Εγκεφαλικό: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα που εμφανίζοναι 90 ημέρες πριν εκδηλωθεί

Εγκεφαλικό: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα που εμφανίζοναι 90 ημέρες πριν εκδηλωθεί

Κατά μέσο όρο, ένα εγκεφαλικό συμβαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ, που μεταφράζεται σε 800.000 άτομα και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στη χώρα. Αυτοί οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, ειδικά για άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού ή παράγοντες κινδύνου όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Ποια όμως είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, ποιοι οι παράγοντες κινδύνου και πως τελικά θα προστατεύσετε τον εαυτό σας;

Εγκεφαλικό: Ποια ομάδα αίματος αυξάνει έως και 16% τον κίνδυνο σε άτομα κάτω των 60

Σύμφωνα με τον Δρ. Μπράντον Τζίλιο, διευθυντή αγγειακής νευρολογίας στο Langone Hospital-Brooklyn της Νέας Υόρκης, περίπου το 85% των εγκεφαλικών είναι ισχαιμικά, που σημαίνει ότι προκαλούνται από έλλειψη ροής αίματος στον εγκέφαλο. Περίπου το 15% είναι αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σπάσει στον εγκέφαλο.

Και μεταξύ των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικά, πολλοί, μερικές μέρες, εβδομάδες ή μήνες πριν, βιώνουν επίσης κάτι που είναι γνωστό ως προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα προειδοποιητικά εγκεφαλικά επεισόδια

Τα προειδοποιητικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι ιατρικά γνωστά ως παροδικά ισχαιμικά επεισόδια. Εν αγνοία των περισσότερων ανθρώπων, τα προειδοποιητικά εγκεφαλικά είναι μια φευγαλέα, αλλά πολύ επικίνδυνη ιατρική κατάσταση που μπορεί να αποτελεί πρόδρομο για τα πλήρη εγκεφαλικά επεισόδια.

Στην πραγματικότητα, έως και 1 στους 5 ανθρώπους που βιώνουν ένα προειδοποιητικό εγκεφαλικό θα μπορούσαν να υποστούν εγκεφαλικό εντός 90 ημερών εάν δεν λάβουν ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με τον Δρ. Άχμεντ Ιτράτ, ιατρικό διευθυντή εγκεφαλικών επεισοδίων στην Cleveland Clinic Akron General.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα βασικά συμπτώματα, οι πρώτες βοήθειες και τα μέτρα πρόληψης

Τι ακριβώς είναι λοιπόν ένα προειδοποιητικό εγκεφαλικό;

Ιατρικά, αναφέρεται ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο και προκαλεί «ξαφνικά παροδικά συμπτώματα νευρολογικής βλάβης που υποχωρούν από μόνα τους», ανέφερε ο Ιτράτ και πρόσθεσε ότι «αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά που θα θεωρούσε κανείς εγκεφαλικό, αλλά η μόνη διαφορά είναι ότι δεν οδηγούν σε μόνιμο νευρολογικό τραυματισμό».

Με άλλα λόγια, τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια εμφανίζονται γρήγορα, διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τον τύπο της εγκεφαλικής βλάβης που μπορεί να παρατηρηθεί με τα πλήρη εγκεφαλικά επεισόδια.

Μην αγνοείτε τα συμπτώματα

Αλλά η έλλειψη πιθανής εγκεφαλικής βλάβης δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Είναι μια ιατρική κατάσταση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με τον Τζίλιο.

«Είναι πραγματικά ένας προάγγελος σε πολλούς ανθρώπους για κάποιον που πρόκειται να πάθει εγκεφαλικό ακόμη και μέσα στις επόμενες 48 ώρες και σίγουρα μέσα στις επόμενες επτά, 30 ή 90 ημέρες», τόνισε.

Αγγειακό εγκεφαλικό: Μούδιασμα στο χέρι, πρωτόγνωρος πονοκέφαλος και άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε

Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια αναφέρονται συνήθως ως «μικροεγκεφαλικά επεισόδια». Αλλά ο Δρ. Τζόσουα Γουίλι, ειδικός νευρολογίας εγκεφαλικών επεισοδίων στο Κολλέγιο Ιατρών και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ανέφερε ότι αυτός ο προβληματικός όρος ελαχιστοποιεί την επείγουσα φύση της πάθησης.

Η φράση «προειδοποιητικά εγκεφαλικά», από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει ότι αυτή η κατάσταση είναι επείγουσα, όπως και ένα «κανονικό» εγκεφαλικό. Τα σημάδια παροδικών ισχαιμικών προσβολών και εγκεφαλικών είναι τα ίδια. «Θα έλεγα ότι όλα τα σημάδια και συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι τα σημεία και τα συμπτώματα ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου», δήλωσε ο Τζίλιο.

Προειδοποιητικό εγκεφαλικό: Τα 5 σημάδια που πρέπει να προσέχετε

  1.  Αλλαγές στην ισορροπία ή απώλεια ισορροπίας.
  2.  Αλλαγές στην όραση, όπως θαμπάδα, απώλεια όρασης ή διπλή όραση.
  3.  Πτώση του προσώπου ή ανομοιόμορφο χαμόγελο.
  4.  Αδυναμία βραχίονα στη μία πλευρά του σώματος.
  5.  Αλλαγές στην ομιλία, όπως σύγχυση λέξεων ή ασυναρτησίες.

«Θα μπορούσατε να έχετε όλα αυτά τα συμπτώματα, θα μπορούσατε να έχετε ένα από αυτά τα συμπτώματα ή οποιοδήποτε μείγμα», τόνισε ο Τζίλιο. Επομένως, μην περιμένετε για περισσότερα από ένα σημάδια. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Εγκεφαλικό: 7 κρυφά σημάδια που δείχνουν ότι πλησιάζει – Τι να κάνετε για να το προλάβετε

Φευγαλέα συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν τα σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου λόγω του πόσο γρήγορα υποχωρούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη αυτά τα συμπτώματα, ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους. Και ενώ δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πόσο ακριβώς μπορεί να επιμείνουν, υπάρχουν γενικές οδηγίες.

Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια διαρκούν γύρω στα 5 με 10 λεπτά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν από 30 έως 60 δευτερόλεπτα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοήσετε τον πόνο στο χέρι ή τη θολή όραση ακόμα και αν κράτησε ένα λεπτό. Μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια, θα πρέπει να καλέσετε τις επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες αντί να περιμένετε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, γιατί μπορεί να μην υποχωρήσουν.

Καταστάσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο μη ελεγχόμενος διαβήτης σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και για αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε κάποια από αυτές τις παθήσεις, ώστε να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Εγκεφαλικό: Ποια δημοφιλή ποτά ενοχοποιούνται – Σοκαριστική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα, να σταματήσετε το κάπνισμα, να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να πάρετε φάρμακα, για παράδειγμα για να ρυθμίσετε την υψηλή αρτηριακή σας πίεση. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα σχετικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να μην τα αγνοήσετε.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top