Η οστεοπόρωση επηρεάζει άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών, με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Η πυκνότητα των οστών καθορίζεται από την ποσότητα ασβεστίου και άλλων μετάλλων που περιέχουν και Αυτό οφείλεται στην πτώση της παραγωγής της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου που προάγει τη δραστηριότητα των κυττάρων που διατηρούν τα οστά υγιή.
Η παρατεταμένη ανεπάρκεια ασβεστίου παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης. Το ασβέστιο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά τρόφιμα καθώς και στα φρούτα, τα φυλλώδη χόρτα, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς. Για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, συχνά συνταγογραφείται φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει χάπια και ενέσεις, τα οποία όμως συχνά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ναυτία, καούρα και πόνο στις αρθρώσεις.
Οστεοπόρωση: Νέο φάρμακο προστατεύει από τα κατάγματα στην εμμηνόπαυση
Η γυμναστική που αντιμετωπίζει την οστεοπόρωση
Ένας αρκετά ασφαλής και εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την οστεοπόρωση, φαίνεται πως είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, καθώς λόγω του βάρους λειτουργούν απευθείας στα οστά στα πόδια, τους γοφούς και το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας. Μέσω αυτού τους είδους της γυμναστικής, αυξάνεται η μυϊκή μάζα, αλλά και η ισορροπία και η στάση του σώματος συνολικά.
Μάλιστα, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή περαιτέρω οστικής απώλειας και στην αναδόμηση των οστών.
Έρευνες δείχνουν ότι η προπόνηση με βάρη ενισχύει τα οστά και τους μύες, βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό, ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Πέντε συμβουλές γυμναστικής
- Δώστε προτεραιότητα στην προπόνηση του κορμού: Ξεκινήστε εστιάζοντας σε βασικές ασκήσεις, όπως απλοί κοιλιακοί και ραχιαίοι. Ένας σταθερός κορμός ενισχύει όλες τις κινήσεις.
- Εξασκηθείτε σε σύνθετες κινήσεις: Ασχοληθείτε με ασκήσεις όπως σανίδες, καθίσματα ή έλξεις, καθώς αυτές εκπαιδεύουν αποτελεσματικά ολόκληρο το σώμα.
- Επιλέξτε κατάλληλα βάρη: Οι αρχάριοι θα πρέπει να επιλέγουν βάρη που επιτρέπουν 12 έως 15 επαναλήψεις ανά σετ και να περιορίζουν κάθε προπόνηση σε τρεις έως τέσσερις ασκήσεις. Μάθετε τους σωστούς τρόπους κίνησης πριν αυξήσετε σταδιακά το βάρος.
- Προπονείστε τακτικά: Στόχος να προπονείστε τρεις φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε τη συνέπεια και την πρόοδο.
- Αντιμετωπίστε τις μυϊκές ανισορροπίες: Λόγω των συνηθειών του τρόπου ζωής και των προτύπων εργασίας, οι μυϊκές ανισορροπίες είναι συχνές. Αφιερώστε επιπλέον χρόνο στην προπόνηση για να ενισχύσετε τα πιο αδύναμα μέρη του σώματος.
Οστεοπόρωση: Ο Νο1 τρόπος να την καθυστερήσετε, σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους