Ποια είναι τα ανεπίλυτα προβλήματα του φαρμακευτικού κλάδου

φαρμακευτικού κλάδου

Οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου υποστηρίζουν ότι στρεβλώσεις της φαρμακευτικής πολιτικής επιβαρύνουν τις εταιρείες και πλήττουν την καινοτομία.

Συνολικές επιστροφές πάνω από 2, 8 δις θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φαρμακευτικές εταιρίες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, που κάνουν λόγο για δυσθεώρητα βάρη από τις επιστροφές. Ζητούν απομείωση της πίεσης που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου.

Μεγάλο πρόβλημα η υποχρηματοδότηση

Για τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης για τον κλάδο του φαρμάκου μίλησε στο στο 14th Pharma & Health Conference, ο Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, MSD Ελλάδας. Καυτηρίασε το γεγονός ότι «κάθε χρόνο η χρηματοδότηση είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη για την Πολιτεία και την φαρμακοβιομηχανία», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το υπάρχον σύστημα δεν πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί γιατί δεν κάνει καλό σε κανέναν». Ενδεικτική είναι η εκτίμηση, όπως είπε, πως η βιομηχανία θα παρέχει το 57% της φαρμακευτικής δαπάνης το 2026, όταν η συμμετοχή των ασθενών θα αγγίξει το 1 δις ευρώ, παρά τις προθέσεις κυβέρνησης να μειώσει τις ιδιωτικές δαπάνες.

Χάος με τα σημειώματα για τις υποχρεωτικές επιστροφές

Ο Μπάμπης Τζανάκης, Director, Government Affairs, Gilead Sciences Ελλάδα και Κύπρου περιέγραψε ένα «χάος» σε ότι αφορά τα σημειώματα από τις υποχρεωτικές επιστροφές από αγορές των νοσοκομείων, με χαρακτηριστικό ότι εν μέσω Ιουλίου του 2023 αναμένονται τα σημειώματα του πρώτου εξαμήνου του 2022. «Τον οριστικό λογαριασμό είναι ζήτημα εάν θα τον έχουμε μέχρι τέλος χρονιάς», σχολίασε ο κ. Τζανάκης, εκτιμώντας ότι η επιβάρυνση θα φθάσει στο 70% ,δηλαδή σε επίπεδα μη βιωσιμότητας.

Η ανεργία μειώνεται αλλά η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων αυξάνεται

«Το λογαριασμό στο τέλος τον πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία» πρόσθεσε και ο Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Διευθυντής, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, υπενθυμίζοντας ότι φέτος οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν συνολικές επιστροφές πάνω από 2, 8 δις. Ακόμη, θέμα με τη χρηματοδότηση υπάρχει στην αναντιστοιχία των αναγκών, καθώς δεν διατίθενται μετρήσιμα δεδομένα, σημείωσε ο κ. Ολλανδέζος συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός. «Η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει ακόμη και τη δαπάνη των ανασφαλίστων» και «είναι αξιοπερίεργο πως αυτή αυξάνεται και έχει φθάσει πάνω από 300 εκ. ευρώ όταν η ανεργία μειώνεται».

Οι στρεβλώσεις επιβαρύνουν τη βιομηχανία

Σε αιχμηρό τόνο ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΔΣ, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) & Γενικός Διευθυντής, Novo Nordisk Ελλάς,  στην ομιλία του σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι ανήθικο να καταλογίζεται σε μια εταιρεία επιστροφή επί των πωλήσεων της τάξεως του 70% για το α’ εξάμηνο του 2022 στη νοσοκομειακή δαπάνη». Ανεπίλυτα προβλήματα παραμένουν εκτός από τη δαπάνη για ανασφάλιστους, ο ΙΦΕΤ που φθάνει έναν κύκλο εργασιών 200 εκ. και τροφοδοτείται από τον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό που καλύπτει υπάρχοντες δαπάνες για το φάρμακο. Όσο για την καθυστέρηση αποστολής των σημειωμάτων του clawback , o κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι «ζητούνται θηριώδεις επιστροφές, αλλά δεν ενδιαφέρεται ο μηχανισμός πότε θα καταλογιστούν», συμπληρώνοντας πως μια σειρά στρεβλώσεων αυξάνει καθέτως τον υπολογισμό, επιβαρύνοντας την βιομηχανία.

Από την μεριά της η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος, PhARMA Innovation Forum Greece (PIF), Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ), AbbVie Φαρμακευτική Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, έδωσε έμφαση στην αξία του να προάγουμε θεραπευτικές καινοτόμες λύσεις για τους ασθενείς. Η καινοτομία είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και χρειάζεται περιβάλλον που νομοθετικά να διασφαλίζει αυτή την ανάπτυξη, είπε. Η ίδια επεσήμανε πως «7 στα 10 φάρμακα τα προσφέρουμε εμείς, έχουμε γίνει συγχορηγοί», ενώ σημείωσε ότι το clawback στη χώρα μας απέχει κατά πολύ από αυτό που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.

Το φάρμακο δεν είναι εμπορικό προϊόν

Τη συνέπεια στην υγεία των ασθενών που έχει η διαχείριση του φαρμάκου υπενθύμισε η Βίκυ Οικονόμου, Governmental and Strategic Affairs & Patient Engagement and Advocacy Director, Janssen Ελλάδος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το φάρμακο ως εμπορικό προϊόν. Με την προοπτική της εξάλειψης του μέτρου του clawback το 2026, ενός μνημονιακού μέτρου που θα έπρεπε ήδη να έχει σταματήσει, η κ. Οικονόμου πρότεινε το διάλογο και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Όλο Υγεία

Scroll to Top