Η δίαιτα της μακροζωίας μειώνει φυσικά χοληστερόλη και ινσουλίνη – Ποια τρόφιμα απαγορεύει

Η δίαιτα της μακροζωίας μειώνει φυσικά χοληστερόλη και ινσουλίνη - Ποια τρόφιμα απαγορεύει

Οι άνθρωποι που θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή έρχονται αντιμέτωποι με πολλές επιλογές, οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση των υδατανθράκων και των θερμίδων. Αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτές οι δίαιτες πράγματι βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς και να ζουν περισσότερο.

Οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, λοιπόν, ανακάλυψαν ένα νέο διατροφικό σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «δίαιτα της μακροζωίας».

Μακροζωία: 5 συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μέχρι τα 100

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell, η νέα δίαιτα που περιλαμβάνει την αποχή από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και την κατανάλωση των γευμάτων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας είναι το μυστικό για μια μακρά και υγιεινή ζωή.

Επιπλέον, η «δίαιτα μακροζωίας» προτιμά τα ψάρια και τις φυτικές πρωτεΐνες, ενώ καλωσορίζει ακόμη και μια καλή ποσότητα υδατανθράκων. Οι επιστήμονες, μάλιστα, υποστηρίζουν πως δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώνε οι άνθρωποι, αλλά και με το πότε τρώνε.

Αυτή η «μαγική δίαιτα» απαιτεί επίσης από τους ανθρώπους να τρώνε τα γεύματά τους μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και να αφήνουν χρόνο για περιόδους νηστείας.

Πώς κατέληξαν οι επιστήμονες στη «δίαιτα της μακροζωίας»

«Εξερευνήσαμε τη σχέση μεταξύ θρεπτικών ουσιών, νηστείας, γονιδίων και μακροζωίας σε βραχύβια είδη και συνδέσαμε αυτούς τους συσχετισμούς με κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σε πρωτεύοντα θηλαστικά και ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των αιωνόβιων», δήλωσε ο καθηγητής Valter Longo από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και πρόσθεσε:

«Με μια πολυσυστημική και πολλαπλών πυλώνων προσέγγιση που βασίζεται σε πάνω από έναν αιώνα έρευνας, μπορούμε να αρχίσουμε να ορίζουμε μια δίαιτα μακροζωίας που αντιπροσωπεύει μια σταθερή βάση για διατροφικές συστάσεις και για μελλοντική έρευνα».

Οι ερευνητές εξέτασαν εκατοντάδες μελέτες σχετικά με τη διατροφή, τις ασθένειες και τη μακροζωία, που αφορούσαν ζώα και ανθρώπους, και τις συνδύασαν με τη δική τους έρευνα. Η ανάλυσή τους περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα διατροφών που περιορίζουν τις θερμίδες, όπως η δημοφιλής δίαιτα keto, καθώς και χορτοφαγικές, vegan και μεσογειακές δίαιτες.

Εξέτασε επίσης διάφορες μορφές νηστείας, συμπεριλαμβανομένης της αποχής από το φαγητό κατά διαστήματα ή για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους -για δύο ή περισσότερες ημέρες πολλές φορές το μήνα. Αρκετοί παράγοντες συνδέθηκαν με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ορισμένες ασθένειες, όπως τα επίπεδα ινσουλίνης, χοληστερόλης και ορισμένων πρωτεϊνών.

Απώλεια βάρους: Τι είναι η δίαιτα 30-30-30 -«Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου κάτι που να καίει τόσο γρήγορα το λίπος»

Τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να ακολουθήσετε τη δίαιτα της μακροζωίας

Το μυστικό για τη μακροζωία ήταν η κατανάλωση μέτριας έως υψηλής ποσότητας υδατανθράκων από μη επεξεργασμένες πηγές, σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επίσης, η λήψη της σωστής ποσότητας πρωτεϊνών και αρκετών λιπαρών από φυτικές πηγές για την κάλυψη περίπου του 30% των ενεργειακών αναγκών.

Στην ιδανική περίπτωση, τα γεύματα ενός ατόμου θα πραγματοποιούνται μέσα σε ένα παράθυρο 11 έως 12 ωρών, επιτρέποντας μια καθημερινή περίοδο νηστείας. Ένας πενθήμερος κύκλος νηστείας ή δίαιτας που μιμείται τη νηστεία κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει την ινσουλίνη και την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Longo περιέγραψε τη δίαιτα στην πράξη ως εξής: «Πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, μερικά ψάρια, όχι κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο κρέας και πολύ λίγο λευκό κρέας, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά, καλά επίπεδα ξηρών καρπών και ελαιόλαδου, και λίγη μαύρη σοκολάτα».

Το μενού μοιάζει με αυτό της μεσογειακής διατροφής που ακολουθείται στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες», όπως Ελλάδα, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Οκινάουα στην Ιαπωνία και η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, όπου οι άνθρωποι συχνά ζουν πάνω από τα 100. Αυτές οι δίαιτες είναι συνήθως φυτικές με κάποια θαλασσινά και σχετικά χαμηλή πρωτεΐνη.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ακολουθείτε τη δίαιτα της μακροζωίας

Η διατροφή των ερευνητών προσθέτει επιπλέον στοιχεία σε αυτό, παρέχοντας επίσης χρονικά πλαίσια για τα γεύματα και τη νηστεία και μπορεί να προσαρμοστεί με βάση το φύλο, την ηλικία, την κατάσταση υγείας και τα γονίδια του ατόμου. Τα άτομα άνω των 65 ετών βρέθηκαν να επωφελούνται από περισσότερη πρωτεΐνη για να αντιμετωπίσουν την απώλεια άλιπης μάζας σώματος και την αδυναμία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια μελέτη 500 ατόμων στη νότια Ιταλία. Τα άτομα που επιθυμούν να ακολουθήσουν τη δίαιτα της μακροζωίας θα πρέπει να συνεργαστούν με έναν γιατρό για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο που εστιάζει στην πραγματοποίηση μικρών αλλαγών.

Αυτό συμβαίνει επειδή η πραγματοποίηση δραστικών αλλαγών μπορεί να είναι επιβλαβής, προκαλώντας σημαντική απώλεια σωματικού λίπους και άλιπης μάζας. Επιπλέον, οι άνθρωποι συχνά επαναφέρουν το βάρος τους μόλις εγκαταλείψουν την εξαιρετικά περιοριστική δίαιτα.

Μακροζωία: 5 πράγματα που κάνουν οι επιστήμονες της αντιγήρανσης για να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα

«Η δίαιτα μακροζωίας δεν είναι ένας διατροφικός περιορισμός που προορίζεται μόνο να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αλλά ένας τρόπος ζωής που επικεντρώνεται στην επιβράδυνση της γήρανσης, ο οποίος μπορεί να συμπληρώσει την τυπική υγειονομική περίθαλψη και, ως προληπτικό μέτρο, θα βοηθήσει στην αποφυγή της νοσηρότητας και στη διατήρηση της υγείας στους ηλικιωμένους», κατέληξε ο καθηγητής Longo.

Όλο Υγεία

Scroll to Top