Η ειδικός υγείας Vanessa Kimbell συμβουλεύει τους ανθρώπους για το είδος ψωμιού που πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους, ιδιαίτερα εάν είναι διαβητικοί.
Η Kimbell, ιδρύτρια του Sourdough School και αναγνωρισμένη ειδικός στη διατροφική αξία του ψωμιού, μίλησε σχετικά με τα είδη που πρέπει να προτιμούμε στην εκπομπή του Dr Tim Spector στο κανάλι του ZOE στο YouTube.
Σε συνομιλία με τον Dr Spector, ανέφερε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος ψωμιού που όλοι πρέπει να προτιμούν. Τόνισε ότι η επιλογή ψωμιού θα πρέπει να γίνεται με την ίδια προσοχή όπως η επιλογή ενός καλού κρασιού.
«Μην παίρνετε ποτέ ένα ψωμί χωρίς να κοιτάξετε την ετικέτα και να διαβάσετε τη λίστα των συστατικών. Αν δείτε μια μεγάλη λίστα με συστατικά που δεν αναγνωρίζετε ή δεν μπορείτε καν να προφέρετε, αφήστε το», σημείωσε.
Η Kimbell επίσης ανέφερε ότι το φρεσκοψημένο ψωμί που βρίσκεται σε ορισμένες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι έως και 12 μηνών.
Δείτε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε:
Ποιο είδος ψωμιού αποτελεί την ιδανική επιλογή;
Η ίδια, η οποία ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με επίκεντρο τη διατροφή και την πεπτικότητα του ψωμιού, πιστεύει ότι το προζυμένιο ψωμί μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Η έρευνά της εξετάζει τα οφέλη του προζυμιού στην υγεία του εντέρου και την ψυχική ευεξία, ειδικά όταν καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κιμτσί και το προζυμένιο ψωμί έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη τύπου 2.
Το προζυμένιο ψωμί μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, να ενισχύσει την υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Η διαδικασία ζύμωσης του προζυμιού σημαίνει ότι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το αντίστοιχο κανονικό ψωμί. Αυτό σημαίνει ότι κάνει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πιο αργή, οπότε θα μπορούσε να είναι καλύτερη επιλογή για άτομα με διαβήτη», αναφέρει το British Heart Foundation.
Το προζυμένιο ψωμί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο και βασικές βιταμίνες, όπως το φυλλικό οξύ. Επιπλέον, περιέχει αντιοξειδωτικά που ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαφόρων μορφών καρκίνου, χρόνιων ασθενειών και των επιπτώσεων της γήρανσης.
Πώς το ψωμί με προζύμι επηρεάζει τον τρόπο που γερνάτε – Τι λένε οι ειδικοί
Τι είναι το προζυμένιο ψωμί και ποια είναι τα οφέλη του;
Έρευνες έχουν δείξει ότι το προζυμένιο ψωμί λειτουργεί ως πρεβιοτικό, που σημαίνει ότι οι φυτικές ίνες του βοηθούν στην ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπημένης και υγιούς πέψης.
Το προζυμένιο ψωμί παρασκευάζεται από ζύμη που ζυμώνεται χάρη στη φυσική παρουσία γαλακτοβάκιλλων και μαγιάς. Προέρχεται από μια καλλιέργεια που μπορεί να είναι εκατοντάδων ετών, προσδίδοντας κάθε φορά τη δική της ξεχωριστή γεύση.
Επιπλέον, το προζυμένιο ψωμί περιέχει συνήθως λιγότερη γλουτένη από άλλα είδη ψωμιού, αν και δεν είναι εντελώς χωρίς γλουτένη. Το προζυμένιο ψωμί μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά είναι καλό να λάβετε υπόψη τα εξής:
- Το προζυμένιο ψωμί είναι συχνά φτιαγμένο με λευκό αλεύρι, αλλά το ολικής αλέσεως προζυμένιο ψωμί έχει περισσότερες φυτικές ίνες.
- Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλα ψωμιά, οπότε αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο αργά.
- Γενικά είναι πιο εύπεπτο από άλλα είδη ψωμιού.
- Μπορεί να βοηθήσει σε μια διατροφή απώλειας βάρους, καθώς οι υψηλές φυτικές ίνες του προζυμιού βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Ποιο ψωμί πρέπει να κόψετε γιατί αυξάνει το σάκχαρο – Ποια ψωμιά βοηθούν στο αδυνάτισμα
Ενώ η απόλαυση λευκού ψωμιού περιστασιακά είναι επιτρεπτή, η επιλογή ψωμιού ολικής αλέσεως ως την καθημερινή επιλογή είναι η καλύτερη λύση για την καλή υγεία.