Λίπος στο συκώτι: Ειδικός προτείνει smoothie που θα σας βοηθήσει να το αντιστρέψετε

Λίπος στο συκώτι: Το smoothie που θα σας βοηθήσει να το αποτρέψετε

Τα υψηλά επίπεδα λίπους στο συκώτι αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και νεφρική νόσο. Τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για μια σειρά καταστάσεων που προκαλούνται από τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Ένα smoothie τεσσάρων συστατικών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το λίπος στο συκώτι σας και τον κίνδυνο κίρρωσης.

Λίπος στο συκώτι: Πώς μπορείτε να αναστρέψετε τη λιπώδη νόσο του ήπατος

Ο Δρ. Ερικ Μπεργκ, μίλησε για αυτό το ρόφημα «αποτοξίνωσης», το οποίο ο ίδιος συνιστά να πίνετε καθημερινά για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ο ίδιος, που ειδικεύεται στην κετονική διατροφή και στη διαλειμματική νηστεία, προειδοποιεί ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει λιπώδες ήπαρ και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν καν.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λίπος στο συκώτι

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εάν:

Τα αυξημένα επίπεδα λίπους στο ήπαρ μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο σημαντικών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υπέρτασης και της νεφρικής νόσου.

Λίπος στο συκώτι: Πόσο σοβαρό είναι και πώς θα καταλάβετε ότι έχετε – 4 συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο

Για όσους έχουν ήδη διαβήτη, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την πιθανότητα επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά.

Συμπτώματα και στάδια του λιπώδες ήπατος

  • Απλό λιπώδες ήπαρ (στεάτωση): Σε μεγάλο βαθμό ακίνδυνη συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να διαγνωστεί μόνο κατά τη διάρκεια εξετάσεων που πραγματοποιούνται για άλλο λόγο
  • Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH): Πιο σοβαρή μορφή NAFLD, όπου το συκώτι έχει φλεγμονή
  • Ίνωση: Επίμονη φλεγμονή προκαλεί ουλώδη ιστό γύρω από το ήπαρ και τα κοντινά αιμοφόρα αγγεία, αλλά το ήπαρ εξακολουθεί να είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά
  • Κίρρωση: Το πιο σοβαρό στάδιο, που εμφανίζεται μετά από χρόνια φλεγμονής, όπου το συκώτι συρρικνώνεται. Αυτή η βλάβη είναι μόνιμη και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, όπου το συκώτι σας σταματά να λειτουργεί σωστά και καρκίνο του ήπατος.

Στα πρώιμα στάδια, η νόσος συνήθως δεν εμφανίζει αξιοσημείωτα συμπτώματα.
Τα άτομα με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) ή ίνωση μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς
  • Υπερβολική κούραση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αδυναμία

Ας υποθέσουμε ότι εμφανίζεται κίρρωση, το πιο σοβαρό στάδιο της ηπατικής νόσου.Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εμφανίσετε πιο έντονα συμπτώματα, όπως κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (γνωστό ως ίκτερος), φαγούρα στο δέρμα και πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους, ή την κοιλιά. Ωστόσο, εάν η NAFLD εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να αποτραπεί η εξέλιξή της και η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ μειώνεται.

Λίπος στο συκώτι: 5 τρόφιμα για να το μειώσετε και να προστατεύσετε την υγεία σας

Ποια είναι η λειτουργία του συκωτιού

Ο σκοπός του ήπατος είναι να διασπάσει τις τοξίνες σε αβλαβή σωματίδια.
Σημαντικές λειτουργίες του ήπατος:

  • Χολή: παράγεται από το συκώτι και σας βοηθά να διασπάσετε το λίπος
  • Βοηθά στη μετατροπή των ορμονών του θυρεοειδούς
  • Ρυθμίζει τις υπερβολικές ορμόνες του φύλου

Η έλλειψη χολής μπορεί να οδηγήσει σε πολλά και διάφορα προβλήματα υγείας. Η χολή είναι επίσης πολύ σημαντική για τη διατήρηση του λίπους έξω από το συκώτι. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τα αποθέματα χολής θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε το ηπατικό λίπος.

Πώς να φτιάξετε το smoothie του Δρ. Μπεργκ και τα οφέλη του:

Υλικά (βιολογικά αν είναι δυνατόν):

  • 2 φλιτζάνια λάχανο kale
  • 1 φλιτζάνι βατόμουρα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι απλό κεφίρ πλήρους γάλακτος

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ για μερικά λεπτά. Πιείτε μία φορά την ημέρα σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή.

Βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο kale θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων ηπατικών παθήσεων. Το λάχανο είναι πλούσιο με φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ενώσεις θείου που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του ήπατος. Περιέχει ινδόλη, μια φυσική ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λιπώδους ηπατικής νόσου.

Η ινδόλη παράγεται όταν διασπάται το αμινοξύ τρυπτοφάνη και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το λάχανο περιέχει επίσης, ενώσεις που μπορούν να προσκολληθούν στα χολικά οξέα στον πεπτικό σωλήνα, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Επιπλέον, το άχνισμα του λάχανου μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά του να δεσμεύει τα χολικά οξέα ακόμη περισσότερο.

Τα βατόμουρα μπορεί να είναι καλά για το λιπώδες συκώτι, επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το NAFLD και να μειώσουν τις επιπτώσεις της φλεγμονής στο ήπαρ. Οι πολυφαινόλες βατόμουρου μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προώθηση της αυτοφαγίας, που είναι ένας μηχανισμός που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του μεταβολισμού των λιπιδίων του ήπατος.

Λίπος στο συκώτι: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να το μειώσετε

Το νερό αραιώνει το αίμα, διευκολύνοντας το συκώτι να φιλτράρει και βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα, μειώνοντας την επιβάρυνση των νεφρών και του ήπατος. Τέλος, το κεφίρ περιέχει προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης λίπους γύρω από το συκώτι.

Όλο Υγεία

Scroll to Top