«Είμαι χειρουργός καρκίνου του δέρματος – Το Νο1 πράγμα που δεν θα έκανα ποτέ για να προστατευθώ»

«Είμαι χειρουργός καρκίνου του δέρματος - Το Νο1 πράγμα που δεν θα έκανα ποτέ για να προστατευθώ»

Τι δεν θα έκανε ποτέ ένας γιατρός χειρούργος του καρκίνου του δέρματος  και τι επίσης θα έκανε για να προστατευθεί. Ο καρκίνος του δέρματος είναι μια πολύ συχνή μορφή καρκίνου και υπολογίζεται ότι επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους θα ακούσει τον γιατρό του να λέει «έχετε καρκίνο του δέρματος» μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης είναι υψηλό για τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος, εάν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τρόποι για να προστατευτούμε από αυτόν.

Καρκίνος του δέρματος: Η πιο θανατηφόρα μορφή δεν είναι το μελάνωμα – Εύρημα έκπληξη

Ο Δρ. Άντονι Ρόσι, δερματολόγος και χειρούργος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, φιλοξενήθηκε στο podcast της HuffPost και μίλησε για όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Για τον Ρόσι, το νούμερο ένα «όχι» είναι το μαύρισμα, και όπως είπε ο ίδιος είναι κάτι που δεν θα έκανε ποτέ, ειδικά με τη χρήση σολάριουμ.

Ο Ν01 κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος

Οι λαμπτήρες μαυρίσματος δεν ρυθμίζονται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την ακριβή ένταση των ακτίνων UVA στις οποίες εκτιθέμεθα ή πόση ζημιά προκαλούν. «Είναι πραγματικά υψηλές οι δόσεις UVA για να σας χαρίσουν ένα άμεσο σκουρόχρωμο χρωστικό και επίσης για να μαυρίσετε πολύ γρήγορα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ακόμη και το μαύρισμα θα σας βάλει σε κίνδυνο, και αν πάθετε έγκαυμα, είναι ακόμα χειρότερο».

Ο Ρόσι προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφεύγουμε και το μαύρισμα σε εξωτερικούς χώρους. «Κάθε φορά που κοκκινίζετε ή ξεφλουδίζετε, έχετε ήδη προκαλέσει βλάβη στο DNA και μεταλλάξεις που το σώμα σας προσπαθεί να επιδιορθώσει», εξήγησε. «Και με την πάροδο του χρόνου, απλώς συσσωρεύετε όλο και περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις, οπότε τελικά το σώμα σας δεν μπορεί να το επισκευάσει και αναπτύσσετε καρκίνο του δέρματος», συμπλήρωσε.

Καρκίνος του δέρματος: Το σύμπτωμα που μπορεί να εντοπίσετε όταν ανεβαίνετε σκάλες – Μην το αγνοήσετε

Ουσιαστικά, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να εκθέτετε σκόπιμα το δέρμα σας σε ακτίνες UVA, είτε είναι τεχνητές είτε φυσικές, και ο Ρόσι συμβούλεψε ότι εάν πρόκειται να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, ή ακόμα και μέσα καθισμένοι μπροστά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, πρέπει να χρησιμοποιούμε προστασία SPF, δηλαδή αντηλιακό.

«Το αντηλιακό είναι πολύ σημαντικό. SPF 30 ή παραπάνω θα είναι το σημείο αναφοράς σας και, ιδανικά, θα το εφαρμόζετε το πρωί και μετά θα το εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή με έντονη έκθεση στον ήλιο , όπως στην παραλία κάνοντας σπορ», δήλωσε.

Τι άλλο δεν θα έκανε ποτέ για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Όπως ανέφερε ο γιατρός, ποτέ δεν θα παρέλειπε τον ετήσιο έλεγχο δέρματος από τον δερματολόγο του. Ωστόσο, συνέστησε να κάνουμε επίσης τις δικές μας εξετάσεις για ολόκληρο το σώμα στο σπίτι τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή όποτε έχουμε την ευκαιρία.

«Κάθε φορά που βγαίνετε από το ντους ή το μπάνιο, έχετε την ευκαιρία να ελέγξετε το δέρμα σας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιήστε, για παράδειγμα, τον καθρέφτη για να κοιτάξετε την πλάτη σας. Κοιτάξτε το κάτω μέρος των ποδιών σας, τις παλάμες σας, αν μπορείτε να χωρίσετε τα μαλλιά σας και να κοιτάξετε το τριχωτό της κεφαλής σας επίσης, ή βάλτε τον σύντροφό σας να το κοιτάξει».

«Ο φραγμένος πόρος στη μύτη μου αποδείχθηκε ότι είναι καρκίνος» – Τι έκανε η 29χρονη και αύξησε τον κίνδυνο

Ο Ρόσι πρότεινε να προσέχουμε οτιδήποτε φαίνεται ύποπτο, συμπεριλαμβανομένων νέων φακίδων ή άλλων σημαδιών στο δέρμα μας, καθώς και παλιών που έχουν αλλάξει μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. «Το να κάνετε μια ενδελεχή απογραφή αυτού που έχετε είναι πραγματικά σημαντικό… γιατί εξελίσσεται ή αλλάζει με την πάροδο του χρόνου», τόνισε.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top