Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ενιαίο δίκτυο, με ενιαία αποστολή και κεντρική διοίκηση ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Τη σύνδεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την Πρόληψη στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας, αλλά και τη δημιουργία ευρύτερα ενός αρραγούς μετώπου της ΠΦΥ με ένα ενιαίο δίκτυο όλων των μονάδων, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Μιλώντας στο 14th Pharma & Health Conference με τίτλο «Η Υγεία στο επίκεντρο αλλαγών», είπε ότι η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της ΠΦΥ είχε επισημανθεί από εξωτερική επιτροπή εμπειρογνώμων το 1994, με εφαρμογή προγράμματος για 10 χρόνια, «αυτό το κενό θα καλυφθεί τώρα». Εξήγγειλε την ενοποίηση των πρωτοβάθμιων μονάδων σε ένα ενιαίο δίκτυο, ώστε η ΠΦΥ να αποκτήσει νόημα με «ισχυρή κεντρική διοίκηση και ισχυρή αποκεντρωμένη ικανότητα». Σε ότι αφορά την Δημόσια Υγεία επεσήμανε ότι πρώτη φορά επενδύονται πάνω από 600 εκ. ευρώ στην πρόληψη.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, υποστήριξε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να βγάζει νόημα», δηλαδή μια σειρά από υπηρεσίες με ενιαία αποστολή. Το υπουργείο Υγείας έχει επιτελικό ρόλο, αλλά στην παρούσα κατάσταση χρησιμοποιείται λανθασμένα ένα κέντρο υγείας ως δεκανίκι του νοσοκομείου και δεν επενδύουμε στην ΠΦΥ, αλλά σπαταλάμε πόρους, όπως περιέγραψε η κ. Αγαπηδάκη.
Φυγή προς τα εμπρός
Σχετικά με τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου της ΠΦΥ ο Ανάργυρος Μαριόλης, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης επικρότησε τη δημιουργία δικτύων και χαρακτήρισε το εγχείρημα «φυγή προς τα εμπρός». Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες της ΠΦΥ δέχονται τεράστιες πιέσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα μειώσουν μόνο το κόστος αλλά θα εξασφαλίσουν και τη βελτίωση της ποιότητας.
Δημόσια Υγεία και ΠΦΥ πάνε μαζί
Ο Ευάγγελος Φραγκούλης, MD, MHA, Γενικός/ Οικογενειακός Ιατρός, Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ συμφώνησε πως η Δημόσια Υγεία και ΠΦΥ πάνε μαζί και η διασύνδεση τους σε χώρες που είχαν ισχυρά συστήματα στη ΠΦΥ πέτυχαν καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, όπως έχουν καλύτερη πορεία και στα προγράμματα πρόληψης–προσυμπτωματικού ελέγχου.
Όσο για το θεσμό του προσωπικού/οικογενειακού γιατρού ο κ. Φραγκούλης διαπίστωσε πως τα τελευταία 10 χρόνια προσπάθειας, το αποτέλεσμα είναι από το 10% η συμμετοχή στο πρόγραμμα να φθάσει στο 55% και εκτίμησε ότι το ποσοστό θα αυξηθεί εάν δοθούν κίνητρα να μπουν στο σύστημα περισσότεροι ιατροί.
Ο ρόλος του εμβολιασμού στην πρόληψη
Ο Antonino Biroccio, BoD President & General Manager της GSK Ελλάδος, εστίασε στο ρόλο του εμβολιασμού στην πρόληψη, με στόχο την επίτευξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού Εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και αναφέρθηκε στον διαχρονικά καταλυτικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο εμβολιασμός στην εξάλειψη πολλών ασθενειών, αλλά και στην πρόσφατη εξομάλυνση της πανδημίας του κορονοϊού.
Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη της χώρας να επενδύσει περαιτέρω στην πρόληψη, εκλαμβάνοντας τον εμβολιασμό ως επένδυση και όχι ως επιπρόσθετο κόστος, και να αναπτύξει ένα σαφές στρατηγικό πλαίσιο με εφικτούς στόχους και δείκτες απόδοσης, οι οποίοι θα συμβάλουν στην ταχύτερη και ουσιαστικότερη ενσωμάτωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την υψηλότερη διασύνδεση μεταξύ των σχετικών ενδιαφερομένων μερών του κλάδου της Υγείας.
Ο κ. Biroccio ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του αναφέροντας πως σε μια χρονική συγκυρία όπου το ποσοστό των ενηλίκων άνω των 50 ετών προβλέπεται να φθάσει το 50% του πληθυσμού στην ΕΕ έως το 2025, ο εμβολιασμός δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως σύμμαχος της πρόληψης συμβάλλοντας σημαντικά στην άρση σημαντικού βάρους από το υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας, λαμβάνοντας κανείς υπόψη την επερχόμενη αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, η οποία επιβάλλει την αλλαγή πλεύσης προς τον δια βίου εμβολιασμό μέσω της εξασφάλισης της κατάλληλης χρηματοδότησης.