Ειδικός εξηγεί γιατί νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι – Τι μπορεί να σας λείπει και τι πρέπει να κάνετε

Γιατρός εξηγεί γιατί «νιώθετε πάντα κουρασμένοι» - Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε. Σε τι οφείλεται και πώς να το αντιμετωπίσετε. Δεν είναι σπάνιο να νιώθουμε κουρασμένοι, ενώ έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να απορούμε από πού προέρχεται αυτή η συνεχής κούραση.

Ο Δρ. Άχμεντ δίνει την απάντηση: «Είστε κουρασμένοι όλη την ώρα; Έχετε δοκιμάσει τα πάντα, τίποτα δεν λειτουργεί, όλες οι εξετάσεις σας είναι κανονικές; Αλλά περιμένετε, προτού τα παρατήσετε, υπάρχει ένα μέταλλο που είναι πιθανότατα χαμηλό, ακόμα κι αν φαίνεται σε κανονικά επίπεδα στην εξέταση αίματος».

Μαγνήσιο το πρωί ή το βράδυ; Τι ώρα πρέπει να το παίρνετε σύμφωνα με ειδικό

Το θρεπτικό συστατικό που σάς λείπει και νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι

Και αυτό δεν είναι άλλο από το μαγνήσιο. Πολλές φορές, πρόσθεσε, ακόμα και αν στις εξετάσεις αίματος οι τιμές μαγνησίου φαίνονται φυσιολογικές, μπορεί να μην είναι εντελώς ακριβείς.

@dra_says This is often low in many people and can cause ongoing fatigue.@thehamptonshospital Educational purposes only #vitamindeficiency #vitamin #mineraldeficiency #magnesium #magnesiumdeficiency #magnesiumbenefits #magnesiumbloodpressure #magnesiumsupplement #doctor #privatedoctor #privategp #tiredallthetime #sleepy #tired #lowmagnesium ♬ original sound – Dr Ahmed

«Μόνο το 1% του μαγνησίου βρίσκεται στο αίμα σας. Η συντριπτική πλειονότητά του είναι ενδοκυτταρική, μέσα στα κύτταρά σας. Έτσι, ακόμα κι αν τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα σας είναι εντός του φυσιολογικού εύρους, μπορεί να έχετε έλλειψη», εξήγησε ο ειδικός και συμπλήρωσε:

«Ο μόνος τρόπος για να μετρήσετε με ακρίβεια τα επίπεδα μαγνησίου σας είναι να κάνετε  εργαστηριακή εξέταση σε ούρα που έχετε συλλέξει όλο το 24ωρο».

Τα οφέλη του μαγνησίου

Ο Δρ. Άχμεντ τόνισε επίσης τον κρίσιμο ρόλο του μαγνησίου στην υποστήριξη περισσότερων από 300 ενζυμικών συστημάτων στο σώμα, και ο ρόλος αυτός περιλαμβάνει τη συμμετοχή του στη σύνθεση πρωτεϊνών, στη λειτουργία των μυών και των νεύρων, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διαχείριση της γλυκόζης.

Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη μαγνησίου, σύμφωνα με το Κλίβελαντ

«Επομένως, εάν έχετε έλλειψη μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι σύνηθες φαινόμενο. Ο ίδιος πρότεινε σε όσους νιώθουν κουρασμένοι, τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου για τη δυνητική ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας.

Τα είδη μαγνησίου

Ο ίδιος μίλησε επίσης για τις διάφορες μορφές μαγνησίου, μία γνώση που τη θεωρεί απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας.

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι αυτό που έχει την καλύτερη απορρόφηση. Ωστόσο, ο Δρ. Άχμεντ συνέστησε να είστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Επομένως, εάν έχετε δυσκοιλιότητα είναι καλό και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει και στις ημικρανίες.

Το γλυκινικό μαγνήσιο είναι ευεργετικό για προβλήματα ύπνου και διάθεσης, σύμφωνα με τον Δρ. Άχμεντ, ο οποίος εξήγησε: «Η γλυκίνη είναι αμινοξύ και νευροδιαβιβαστής, επομένως αυτό το συμπλήρωμα βοηθά ιδιαίτερα στον κακό ύπνο και τη χαμηλή διάθεση».

Όσον αφορά το L-θρεονικό μαγνήσιο, ο Δρ. Άχμεντ ανέφερε: «Αυτό είναι το μόνο συμπλήρωμα που διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Επομένως, βοηθά πραγματικά στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη».

Μίλησε επίσης για το ταυρικό μαγνήσιο. «Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη διαχείριση του σακχάρου, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες», τόνισε.

Μαγνήσιο: Μπορεί να σταματήσει την αϋπνία; Τα συμπτώματα της έλλειψης

Τέλος, σχετικά με το θειικό μαγνήσιο, ανέφερε: «Αυτό είναι εξαιρετικό για όσους δεν μπορούν να πάρουν δισκία. Το βάζετε στο μπάνιο σας και μπορείτε πραγματικά να απορροφήσετε το μαγνήσιο μέσω του δέρματός σας».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top