Η Νο1 δεξιότητα που έχουν όλοι οι ισχυροί άνθρωποι, σύμφωνα με τον Στιβ Τζομπς – Η νευροεπιστήμη τον επιβεβαιώνει

Η Νο1 δεξιότητα που έχουν όλοι οι ισχυροί άνθρωποι, σύμφωνα με τον Στιβ Τζομπς - Η νευροεπιστήμη τον επιβεβαιώνει

Ο Στιβ Τζομπς οδήγησε την Apple στη δημιουργία της τεχνολογίας που άλλαξε ριζικά τόσο το οικοσύστημα πληροφοριών στο οποίο ζούμε όσο και την καθημερινότητά μας. Η επαγγελματική μας ζωή, τα εφηβικά μας χρόνια, ο ελεύθερος χρόνος φαίνονται πλέον εντελώς διαφορετικά από ότι ήταν το 2006, πριν από την κυκλοφορία του iPhone.

Πολλά έχουν ειπωθεί για το υποτιθέμενο χάρισμα του πεδίου παραμόρφωσης της πραγματικότητας του Στιβ Τζομπς. Ο Μπιλ Γκέιτς κάποτε παραπονέθηκε για την ικανότητα του αντιπάλου του που έμοιαζε σαν μάγος που «έκανε ξόρκια» στους ανθρώπους.

Εργασία: Τα 4 πράγματα που κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι για να πετύχουν στη δουλειά τους

Αλλά ο Τζομπς περιέγραψε την ικανότητά του να διαμορφώνει τη σκέψη και τα γεγονότα των άλλων με διαφορετικό τρόπο. Μίλησε για την «αφήγηση ιστοριών» και επέμεινε ότι η μαγική δεξιότητα που μοιράζονται όλοι οι ισχυροί άνθρωποι είναι απλώς η ικανότητα να λένε μια μαγευτική ιστορία.

«Το πιο ισχυρό άτομο στον κόσμο είναι αυτός που λέει ιστορίες», είπε κάποτε ο Τζομπς στα στελέχη της εταιρίας κινουμένων σχεδίων Pixar. «Ο αφηγητής θέτει το όραμα, τις αξίες και την ατζέντα μιας ολόκληρης γενιάς που θα έρθει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η σύγχρονη νευροεπιστήμη ανακαλύπτει ότι τελικά ο Τζομπς είχε δίκιο. Η αφήγηση μας επιτρέπει να διοχετεύσουμε δυνατές ιδέες και δυνατά συναισθήματα στο μυαλό άλλων ανθρώπων.

Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει τον Στιβ Τζομπς για τον ρόλο των ιστοριών

Οι ιστορίες διαμορφώνουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά μόλις εγκατασταθούν στον εγκέφαλό μας, διαμορφώνουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και ενεργούμε στον κόσμο γενικότερα. Μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς μας διαμορφώνεται από αυτό τις κοινές ιστορίες, αξίες, αφηγήσεις που συνενώνονται σε ένα σύνολο χαλαρών αρχών. Και φαίνεται πως αυτός που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία, τη διατήρηση και την αλλαγή αυτών των υπεριστοριών σημαντικός.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Στιβ Τζομπς δεν ήταν απλώς ένας γοητευτικός τύπος με άποψη. Η αφήγηση είναι πραγματικά πολύ σημαντική στη διαμόρφωση του κόσμου μας και η σύγχρονη νευροεπιστήμη έχει παρατηρήσει τη δύναμη της αφήγησης απευθείας στον εγκέφαλό μας.

Ο νευροεπιστήμονας Πολ Ζακ από το Claremont Graduate University εντόπισε στην πραγματικότητα την άνοδο και την πτώση διαφόρων ορμονών στα σώματα των συμμετεχόντων στη μελέτη καθώς ακούνε συναρπαστικές ιστορίες. Καθώς η ένταση αυξάνεται, η κορτιζόλη αυξάνεται. Όταν υποχωρήσει, η ωκυτοκίνη αυξάνεται. Το χαρούμενο τέλος απελευθερώνει ντοπαμίνη.

Όλες αυτές οι χημικές αλλαγές είναι ίχνη της βαθιάς συναισθηματικής επίδρασης που έχουν οι ιστορίες πάνω μας, από το άγχος μιας τεταμένης σκηνής μέχρι την ενσυναίσθηση που έχουμε με τον κεντρικό ήρωα και τη χαρά μιας ικανοποιητικής επίλυσης.

Αυτά τα συναισθήματα οδηγούν σε δράση στον πραγματικό κόσμο. Ο Ζακ και η ομάδα του έδειξαν επίσης ότι, σε σύγκριση με παρουσιάσεις που βασίζονται σε γεγονότα, οι συναισθηματικά ηχηρές ιστορίες κρατούν καλύτερα την προσοχή των ανθρώπων, είναι πιο αξέχαστες και είναι πιο αποτελεσματικές στο να παρακινούν τους ανθρώπους να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δεν είναι μόνο οι ορμόνες μας που ανταποκρίνονται σε μια καλά ειπωμένη ιστορία, αλλά και το νευρικό μας σύστημα. Άλλο έργο του νευροεπιστήμονα του Πρίνστον, Γιούρι Χάσον, χρησιμοποίησε απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας για να δείξει ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των αφηγητών και των ακροατών κυριολεκτικά ευθυγραμμίζεται, αντικατοπτρίζοντας ο ένας τον άλλον πιο στενά καθώς προχωρά η ιστορία.

Πώς να είστε ένας ισχυρός αφηγητής

Οι νευροεπιστήμονες εξακολουθούν να συζητούν πώς ακριβώς επηρεάζουν οι ιστορίες τον εγκέφαλό μας, αλλά ενώ επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες, οι επιχειρηματίες και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται να ασκήσει επιρροή μπορεί να είναι σίγουρος για το ότι πρέπει να μάθει πώς να λέει μια μαγευτική ιστορία.

Οι διατροφικές συνήθειες που έχουν οι πλούσιοι και επιτυχημένοι! Από τον Τσόρτσιλ ως τον Στιβ Τζομπς

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε αυτή τη σημαντική δεξιότητα, από διάφορα πλαίσια αφήγησης έως συμβουλές από κορυφαίους σκηνοθέτες και σχετικά σεμινάρια. Όποιος συνδυασμός εξάσκησης, ενστίκτου και διδασκαλίας σας οδηγήσει εκεί, αξίζει να προσπαθήσετε να γίνετε ο κύριος της αφήγησης.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top