Ένα τεστ αναπνοής ισχυρίζεται ότι, εάν καταφέρετε να το ολοκληρώσετε σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες, σημαίνει ότι έχετε πνεύμονες πιο υγιείς από το 95% του πληθυσμού.
Τέτοια τεστ αναπνοής έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μία από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις να είναι αυτή στο Instagram από τον Gideon Horner, ο οποίος δηλώνει ειδικός στο «breathwork», δηλαδή την «εργασία της αναπνοής».
Περπάτημα: Το 6λεπτο τεστ στο βάδισμα που δείχνει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας
Σε μια ανάρτηση όπου αναφέρει τα οφέλη των ασκήσεων αναπνοής για το άγχος, ο Horner παρουσιάζει και το σχετικό τεστ, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από το να κρατά την αναπνοή του για ένα λεπτό καθώς ο χρονοδιακόπτης πηγαίνει από το σημείο Α στο Β.
Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι όσοι μπορούν να αντέξουν ακόμη και μόλις 40 δευτερόλεπτα έχουν «πνεύμονες στρατιωτικού βαθμού».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πριν από την πρόκληση, ο Horner δηλώνει: «Αν μπορείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας από το Α στο Β, έχετε καλύτερη πνευμονική ικανότητα και ανοχή στο CO2 από το 95% του πληθυσμού».
Δεν είναι σαφές από πού πήρε ο Horner αυτά τα στοιχεία, αλλά πολλοί άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να ολοκληρώσουν την πρόκληση. Ωστόσο, άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν σε αυτήν την πολυπόθητη ομάδα του 5%.
«Το έκανα χωρίς κανένα πρόβλημα. Θα μπορούσα να είχα πάει και περισσότερο. Είμαι 78 ετών», έγραψε ένας. «Είμαι 51 ετών και δεν τα κατάφερα! Λύγισα τα τελευταία 5 δευτερόλεπτα!», ανέφερε άλλος.
Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία για την υγεία των πνευμόνων και το τεστ αναπνοής
Ωστόσο, η ικανότητα αναπνοής ποικίλλει πάρα πολύ στον καθένα και δεν θεωρείται από τους γιατρούς ως καλή ένδειξη της συνολικής υγείας των πνευμόνων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του για 30 έως 90 δευτερόλεπτα, αν και αυτό ποικίλλει.
Παράγοντες που το επηρεάζουν περιλαμβάνουν την ηλικία, το κάπνισμα, τη γενική φυσική κατάσταση και, κυρίως, την ανοχή στην ενόχληση. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί δεν θεωρούν συνήθως την ικανότητα ενός ατόμου να κρατά την αναπνοή του καλό δείκτη της αναπνευστικής υγείας.
Η απλή εξέταση που μετρά την καρδιοαναπνευστική ικανότητα – Είναι δείκτης της συνολικής υγείας
Ενώ χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ως μέτρο φυσικής κατάστασης, οι ειδικοί άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι δεν ήταν καλό μέτρο σωματικής υγείας.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι άνθρωποι μπορούν να προπονούνται για να κρατούν την αναπνοή τους και να ανέχονται την ταλαιπωρία του σώματός τους που λαχταρά οξυγόνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας τα πιθανά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, οι σύγχρονοι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται σπιρομέτρηση για να μετρήσουν την υγεία των πνευμόνων.
Σε αυτές τις εξετάσεις, ένα άτομο έχει ένα κλιπ στη μύτη του και έναν σωλήνα μπροστά από το στόμα του. Στη συνέχεια, ένα μηχάνημα καταγράφει την ποσότητα αέρα που μπορεί να εισπνεύσει και να εκπνεύσει το άτομο αναπνέοντας μόνο από το στόμα. Αυτό χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί αν το άτομο συγκεντρώνει αρκετό οξυγόνο με κάθε αναπνοή.
Οι κίνδυνοι των τεστ αναπνοής
Επαγγελματίες, όπως οι δύτες και το στρατιωτικό προσωπικό μπορούν να εκπαιδεύονται να κρατούν την αναπνοή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με το παγκόσμιο ρεκόρ να πλησιάζει τα 25 λεπτά. Ωστόσο, για τους κανονικούς ανθρώπους, το να κρατούν την αναπνοή τους για μεγάλες περιόδους σαν πρόκληση, μπορεί να ενέχει κινδύνους.
Τα άτομα που καταστέλλουν τη φυσική ανάγκη για αναπνοή μπορεί να καταλήξουν να λιποθυμήσουν, κινδυνεύοντας από τραυματισμούς, πιθανές επιληπτικές κρίσεις και ακόμη και εγκεφαλική βλάβη. Όταν κάποιος κρατά την αναπνοή του, όχι μόνο διακόπτει τη ροή του ζωογόνου οξυγόνου αλλά και την εκπνοή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Ποια είναι η Νο1 άσκηση για την υγεία των πνευμόνων
Έτσι, το CO2 αρχίζει να συσσωρεύεται ιδιαίτερα στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και ιστών, το οποίο χρησιμεύει ως προστατευτικό στρώμα που καλύπτει το εσωτερικό του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της ευαίσθητης ισορροπίας του pH του αίματος που κάνει τον εγκέφαλο να στείλει ένα επείγον σήμα στους πνεύμονες για να αναπνεύσει.