθη με θέμα «Καθολική Κάλυψη στην Υγεία: Από τη Ρητορική στην Υλοποίηση».
Πιο συγκεκριμένα, στην ενότητα «Νέες Προσεγγίσεις στην Παροχή Φροντίδας για τη Μείωση των Ανισοτήτων στην Πρόσβαση» που διεξήχθη στις 4 Δεκεμβρίου 2024, κορυφαίοι ειδικοί και επαγγελματίες του χώρου της υγείας αντάλλαξαν απόψεις για στρατηγικές και πρακτικές που αναβαθμίζουν την υγειονομική φροντίδα, και ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα συστήματα υγείας στην προσπάθεια παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υπό τη σκιά αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών. Οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της επένδυσης σε καινοτόμες λύσεις, καθώς μεταφράζεται στην πράξη σε πιο υγιή πληθυσμό, καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, πιο βιώσιμα συστήματα υγείας και πιο ισχυρές οικονομίες.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη μέτρησης της αξίας των καινοτόμων τρόπων χορήγησης των θεραπειών και η διαμόρφωση πολιτικών για δίκαιη και ταχεία πρόσβαση σε αυτές. Όπως αναφέρθηκε, οι νέοι τρόποι χορήγησης των θεραπειών συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών, στην αποδοτική χρήση πόρων και στη γενικότερη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Στο πλαίσιο της συζήτησης παρουσιάστηκε ένα πρωτοποριακό μοντέλο για τη μέτρηση της αξίας των υποδόριων θεραπειών, με στόχο την ποσοτικοποίησή της για το σύστημα Υγείας και τον σχεδιασμό πολιτικών υγείας για ευρύτερη και ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές.
Η Γιούλη Καγκελάρη, Access Value Lead της Roche Hellas τόνισε τη μεγάλη αξία που προσδίδει η φαρμακευτική καινοτομία στην ευημερία των πολιτών και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Ενδεικτικά, σχολίασε το παράδειγμα των καινοτόμων υποδόριων σκευασμάτων, που χαράσσουν το δρόμο προς την αποκεντρωμένη φροντίδα υγείας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους, απελευθερώνοντας παράλληλα πολύτιμο κλινικό χρόνο και νοσοκομειακούς πόρους, και συμβάλλοντας στην αποδοτικότητα του συστήματος υγείας συνολικά.
Η σημασία της αποκεντρωμένης φροντίδας αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της ενότητας «Αποκεντρωμένη Χορήγηση Θεραπειών: Εμπειρίες με Όραμα για το Μέλλον» που διεξήχθη στις 5 Δεκεμβρίου. Ειδική αναφορά έγινε στα αποτελέσματα του «ΟΙΚΟΘΕΝ», μιας καινοτόμου πρωτοβουλίας χορήγησης κατ’ οίκον θεραπείας, που προτυποποίησε το νοσοκομείο Άγιος Σάββας για ασθενείς με καρκίνο και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, σε συνεργασία με τη Roche Hellas, και πλέον αποτελεί επιλογή για ασθενείς και νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.
Μέσω του προγράμματος, ασθενείς με καρκίνο ή/και άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να λάβουν θεραπεία στο σπίτι τους. Σήμερα, περισσότεροι από 130 ασθενείς πανελλαδικά λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι μειώνοντας τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τόσο τη δική τους όσο και των φροντιστών τους. Εφαρμογές του ΟΙΚΟΘΕΝ παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους ομιλητές που ανέδειξαν τα οφέλη που έχει το πρόγραμμα στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Μεταξά, Αλεξανδρούπολης και ΑΧΕΠΑ.
Η Νάντια Καζάκου, Personalised HealthCare Enabler της Roche Hellas σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η κατ’ οίκον φροντίδα αποτελεί τομή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη φροντίδα υγείας. Μέσα από το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ, καταφέραμε να αναδείξουμε πώς η καινοτομία μπορεί να συνδυαστεί με την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς».
Η ενότητα ολοκληρώθηκε με μία αισιόδοξη νότα για τη δυνατότητα υιοθέτησης και άλλων καινοτόμων λύσεων στο ελληνικό σύστημα υγείας, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου φορέα αλλά και τη σπουδαιότητα της στρατηγικής επένδυσης σε υπηρεσίες που εξασφαλίζουν ισότητα στην πρόσβαση και ποιότητα στην υγειονομική φροντίδα.
Ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, ανέλαβε το συντονισμό και των δυο ενοτήτων.
Στην ενότητα με τίτλο «Νέες Προσεγγίσεις στην Παροχή Φροντίδας για τη Μείωση των Ανισοτήτων στην Πρόσβαση» συμμετείχαν οι Ράνια Τοδούλου, Φαρμακοποιός, PhD, Διευθύντρια Φαρμακείου Π.Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», Χριστίνα Γεωργή, Φαρμακοποιός, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ. και ο Τζανής Πολυκανδριώτης, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.
Στην ενότητα με τίτλο «Αποκεντρωμένη Χορήγηση Θεραπειών: Εμπειρίες με Όραμα για το Μέλλον» συμμετείχαν οι, Μιχάλης Νικολάου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Κατ’ οίκον Νοσηλείας, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και Επιμελητής A’ της Α’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής, Σαράντος Ευσταθόπουλος, Διοικητής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», Ευάγγελος Ρούφος, Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ., Β’ Νευρολογική Κλινική Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ & Τίμος Γονής, Πολιτικός Επιστήμων, MSc Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΑμΚΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ.