Είναι ασφαλές να τρώτε πατάτες που έχουν βγάλει ρίζες; Τι λένε οι ειδικοί

Είναι ασφαλές να τρώτε πατάτες που έχουν βγάλει ρίζες; Τι λένε οι ειδικοί

Είχατε σκοπό να μαγειρέψετε πατάτες αλλά διαπιστώνετε πως πλέον είναι γεμάτες ρίζες και βλαστάρια. Μπορείτε ακόμα να τις φάτε ή πρέπει να τις πετάξετε; Δείτε τι απαντούν οι ειδικοί για να προστατέψετε την υγεία σας.

Η πατάτα περιέχουν δύο ενώσεις -τη σολανίνη και τη σακονίνη- που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή. Βρίσκονται φυσικά σε φυτά όπως οι ντομάτες και οι μελιτζάνες. Σύμφωνα με έρευνα που τεκμηριώνεται στο Encyclopedia of Food and Health, τα γλυκοαλκαλοειδή μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης ή καταπολέμηση της φλεγμονής. Αλλά όταν υπάρχουν πάρα πολλές από αυτές τις ενώσεις, μπορεί να είναι τοξικές.

Οι πατάτες συμβάλλουν στη μακροζωία – Πώς πρέπει να τις μαγειρέψετε για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά

«Όταν οι πατάτες βγάζουν φύτρες και έχουν πράσινες κηλίδες, συνήθως σημαίνει ότι έχουν εκτεθεί στο φως για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο Minwei Xu, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα φυτοεπιστημών στο North Dakota State University και μέλος του Ινστιτούτου Τεχνολόγοι Τροφίμων. «Αυτό μπορεί να κάνει τις πατάτες να παράγουν μια φυσική τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη, η οποία συγκεντρώνεται στα πράσινα μέρη της πατάτας».

Τα περισσότερα γλυκοαλκαλοειδή βρίσκονται στις ρίζες της πατάτας, στην πράσινη φλούδα και στα «μάτια». Το πράσινο μέρος είναι η χλωροφύλλη, μια φυσική ένωση στα φυτά που συμβαίνει όταν εκτίθενται στο φως. Και όταν συμβαίνει αυτό, συχνά υπάρχουν τοξίνες.

«Το να φυτρώνουν ρίζες στις πατάτες είναι η πατάτα που προσπαθεί να καλλιεργήσει μια νέα πατάτα. Αυτό μπορεί να συμβεί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, που περιλαμβάνουν υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία, φως και παρατεταμένη αποθήκευση», σημειώνει η διαιτολόγος διατροφολόγος Nichole Dandrea-Russert. «Τα φύτρα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή γλυκοαλκαλοειδών».

Πρέπει να τρώτε πατάτες με ρίζες;

Όταν η πατάτα έχει βλαστάρια και πράσινες κηλίδες, είναι πιο ασφαλές να την πετάξετε. «Αν η πατάτα έχει μόνο μια μικρή πράσινη κηλίδα, μπορείτε απλά να την κόψετε μαζί με τυχόν βλαστάρια πριν τη μαγειρέψετε. Όμως, εάν έχει μεγάλες εκτάσεις πρασίνου ή εάν τα βλαστάρια είναι μακριά και καλά ανεπτυγμένα, είναι καλύτερο να πετάξετε ολόκληρη την πατάτα για να αποφύγετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης από σολανίνη», εξηγεί ο Δρ. Xu.

Ποιες είναι οι πιο υγιεινές πατάτες – Πώς μπορούν να τις φάνε οι διαβητικοί

Αν και η αφαίρεση των πράσινων κηλίδων και των φύτρων μειώνει τα γλυκοαλκαλοειδή, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Και είτε βράζετε, ψήνετε ή τηγανίζετε, το μαγείρεμα δεν μειώνει τις τοξίνες.

«Δεν αφαιρεί όλη την τοξίνη, καθώς μπορεί επίσης να βρεθεί στη σάρκα της πατάτας», αναφέρει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Rahaf Al Bochi, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ. «Το καλύτερο είναι να την πετάξετε».

Τα συμπτώματα τοξικότητας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες και μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, πονοκέφαλο και σύγχυση, σύμφωνα με το National Capital Poison Center.

Πώς να αποτρέψετε τη βλάστηση στις πατάτες

Αγοράστε πατάτες μόνο όταν είστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσετε. Και εξετάστε τις πριν τα βάλετε στο καλάθι σας. «Επιθεωρήστε τις πατάτες στο παντοπωλείο για φυσική ζημιά ή αλλοίωση πριν τις αγοράσετε», προτείνει ο Al Bochi.

Έπειτα, το πού θα τις διατηρήσετε έχει σημασία. «Οι πατάτες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, όπως ντουλάπι ή κελάρι. Αποφύγετε να αποθηκεύετε πατάτες σε χώρους που εκτίθενται στο φως ή τη ζέστη, όπως σε ένα ηλιόλουστο περβάζι, κοντά σε σόμπα ή στον φούρνο ή στο ψυγείο», τονίζει ο Δρ. Xu.

Φυλάξτε τις σε ένα δοχείο που αναπνέει και επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί -όπως μια χάρτινη ή διχτυωτή σακούλα, καλάθι ή κουτί από χαρτόνι. Μην τις φυλάτε σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες γιατί μπορεί να αναπτύξουν υγρασία που θα προκαλέσει βλάστηση. Η καλύτερη θερμοκρασία αποθήκευσης είναι 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Το μυστικό για να φτιάξετε τις καλύτερες τραγανές πατάτες – Θα τις λατρέψετε

Και κρατήστε τις πατάτες μακριά από τα κρεμμύδια. Τα κρεμμύδια μπορούν να απελευθερώσουν αέρια που μπορούν να κάνουν τις πατάτες να φυτρώσουν πιο γρήγορα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top