Ένα δημοφιλές είδος κρέατος μπορεί να θεωρηθεί «υγιεινό» αλλαντικό και να αποτελέσει μια εξαιρετική προσθήκη στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια και δείπνα. Είναι ένα προϊόν χοιρινού κρέατος που διατηρείται με ωρίμανση, με εξαιρετική γεύση αλλά και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Η διατροφολόγος Kerry Torrens εξηγεί στο BBC Good Food εάν αυτό το αλλαντικό είναι ένα υγιεινό κρέας που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Διαιτολόγος αποκαλύπτει τη Νο1 διατροφή που βελτιώνει την υγεία σε μόλις μία εβδομάδα
Το «υγιεινό» αλλαντικό και η διατροφική του αξία
Το ζαμπόν είναι ένα κομμάτι χοιρινού κρέατος που λαμβάνεται από το υψηλότερο τμήμα του πίσω ποδιού του χοίρου. Μπορεί να είναι υγρό ή στεγνό, με ή χωρίς κάπνισμα. Το ζαμπόν αγοράζεται μαγειρεμένο και έτοιμο για κατανάλωση, ενώ το μπέικον πωλείται ωμό και χρειάζεται μαγείρεμα.
Διατροφικά οφέλη του ζαμπόν
Μια μερίδα 100g ζαμπόν (premium) παρέχει:
- 132 kcal / 553 kJ
- 21,2 g πρωτεΐνης
- 5,0 γρ λίπος
- 1,7g κορεσμένα λιπαρά
- 2,2 γρ μονοακόρεστα λιπαρά
- 0,8g πολυακόρεστα λιπαρά
- 0,8 γρ σίδηρο
- 2,1 mg ψευδάργυρου
- 12 mcg σελήνιο
- 2,63 mg αλάτι
Τα επίπεδα αλατιού ποικίλλουν ανάλογα με τις μεθόδους συντήρησης και ωρίμανσης. Άλλες μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν τη θρεπτική αξία περιλαμβάνουν τη διατροφή και τη διάρκεια ζωής του ζώου.
Τα 5 κορυφαία οφέλη του ζαμπόν για την υγεία
- Πλούσιο σε πρωτεΐνη
- Χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά από το βοδινό ή το αρνί
- Πηγή βιταμινών Β
- Καλή πηγή μετάλλων
- Πλούσιο σε δυναμωτικά θρεπτικά συστατικά
1. Πλούσιο σε πρωτεΐνη
Ως μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης, το ζαμπόν παρέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση.
Ως εκ τούτου, η πρωτεΐνη είναι «υψηλής ποιότητας», που είναι μια εύκολη μορφή για το σώμα μας για πρόσβαση και χρήση. Η συμπερίληψη καλών επιπέδων πρωτεΐνης στη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν απώλεια μυών γνωστή ως σαρκοπενία.
2. Χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά από το βοδινό ή το αρνί
Το βοδινό και το αρνί και άλλα κρέατα περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το χοιρινό. Η πλειονότητα του λίπους στο χοιρινό είναι υγιεινά μονο-κορεσμένα λιπαρά με μικρά αλλά υψηλότερα επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών σε σύγκριση με άλλα κόκκινα κρέατα.
Αυτό σημαίνει ότι το χοιρινό, όπως το ζαμπόν, προσφέρει πιο ευνοϊκή περιεκτικότητα σε λιπαρά από τα περισσότερα κόκκινα κρέατα.
3. Πηγή βιταμινών Β
Σε σύγκριση με το κοτόπουλο και το λευκό ψάρι, τα προϊόντα χοιρινού κρέατος συμπεριλαμβανομένου του ζαμπόν είναι καλύτερη πηγή της ομάδας βιταμινών Β, όπως Β1, Β3 και Β6.
4. Καλή πηγή μετάλλων
Πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο, το ζαμπόν μπορεί να είναι χρήσιμο για την υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς, του ανοσοποιητικού, της υγείας των οστών και της παραγωγής ενέργειας.
5. Πλούσιο σε δυναμωτικά θρεπτικά συστατικά
Το ζαμπόν, όπως και άλλα κρέατα, είναι μια πλούσια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, της βιταμίνης Β12, της καρνοσίνης, της χολίνης και του συνένζυμου Q10.
Είναι το ζαμπόν ασφαλές για όλους;
Το επεξεργασμένο κρέας όπως το ζαμπόν έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, γεγονός που καθιστά απίθανο να είναι κατάλληλο για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε αλάτι.
Η διαδικασία ωρίμανσης και το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες συγκεντρώσεις γνωστών καρκινογόνων ουσιών, τα επίπεδα των οποίων μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω όταν το κρέας υποβάλλεται σε ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, όπως ψήσιμο στη σχάρα.
Μερικά εμπορικά ζαμπόν συντηρούνται με χρήση συντηρητικών με βάση τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για αυτούς τους λόγους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να μετριάζετε την πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων όπως το ζαμπόν, αλλά και το μπέικον, τα λουκάνικα, το corned beef κ.λπ.
Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και ιδιαίτερα επεξεργασμένου κρέατος, μπορεί να αυξήσει ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Επιπρόσθετα, αν και τα κρούσματα γίνονται λιγότερο συχνά, τα κομμένα σε φέτες αλλαντικά, όπως το ζαμπόν, ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια όπως η λιστέρια. Για το λόγο αυτό, ορισμένα άτομα μπορεί να θέλουν να αποφύγουν να το φάνε. Αυτό περιλαμβάνει τις μέλλουσες μητέρες, τους ηλικιωμένους και πολύ νέους.
Καρκίνος: Οι τροφές που δεν τρώει ποτέ ένας ογκολόγος – Αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στο χοιρινό κρέας, ενώ άλλοι είναι ευαίσθητοι στα συντηρητικά, όπως τα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή επεξεργασμένων προϊόντων χοιρινού κρέατος.