Το μήνυμα του ΠΦΣ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι: «Εμβολιαστείτε για να απολαύστε τις χαρές της ζωής».
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 382.000 δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ 241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς. Πέρυσι είχαν διενεργηθεί συνολικά 3,2 εκατομμύρια εμβόλια και φέτος στόχος είναι τα 3,4 εκατομμύρια.
Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση. Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Χωρίς ιατρική συνταγή σε μόνιμη βάση ο αντιγριπικός εμβολιασμός στα φαρμακεία
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο Προέδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας ότι ο ρόλος των φαρμακείων αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται.
Στόχος του αντιγριπικού εμβολιασμού
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό, ανέφερε ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ.
Το μήνυμα αυτό επιδιώκουν να περάσουν και τα δύο spot που ετοίμασε ο ΠΦΣ για την αντιγριπικό εμβολιασμό και παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε ο κ. Βαλτάς, το πνεύμα είναι «εμβολιαστείτε για να μην χάνετε σημαντικές στιγμές με την οικογένειά σας. Απολαύστε τις χαρές της ζωής».
Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης
Το εμβόλιο έναντι της γρίπης στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.
Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή.
Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι), ανέφερε ο κ. Παπαπετρόπουλος. Σημείωσε ότι το εμβόλιο καλό είναι να γίνει μέχρι 15 Νοεμβρίου, καθώς χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων και τον Δεκέμβριο παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.