Η οστεοπόρωση απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, γι’αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποτρέψουμε.
Όταν σκεφτόμαστε την υγεία μας, εστιάζουμε συχνά στην υγεία του δέρματος, του εντέρου ή του ανοσοποιητικού. Αλλά πόσο συχνά σταματάμε να σκεφτόμαστε την υγεία των οστών μας; Η Jacqueline Klunk, διαιτολόγος στο UPMC Shadyside ασχολήθηκε με τη σημασία της υγείας των οστών κατά την παρουσίασή της στο Συνέδριο και την Έκθεση Τροφίμων και Διατροφής του 2024, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες διαιτολόγοι και ειδικοί στη διατροφή κάθε χρόνο.
Οστεοπόρωση: Ο Νο1 τρόπος να την καθυστερήσετε, σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους
Η Klunk εξηγεί γιατί πρέπει να δίνουμε στα οστά μας περισσότερη προσοχή. «Σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Υγεία των Οστών και την Οστεοπόρωση, περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν οστεοπόρωση και 44 εκατομμύρια έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα. Αυτό είναι περίπου το μισό όλων των ενηλίκων άνω των 50 ετών που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να σπάσουν ένα κόκκαλο», σημειώνει.
Γιατί η υγεία των οστών είναι σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης
Αν και τα οστά μας είναι κρυμμένα κάτω από τα στρώματα του δέρματος και των μυών, παίζουν πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα μας. Τα οστά παρέχουν στο σώμα ένα γερό πλαίσιο, μας κρατούν όρθιους, προστατεύουν τα ζωτικά μας όργανα και φιλοξενούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο.
Η Grace Derocha, διαιτολόγος-διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, λέει: «Η υγεία των οστών είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής». Εξηγεί ότι κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, η εστίαση είναι να χτίσετε τη μέγιστη οστική μάζα, η οποία εμφανίζεται στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής (20-30 ετών).
Μετά από αυτό, η εστίαση μετατοπίζεται στη διατήρηση της οστικής μάζας και στην πρόληψη της οστικής απώλειας. Ωστόσο, σε όλες αυτές τις φάσεις της ζωής των οστών μας, λέει η Derocha, μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της υγείας και της ποιότητας ζωής.
6 τροφές που πρέπει να τρώτε για καλύτερη υγεία των οστών
- Τόφου
- Δαμάσκηνα
- Γιαούρτι
- Σολομός
- Kale
- Ταχίνι
1. Τόφου
Οι άνθρωποι που τρώνε φυτά γνωρίζουν ότι το τόφου είναι μια φανταστική πηγή πρωτεΐνης, αλλά ξέρατε ότι το τόφου περιέχει επίσης ένα θρεπτικό συστατικό που χτίζει τα οστά; Μισό φλιτζάνι συμπαγές τόφου σε διάλυμα ασβεστίου περιέχει 861 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου -καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή- μαζί με 22 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Το λαχανικό-«δυναμίτης» που ρίχνει την πίεση, τη χοληστερόλη και προστατεύει από οστεοπόρωση
Η κατανάλωση αρκετών τροφών πλούσιων σε ασβέστιο είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και η μη επαρκής μπορεί να οδηγήσει το σώμα να «τραβήξει» ασβέστιο από τα οστά που μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα οστά με την πάροδο του χρόνου.
2. Δαμάσκηνα
Γνωρίζατε ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να υποστηρίξουν τα κόκαλά σας; Η Derocha εξηγεί ότι αυτά τα μικρά φρούτα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν γερά οστά, όπως η βιταμίνη Κ, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας του ασβεστίου και στην υποστήριξη του σχηματισμού οστών.
Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των οστών.
3. Γιαούρτι
Ένα άλλο νόστιμο τρόφιμο για να στηρίξετε τα κόκκαλά σας! Το γιαούρτι παρέχει πολλαπλά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη.
4. Σολομός
Καταναλώστε περισσότερο σολομό για να πάρετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά για τα οστά σας! Μια μερίδα 84 γραμμαρίων σολομού καλύπτει σχεδόν τις ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη D, ενώ παρέχει επίσης μια πλούσια δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πρωτεΐνης.10
Η βιταμίνη D δεν βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, αλλά είναι απαραίτητη από τον οργανισμό για να τον βοηθήσει να απορροφήσει αποτελεσματικά το ασβέστιο. Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με τη βελτίωση της ποιότητας των οστών.
5. Kale
Το kale ξεχωρίζει ανάμεσα στα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όταν πρόκειται για την υποστήριξη των οστών. Η Klunk εξηγεί ότι ενώ ορισμένα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα και μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση του ασβεστίου, το kale είναι μια φανταστική εναλλακτική λύση καθώς είναι φυσικά χαμηλότερο σε οξαλικά.
Ένα φλιτζάνι ωμό kale αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία παίζει ρόλο στον σχηματισμό των οστών και στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Θυμηθείτε να το συνδυάζετε με μια υγιή πηγή λίπους, όπως ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο. Όχι μόνο θα έχει νόστιμη γεύση, αλλά και η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή και απαιτεί να υπάρχει λίπος για να απορροφηθεί σωστά.
Οστεοπόρωση: Το 5λεπτο διαδικτυακό κουίζ που δείχνει εάν κινδυνεύετε από κάταγμα
6. Ταχίνι
Αυτό το κρεμώδες βούτυρο σπόρων, φτιαγμένο από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού, είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που αγαπούν τα οστά. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την οστική πυκνότητα, ενώ το μαγνήσιο και ο φώσφορος βοηθούν στο μεταβολισμό του ασβεστίου και στη δομή των οστών, σημειώνει η Derocha.