Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, είναι τα βακτήρια στην κουζίνα ενός σπιτιού, προκαλώντας άγχος για πιθανά προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να προκαλέσουν. Οι ειδικοί, όμως, είναι καθησυχαστικοί.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology, τα βακτήρια στην κουζίνα, που εξετάστηκαν σε 74 κουζίνες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, ήταν ως επί το πλείστον αβλαβή.
«Στο παρελθόν, έχουμε βρει στα σημαντικές διαφορές στις καταστάσεις που επικρατούν μέσα σε μια κουζίνα, στις πρακτικές προετοιμασίας φαγητού και στους τρόπους καθαρισμού μεταξύ Γαλλίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας», δήλωσε η Birgitte Moen, Ph.D. από το νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας.
Βακτήρια στην κουζίνα: Πολλά είδη και σημαντική ποικιλομορφία
Στη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα πληθυσμών βακτηρίων από νεροχύτες, επιφάνειες κοπής, πάγκους, λαβές και αντικείμενα καθαρισμού -σφουγγάρια και πανιά- που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες.
Στη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες επιχείρησαν να εντοπίσουν ποια βακτήρια υπάρχουν στις κουζίνες και κατά πόσο επηρεάζουν την υγεία των χρηστών. Τα συμπεράσματά τους είναι ενθαρρυντικά.
Παρά τον μεγάλο αριθμό ειδών και τις σημαντικές διαφορές στη βακτηριακή ποικιλομορφία μεταξύ των δειγμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν οκτώ βακτηριακά γένη που συνδέονται συνήθως με περιβαλλοντικές πηγές στις περισσότερες από τις κουζίνες που έλαβαν δείγματα, τις οποίες χαρακτήρισαν ως «βασική μικροχλωρίδα». Αυτά περιελάμβαναν Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus και Staphylococcus.
Στην έκθεσή τους, οι συγγραφείς τόνισαν ότι η βασική μικροχλωρίδα παρέμεινε παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των κουζινών στη μελέτη. Κάποιες κουζίνες δεν είχαν τρεχούμενο νερό, άλλες δεν είχαν εσωτερικό νεροχύτη και άλλες δεν είχαν πλυντήριο πιάτων. Επίσης, παρέμειναν παρά τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής φαγητού, τις διατροφικές συνήθειες και τις διαφορές στην υγιεινή των χεριών και της κουζίνας, τα οποία επηρεάζουν την πιθανότητα μόλυνσης.
Σημαντική διαπίστωση για την πρόληψη ασθενειών και καλύτερο σχεδιασμό της κουζίνας
Οι επιστήμονες προχώρησαν στη διεξαγωγή της μελέτης από την περιέργειά τους για να δουν ποια βακτήρια υπάρχουν στις κουζίνες και κατά πόσο επηρεάζουν την υγεία των χρηστών. Μέχρι στιγμής, είχαν γίνει έρευνες που να εξετάζουν τα βακτήρια στα τρόφιμα, στο έντερο, στα νοσοκομεία και στην επαγγελματική παραγωγή τροφίμων, αλλά λίγα ήταν γνωστά για τα μικρόβια που κατοικούν στην κουζίνα του κάθε σπιτιού.
Η ερευνητική ομάδα γνώριζε ότι επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στις κουζίνες μέσω μολυσμένων τροφίμων και ότι ο τύπος αυτών των βακτηρίων διέφερε από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα δεν αποτελεί πρόβλημα στη Νορβηγία, αλλά είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών και ίσως ακόμη και να οδηγήσει σε σχεδιασμούς κουζίνας και σκεύη καθαρισμού με μεγαλύτερη εστίαση στην υγιεινή, κατέληξε η Δρ. Moen.