Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι για τα άτομα με διαβήτη, δεν είναι μόνο πιο δύσκολο, αλλά και πιο σημαντικό. Τα καλά νέα είναι ότι μια μελέτη που επανεμφανίστηκε πρόσφατα αποκαλύπτει ότι μια κοινή τροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατά 50%.
Δείτε ποια είναι αυτή η τροφή -και το συστατικό που την καθιστά τόσο αποτελεσματική στη μείωση του σακχάρου– καθώς και τι άλλο είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τη μελέτη.
Ποια τροφή μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα κατά 50%;
Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 97η ετήσια συνάντηση της Endocrine Society, μια ένωση στα κρεμμύδια, το Allium cepa, αποδείχθηκε ότι μειώνει δραστικά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε αρουραίους με διαβήτη όταν χρησιμοποιείται με το φάρμακο για το διαβήτη, μετφορμίνη. Η ένωση αυτή βρίσκεται στους βολβούς του κρεμμυδιού.
«Το κρεμμύδι είναι φθηνό και άμεσα διαθέσιμο και έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής», εξήγησε ο ερευνητής της μελέτης Δρ. Anthony Ojieh. «Έχει δυνατότητα χρήσης στη θεραπεία ασθενών με διαβήτη».
Υπάρχουν προειδοποιήσεις στη μελέτη για τα επίπεδα κρεμμυδιών και σακχάρου στο αίμα; Ναι, υπάρχουν. Αρχικά, η μελέτη έγινε μόνο σε 50 αρουραίους, ενταγμένους σε διαφορετικές ομάδες, ταξινομημένες σε διαβητικούς και μη. Ορισμένες ομάδες έλαβαν μόνο μετφορμίνη και όχι allium cepa, άλλες δεν έλαβαν φάρμακο ή allium cepa και άλλες έλαβαν διάφορες δόσεις.
Επιπλέον, το allium cepa αποδείχθηκε ότι συσχετίζεται με την αύξηση βάρους σε μη διαβητικούς αρουραίους στη μελέτη. «Το κρεμμύδι δεν είναι πλούσιο σε θερμίδες. Ωστόσο, φαίνεται να αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και, μαζί με αυτό, να αυξάνει την όρεξη, οδηγώντας σε αύξηση της σίτισης», σημείωσε ο Δρ Ojieh.
Ο Δρ. Ojieh παραδέχτηκε επίσης ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πραγματικά πώς λειτουργεί το εκχύλισμα κρεμμυδιού, σημειώνοντας: «Πρέπει να διερευνήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο το κρεμμύδι προκάλεσε μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Δεν έχουμε ακόμη εξήγηση». Ωστόσο, μπορεί πλέον να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που να το εξηγούν από τότε που κυκλοφόρησε η μελέτη.
Διαβήτης: Το περίεργο σημάδι στην ακοή που θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα της νόσου
«Το φλαβονοειδές στα κρεμμύδια, η κουερσετίνη, πιστεύεται ότι βοηθά στην πρόσληψη της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, βελτιώνοντας έτσι την έκκριση ινσουλίνης», αναφέρει στο Parade η διατροφολόγος Kim Shapira. «Η κουερσετίνη είναι μια λιποδιαλυτή ένωση που βοηθά στο ξεκλείδωμα της κυτταρικής μεμβράνης, αυξάνοντας πιθανώς τη συγκέντρωσή της μέσα στα κύτταρα».
Άλλα οφέλη των κρεμμυδιών για την υγεία
Τα καλά νέα είναι ότι είτε καταλήξουν είτε όχι ως παράγοντας ενός πιθανού «θαυματουργού» φαρμάκου για τον διαβήτη, τα κρεμμύδια είναι εξαιρετικά για εσάς με πολλούς τρόπους και μπορεί να προστατεύουν από τον διαβήτη έμμεσα.
«Τα κρεμμύδια είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β, κάλιο και φυτικές ίνες», αναφέρει η Shapira. Περιέχουν επίσης διάφορες ευεργετικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανίνες, κουερσετίνη, θειούχες ενώσεις και θειοθειικά.
Αυτές οι ιδιότητες κάνουν τα κρεμμύδια εξαιρετικά για την προστασία των κυττάρων μας από ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι ανισορροπίες του εντέρου και το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.
Σύμφωνα με την ειδικό, τα κρεμμύδια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τους κινδύνους για καρκίνο, καθώς και ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προάγουν την υγεία των ματιών και του εντέρου. Η Shapira σημειώνει ότι η τρέχουσα σύσταση για καθημερινές μερίδες κρεμμυδιών είναι περίπου 100 γραμμάρια.
«Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ωμού κρεμμυδιού την ημέρα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα δείχνει ότι τα ωμά κρεμμύδια μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του τύπου 2», επεσήμανε η Shapira.
Υπάρχουν μειονεκτήματα στην κατανάλωση κρεμμυδιών;
Εκτός από το «μειονέκτημα» της δυσάρεστης αναπνοής, η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να έχει παρενέργειες, ανάλογα με το ατομικό ιστορικό της υγείας του κάθε ανθρώπου.
«Τα κρεμμύδια μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλους. Πολλοί άνθρωποι που ήδη αντιμετωπίζουν πεπτικές διαταραχές μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα πρεβιοτικά στα κρεμμύδια μπορεί να είναι περισσότερο ερεθιστικά παρά ωφέλιμα όταν αρχίσουν να τα καταναλώνουν», εξήγησε η Shapira και κατέληξε:
Διαβήτης: Οι 9 καλύτεροι ξηροί καρποί που ρυθμίζουν το σάκχαρο
«Αν κάποιος αρχίσει να αισθάνεται φούσκωμα, αέρια ή κράμπες, προτείνω να δοκιμάσετε ωμά και μαγειρεμένα κρεμμύδια για να δείτε ποιο είναι πιο ανεκτό. Επιπλέον, θυμηθείτε να μασάτε καλά την τροφή σας. Η ανεπαρκής μάσηση μπορεί να αποτρέψει τη σωστή διάσπαση των ινών, οδηγώντας πιθανώς σε πεπτικό σύστημα δυσφορία».