Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι ο περιορισμός μίας συγκεκριμένης τροφής τις πρώτες 1.000 ημέρες μετά τη σύλληψη και μέχρι την ηλικία των 2 ετών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των παιδιών για χρόνιες ασθένειες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, κατά την ενήλικη ζωή τους.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της κατανάλωσης αυτής της τροφής σε αυτό το χρονικό παράθυρο μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 35% και τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 20%. Διαπίστωσαν επίσης καθυστέρηση στην έναρξη της νόσου τεσσάρων και δύο ετών, αντίστοιχα.
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο για το 60% των ασθενειών – Οι γιατροί λένε να κόψετε αυτά τα τρόφιμα
Ποια είναι η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο για υπέρταση και διαβήτη
Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής -ξεκινώντας, μάλιστα, από τη σύλληψη- μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη και την υπέρταση τα επόμενα χρόνια. Η έρευνα δείχνει πως η περίοδος μέχρι την ηλικία των δύο ετών είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη υγεία.
Στην πρώιμη ζωή, τα παιδιά εκτίθενται σε υψηλές ποσότητες ζάχαρης μέσω αυτών που τρώνε οι μητέρες τους είτε όταν είναι έγκυες είτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά και μέσω των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παιδικών τροφών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα περισσότερα βρέφη και νήπια καταναλώνουν ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά καθημερινά.
Για να μελετήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την πρώιμη κατανάλωση ζάχαρης στην υγεία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν ένα φυσικό πείραμα: το τέλος της δεκαετίας περιορισμού της ζάχαρης και των γλυκών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1953.
Κατά τη διάρκεια της παροχής τροφίμων με δελτίο, οι ενήλικες λάμβαναν συνήθως 230 γραμμάρια ζάχαρης την εβδομάδα και 340 γραμμάρια γλυκών κάθε τέσσερις εβδομάδες.
Η ποσότητα αυτή είναι συγκρίσιμη με τις σημερινές διατροφικές οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Ωστόσο, το τέλος του δελτίου οδήγησε σε άμεση, σχεδόν διπλάσια αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης σχεδόν εν μία νυκτί.
Ο περιορισμός της ζάχαρης έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία
Η ομάδα εξέτασε δεδομένα υγείας από άτομα που πέρασαν τις πρώτες 1.000 ημέρες μετά τη σύλληψη είτε κατά τη διάρκεια των ετών παροχής τροφίμων με δελτίο είτε μετά το τέλος τους. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η πρώιμη έκθεση στον περιορισμό της ζάχαρης είχε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος των ανθρώπων να αναπτύξουν διαβήτη και υπέρταση μειώθηκε κατά περίπου 35% και 20% αντίστοιχα μέχρι τα 50 και 60 έτη αντίστοιχα. Η εμφάνιση αυτών των ασθενειών καθυστέρησε επίσης κατά τέσσερα χρόνια για τον διαβήτη και δύο χρόνια για την υπέρταση για εκείνους που έζησαν κατά τη διάρκεια των ετών περιορισμού.
«Για έναν μέσο ενήλικα, η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης αυξήθηκε απότομα από 41 γρ το 1953 σε περίπου 80 γρ το 1954, και αυτό το υψηλό επίπεδο διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια. Αυτά τα δεδομένα είναι για ενήλικες, όμως άλλα έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ζάχαρης στα παιδιά υπερδιπλασιάστηκε μετά το τέλος της παροχής τροφής με δελτίο και η στοματική τους υγεία επιδεινώθηκε επίσης», ανέφεραν οι επιστήμονες.
«Αυτό είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εργασία, δεδομένης της επί του παρόντος υψηλής πρόσληψης ζάχαρης στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου και του επιπολασμού των χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση», ανέφερε η Δρ. Hilda Mulrooney, ειδικός σε θέματα διατροφής και υγείας στο London Metropolitan University, σχολιάζοντας τη μελέτη.
«Η πιθανότητα η δίαιτα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να επηρεάσει μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία του παιδιού έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό και υπάρχουν αρκετοί εύλογοι μηχανισμοί που εξηγούν πώς μπορεί να συμβεί. Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα φυσικό πείραμα – την παροχή τροφής με δελτίο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συμπλήρωσε.
Μήπως φταίτε εσείς που το παιδί σας είναι ιδιότροπο στο φαγητό; Η απάντηση κρύβεται στο DNA σας
Η πρώιμη παιδική ηλικία ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μόνο το ένα τρίτο της αύξησης του κινδύνου τόσο για διαβήτη τύπου 2 όσο και για υπέρταση εξηγήθηκε από την έκθεση στη μήτρα. Αυτό υπογραμμίζει τη δυνατότητα της πρώιμης παιδικής διατροφής ως παράγοντα κινδύνου για χρόνια νόσο. «Δεδομένων των υψηλών επιπέδων ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά που απευθύνονται σε νήπια και μικρά παιδιά, αυτό προκαλεί ανησυχία», καταλήγουν οι επιστήμονες.