Καρδιά: Η νυχτερινή συνήθεια που οι καρδιολόγοι συμβουλεύουν να μην κάνετε ποτέ

Καρδιά: Η νυχτερινή συνήθεια που οι καρδιολόγοι συμβουλεύουν να μην κάνετε ποτέ

Αν και όλοι έχουμε μια νυχτερινή ρουτίνα, υπάρχει μια νυχτερινή συνήθεια που αφορά πολύ κόσμο και πλέον οι καρδιολόγοι μας λένε να τη σταματήσουμε για το καλό της καρδιάς και της συνολικής υγείας μας.

Όταν πρόκειται για βραδινές συνήθειες, όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας. Για κάποιους, αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση βίντεο στο TikTok ή reels στο Instagram. Για άλλους, μπορεί να σημαίνει διάβασμα, παρακολούθηση μιας σειράς, μια βραδινή προσευχή ή ένα ζεστό ντους. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι βραδινές συνήθειες καλές για την υγεία μας.

Ύπνος: Ξυπνάτε συνεχώς κουρασμένοι; Ποια μπορεί να είναι η αιτία και τι να κάνετε

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το βραδινό ποτήρι κρασί, που ήταν τόσο δημοφιλές για χρόνια, μπορεί να είναι πραγματικά βλαβερό για την υγεία της καρδιάς, αλλά δεν είναι το χειρότερο. Υπάρχει μια συνήθεια που οι καρδιολόγοι αποκαλύπτουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε και αυτή είναι η συστηματική έλλειψη ύπνου.

Η νυχτερινή συνήθεια που βελτιώνει την υγεία

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, μια συνεπής ρουτίνα ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, ακόμη και αν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση για αυτά.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Xiaomin Zhang, MD, PhD, MPΗ και η ομάδα του παρατήρησαν περισσότερους από 15.000 συνταξιούχους στην Κίνα. Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 66 χρόνια και κανείς δεν είχε καρδιοπάθειες ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι ασθενείς που ανέφεραν ότι κοιμούνταν καλά συστηματικά είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 34% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Αυτά τα οφέλη ήταν ακόμη μεγαλύτερα για όσους δεν είχαν γενετική προδιάθεση για καρδιαγγειακά προβλήματα: Αυτοί οι ασθενείς είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 52% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ύπνος: 9 λόγοι που ξυπνάτε κάθε δύο ώρες τη νύχτα – 7 συμβουλές για να κοιμάστε καλά

Οι παρενέργειες της έλλειψης ύπνου

Από την άλλη πλευρά, μια ασυνεπής ρουτίνα ύπνου μπορεί να καταστρέψει την υγεία της καρδιάς σας. Πιο συγκεκριμένα, διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, το εσωτερικό βιολογικό ρολόι, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ποιοτικό ύπνο.

«Η έλλειψη ύπνου ή η απουσία σταθερής ρουτίνας ύπνου διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό, αυξάνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες, την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, που καταπονούν το καρδιαγγειακό σύστημα», εξηγεί ο Δρ. Sam Setareh, MD, MS, FACC, διευθυντής κλινικής καρδιολογίας στο Beverly Hills Cardiovascular.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης (υψηλής αρτηριακής πίεσης) και φλεγμονής, κάτι που κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες βλάβες. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης και της σταθερότητας του ρυθμού.

«Συγκεκριμένα, τα άτομα με ασυνεπή ή κακής ποιότητας ύπνο ενδέχεται να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, έναν κοινό και δυνητικά επικίνδυνο ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό» αναφέρει ο Δρ. Setareh.

Η νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας, προσθέτει. Υπάρχει επίσης μια σύνδεση μεταξύ της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας  και των επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με τον Δρ. Setareh.

Η άπνοια είναι μια κοινή διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, στην οποία οι άνθρωποι σταματούν και ξεκινούν ξανά να αναπνέουν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί να εκδηλωθεί ως ροχαλητό, αφύπνιση στη μέση της νύχτας με ασφυξία ή υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Ύπνος: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε 2 ώρες πριν για να καταπολεμήσετε την αϋπνία

Πώς επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς οι ρουτίνες ύπνου

Ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ή να επιδεινώσει υπάρχουσες καρδιολογικές παθήσεις. Βασικά, αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος επηρεάζει διάφορους παράγοντες της καρδιαγγειακής και γενικής μας υγείας.

«Η διατήρηση ενός σταθερού, ποιοτικού ύπνου είναι απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς» τονίζει ο Δρ. Setareh.

«Ο ύπνος επηρεάζει άμεσα τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, τη φλεγμονή και τον μεταβολισμό, καθιστώντας τον θεμέλιο λίθο της διαχείρισης της καρδιαγγειακής υγείας». 

Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο σας για την υγεία της καρδιάς

Αν χρειάζεται να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ύπνου σας, το Ίδρυμα Ύπνου (Sleep Foundation) συνιστά να έχετε σταθερή ώρα αφύπνισης, να προτεραιοποιείτε τον ύπνο, να κάνετε σταδιακές αλλαγές αν χρειαστεί και να μην το παρακάνετε με τους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ύπνος: Πώς να κοιμηθείτε ξανά αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας – 4 πρωτότυπες συμβουλές

Άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε τον ύπνο σας περιλαμβάνουν:

  • Να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο
  • Να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρα σκοτεινή και δροσερή
  • Να αποφεύγετε τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο
  • Να μην παρακολουθείτε τηλεόραση ή χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας στο κρεβάτι
  • Να χρησιμοποιείτε μαύρες κουρτίνες ή μάσκα ύπνου
  • Να διατηρείτε «λευκούς θορύβους» αν ζείτε σε θορυβώδη περιοχή
  • Να αποφεύγετε την καφεΐνη
  • Να μην πίνετε και να μην τρώτε τίποτα δύο ώρες πριν τον ύπνο
Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top