«Είμαι ερευνητής μακροζωίας – Να τι κάνω κάθε μέρα για μια μακρά, υγιή ζωή»

μακροζωία

Ο Δρ. Frank Lipman έχει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στη λειτουργική ιατρική και σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, πάντα θεωρούσε την έρευνα για τη μακροζωία ως προέκταση της δουλειάς του. Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, μεταξύ των οποίων και το «The New Rules of Aging Well», το οποίο συνέγραψε με την Danielle Claro.

Όσον αφορά τη μακροζωία, «σχεδόν ό,τι προτείνω στους ασθενείς μου, το κάνω και για τον εαυτό μου», δηλώνει ο Δρ. Lipman σε συνέντευξή του στο CNBC Make It. Αυτές είναι οι καθημερινές του πρακτικές για μια μακρά, υγιή ζωή.

«Στα 82 μου είμαι ο γηραιότερος προπονητής στον κόσμο με ρεκόρ Γκίνες» – Τι ασκήσεις κάνει καθημερινά για να διατηρείται υγιής

Οι καθημερινές πρακτικές του ειδικού για τη μακροζωία

Συνοψίζοντας τις πρακτικές μακροζωίας του Δρ. Lipman, δείτε τι κάνει για να παραμείνει ευτυχισμένος και υγιής:

  1. Για το σώμα του: Άσκηση, σταθερός χρόνος ύπνου-αφύπνισης, διαλογισμός και συμπληρώματα διατροφής
  2. Για την υγεία του εγκεφάλου: Χαρτογράφηση εγκεφάλου και θεραπεία με κόκκινο φως, συν λιγότερο άγχος και περισσότερος ύπνος
  3. Για κοινωνική ευεξία: Να περνά ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, ειδικά τον εγγονό του
  4. Για την καθημερινή του διατροφή: Πρωτεΐνες και λαχανικά, συγκεκριμένα λιπαρά ψάρια, μη αμυλούχα λαχανικά και μούρα
  5. Για την ενασχόλησή του με τα μέσα ενημέρωσης: Διαβάζει για τη ραπαμυκίνη

1. Τι κάνει για να διατηρήσει το σώμα του υγιές

Όπως εξηγεί ο Δρ. Lipman, φροντίζει να ασκείται τακτικά. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει προπόνηση ενδυνάμωσης μερικές φορές την εβδομάδα, αερόβια γυμναστική και διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης μερικές φορές την εβδομάδα. Επίσης, περπατά και κινείται όσο μπορεί.

«Έχω την τάση να κοιμάμαι την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Επιπλέον, κάνω κάποιο είδος διαλογισμού και προσπαθώ να το κάνω καθημερινά. Παίρνω πολλά συμπληρώματα (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D και του ιχθυελαίου) και κάνω ορμονική υποκατάσταση», επισημαίνει ο ερευνητές και συμπληρώνει:

«Κάνω πολλά πράγματα για να βελτιστοποιήσω την υγεία μου, είμαι πολύ προληπτικός για την υγεία μου. Σχεδόν όλα όσα προτείνω στους ασθενείς μου, τα κάνω μόνος μου».

Μακροζωία: Αυτό είναι το πρωινό που πρέπει να τρώτε για να ζήσετε πολλά χρόνια σύμφωνα με ειδικούς

2. Τι κάνει για να διατηρήσει τον εγκέφαλό του υγιή;

«Έχω χαρτογραφήσει τον εγκέφαλό μου. Και τουλάχιστον πέντε ή έξι φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώ κόκκινο φως στο σπίτι. Το βάζω για τουλάχιστον 15 λεπτά για να επεξεργαστώ οτιδήποτε βρήκαμε στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου», εξομολογείται ο Δρ. Lipman.

Η τεχνική αυτή αξιολογεί τις υποδραστήριες και υπερδραστήριες περιοχές στον εγκέφαλο, τις οποίες στη συνέχεια στοχεύσει με συγκεκριμένες συχνότητες κόκκινου φωτός. «Εκτός από την άσκηση και την προσπάθεια να αντιμετωπίσω το άγχος και τον ύπνο μου, χρησιμοποιώ λοιπόν και κόκκινο φως», σημειώνει.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος, η κοινωνική του κατάσταση είναι πολύ καλή. Έχει εμμονή να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορώ με τον εγγονό του, καθώς, όπως λέει, «όταν μεγαλώσει, πιθανότατα δεν θα θέλει να αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο σε μένα, οπότε το εκμεταλλεύομαι. Σύντομα θα γίνει πέντε, αλλά είναι ακόμα σε μια ηλικία που θέλει να είναι δίπλα στον παππού και τη γιαγιά του».

3. Τι περιλαμβάνει τακτικά στη διατροφή του

Ο Δρ. Lipman τείνει να ακολουθεί μια δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες. Εξομολογείται πως έχει «εμμονή» με το να λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή του, οπότε αυτό είναι το επίκεντρό του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αυγά, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι.

Στη συνέχεια τρώει πολλά πράσινα φυλλώδη, μη αμυλούχα λαχανικά. Λατρεύει τα φρούτα, αλλά προσπαθεί να μην τα τρώει πολλά. «Αλλά θα φάω μούρα. Θα έλεγα ότι η διατροφή μου είναι γεμάτη πρωτεΐνες, λιπαρά ψάρια, μη αμυλούχα λαχανικά και μούρα. Είναι μια μεσογειακή διατροφή χωρίς ψωμί ή ζυμαρικά», σημειώνει.

Γήρανση: Η Νο1 άσκηση που επιβραδύνει τη διαδικασία και ενισχύει τη μακροζωία

Συνήθως τρώει εντός περιορισμένου χρόνου, απέχοντας από την κατανάλωση φαγητού για μια περίοδο 16 ωρών και τρώγοντας σε ένα διάστημα οκτώ ωρών, για να εναρμονιστεί με τις επιταγές της διαλειμματικής νηστείας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top