Προσωπικός γιατρός: Στο Βουλή το σχέδιο νόμου-Τι προβλέπεται για όσους δεν εγγραφούν

γιατρός

Ποιες αλλαγές περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για τον προσωπικό γιατρό. Για πρώτη φορά αποκτά προσωπικό γιατρό και ο παιδικός πληθυσμός.

Στην τελική μπήκε ο θεσμός του προσωπικού γιατρού μετά από 2,5 χρόνια «μπρος-πίσω». Το σχέδιο νόμου για τη Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν προσωπικοί γιατροί και έτσι διευκολύνονται και οι πολίτες για την εγγραφή τους. Όσοι πολίτες δεν εγγραφούν στο σύστημα έως την 01.06.2025, θα εγγράφονται από το σύστημα αυτομάτως σε προσωπικό γιατρό.

Προσωπικός γιατρός: Οι 7 βασικές αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο νόμου

Για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς, παράλληλα, θεσμοθετείται ο προσωπικός παιδίατρος και ιδρύονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.

Ποιοι συμμετέχουν στο σύστημα ως προσωπικοί γιατροί

Ως προσωπικοί γιατροί στο σύστημα συμμετέχουν γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής, οι οποίοι παρέχουν, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, υπηρεσίες προσωπικού ιατρού. Για πρώτη φορά δίνονται εφάπαξ 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών σε όσους ιατρούς επιλέξουν κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας.

Επίσης προσωπικοί γιατροί μπορεί να είναι γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.

Ιδιώτες γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο, σύμφωνα με τη μεταξύ τους συμφωνία.

Για τους  παιδίατρους οι κατηγορίες των γιατρών είναι οι ακόλουθες:

  • Παιδίατροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
  • Παιδίατροι που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.

Οι προσωπικοί παιδίατροι σε πρώτη φάση θα καλύψουν περίπου 530.000 παιδιά, 0-16 ετών. Σε δεύτερη φάση θα καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος του παιδικού πληθυσμού.

Ο τρόπος εγγραφής στον προσωπικό γιατρό

  • Από τον ίδιο τον δικαιούχο, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Μέσω του ιατρού που πρόκειται να δηλωθεί ως προσωπικός ιατρός, ο οποίος διαθέτει πρόσβαση στο σύστημα.
  • Μέσω υγειονομικής μονάδας ή όποιας άλλης δημόσιας δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Μέσω ιδιωτικών φαρμακείων.

Ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός για τους προσωπικούς ιατρούς καθορίζεται σε 2.000 εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό ιατρό. Για τους παιδιάτρους, ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός καθορίζεται σε 1.500 εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό ιατρό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top