Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που συχνά επιλέγουν να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με μαγνήσιο, καθώς θεωρείται πως μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο, μειωμένο άγχος, ακόμα και βελτίωση της πέψης.
Γενικότερα, τα συμπληρώματα διατροφής διανύουν μία ιδιαιτέρως ακμάζουσα περίοδο και υπόσχονται τα πάντα, από «λαμπερό δέρμα» μέχρι «αυξημένη παραγωγικότητα» και «καλύτερο ύπνο». Η βιομηχανία συμπληρωμάτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την πανδημία και έπειτα και οι πωλήσεις βιταμινών αυξήθηκαν κατά 60% μετά την Covid-19.
Μαγνήσιο το πρωί ή το βράδυ; Τι ώρα πρέπει να το παίρνετε σύμφωνα με ειδικό
Η αλήθεια για το μαγνήσιο
Ποια είναι, όμως, η αλήθεια για το πολυδιαφημισμένο μαγνήσιο; Σύμφωνα με τη φαρμακοποιό, Γιάνα Αμπελόφσκα, τα συμπληρώματα έχουν γενικά μια σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Όταν πρόκειται ειδικά για το γλυκινικό μαγνήσιο, η δημοτικότητά του οφείλεται πιθανώς στις μυοχαλαρωτικές του ιδιότητες, οι οποίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα.
«Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για τον μυϊκό πόνο μετά από μια σκληρή προπόνηση, καθώς και στη μείωση των μυϊκών σπασμών», εξηγεί η Αμπελόφσκα. «Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο στη θεραπεία του άγχους, καθώς φαίνεται ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, μια ορμόνη που συνήθως σχετίζεται με το στρες», συμπληρώνει.
Το μαγνήσιο βοηθά στη μετατροπή της τροφής που τρώμε σε ενέργεια και βοηθά τους παραθυρεοειδείς αδένες να λειτουργούν κανονικά στην παραγωγή ορμονών για τη διατήρηση της υγείας των οστών και συνιστάται στους ενήλικες άνδρες να λαμβάνουν 300 mg μαγνησίου την ημέρα ενώ στις γυναίκες 270 mg.
Μαγνήσιο: Μπορεί να σταματήσει την αϋπνία; Τα συμπτώματα της έλλειψης
Η δημοτικότητα του μαγνησίου έγινε αισθητή σε όλη τη βιομηχανία. Η Ρέιτσελ Μέισον, η ιδρύτρια της εταιρείας γυναικείας ευεξίας Our Remedy, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι το μαγνήσιο είναι το πιο δημοφιλές προϊόν της επιχείρησής της. «Το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο κατά την εμμηνόπαυση, όπου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η αϋπνία, οι πόνοι στις αρθρώσεις και το άγχος», υπογραμμίζει.
Σημαντική διαδικασία η επιλογή συμπληρωμάτων
Η Ρέιτσελ Μέισον παραδέχεται, ωστόσο, ότι το να αποφασίσετε ποια συμπληρώματα πρέπει να πάρετε και από πού να ξεκινήσετε, μπορεί να είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία.
«Είμαι φαρμακοποιός: Τα 3 κοινά συμπληρώματα διατροφής που δεν θα έπαιρνα ποτέ» Δείτε γιατί
Η Μέισον συνιστά να μάθετε πρώτα για το σώμα σας πριν αποφασίσετε να πάρετε συμπληρώματα. «Οι εξατομικευμένες προσεγγίσεις είναι το κλειδί. Συνιστώ πάντα στους ανθρώπους να ξεκινούν εντοπίζοντας τις συγκεκριμένες ανάγκες για την υγεία τους», τονίζει, προσθέτοντας ότι το να κάνετε μια εξέταση αίματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε τυχόν ελλείψεις.
Επιπλέον, πριν πάρετε οποιεσδήποτε αποφάσεις, αξίζει να κοιτάξετε πρώτα τη διατροφή σας, σύμφωνα με γιατρό τον Τζέικομπ Τιτελμπάουμ. Ο ίδιος συνιστά πριν φτάσετε σε συμπληρώματα, να αναλύσετε πρώτα πόσο θρεπτική είναι η διατροφή σας.
«Η επεξεργασία των τροφίμων αφαιρεί ή καταστρέφει πλήρως τις μισές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν σε μια υγιεινή διατροφή», αναφέρει και προσθέτει:
Μαγνήσιο: Τι πρέπει να προσέχετε όταν παίρνετε συμπληρώματα- Η δυσάρεστη παρενέργεια
«Έτσι σχεδόν όλοι όσοι επιλέγουν τη συνηθισμένη δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λευκό αλεύρι θα ωφελούνταν από μια καλή πολυβιταμίνη». Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο που πρέπει να δοκιμάσετε και να τις ενσωματώσετε στη διατροφή σας πριν ακολουθήσετε τη διαδρομή των συμπληρωμάτων, όπως ξηροί καρποί, ψάρια, μπανάνες, φασόλια και σπόροι κολοκύθας.