Αυτισμός: Τα 5 σημάδια σε κορίτσια και γυναίκες που συχνά παραβλέπονται

Αυτισμός: Τα 5 σημάδια σε κορίτσια και γυναίκες που συχνά παραβλέπονται

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά πέντε είναι τα πιο κοινά σημάδια αυτισμού σε κορίτσια και γυναίκες, με έρευνες να έχουν δείξει ότι τα «συμπτώματα» αυτά είναι πιο διακριτικά και δύσκολα εντοπίζονται.

Για αυτά μίλησε ένας ειδικός εργοθεραπευτής, ο Κόνορ Μακ Ντόναφ σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok, στο οποίο μάλιστα ανέφερε ότι έως και το 80% των κοριτσιών και των γυναικών με αυτισμό δεν έχουν διαγνωστεί.

Αυτισμός: Η λοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη που αυξάνει τον κίνδυνο στο παιδί

Τα 5 κοινά σημάδια αυτισμού σε κορίτσια και γυναίκες

  1. Παλεύοντας με την έλλειψη δομής
  2. Δυσκολίες με τις κινητικές δεξιότητες
  3. Περιορισμένη διατροφή
  4. Δυσκολίες στο χτίσιμο σχέσεων
  5. Παλεύει με την προσοχή και την εστίαση

1. Παλεύοντας με την έλλειψη δομής

Σύμφωνα με τον Κόνορ, το πρώτο από αυτά τα σημάδια είναι όταν μια γυναίκα ή ένα κορίτσι παλεύει με την έλλειψη δομής. Μπορεί δηλαδή να είναι συνηθισμένες στο να ακολουθούν μια ρουτίνα είτε στη δουλειά, είτε στο σχολείο, όμως όταν η ρουτίνα αυτή αλλάζει γίνονται αρκετά ανήσυχες και αναστατώνονται. Αυτό μπορεί να μην είναι πολύ προφανές στους άλλους, αλλά οι γυναίκες και τα κορίτσια συχνά εσωτερικεύουν αυτές τις δυσκολίες.

2. Δυσκολίες με τις κινητικές δεξιότητες

Δεύτερον, μια γυναίκα ή ένα κορίτσι μπορεί να δυσκολεύεται με τις λεπτές ​​κινητικές δεξιότητες, δηλαδή με τις κινήσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα των χεριών μας, όπως το γράψιμο ή το κλείσιμο ενός κουμπιού.

Αυτισμός: Ποια παιδιά διατρέχουν 20% αυξημένο κίνδυνο να ανήκουν στο φάσμα

3. Περιορισμένη διατροφή

Τρίτον, μια γυναίκα ή ένα κορίτσι μπορεί να έχει περιορισμένη δίαιτα, και αυτό συχνά σχετίζεται με δυσκολίες στην επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών. Έτσι μπορεί να είναι υπερβολικά ευαίσθητες στις έντονες γεύσεις και μυρωδιές.

4. Δυσκολίες στο χτίσιμο σχέσεων

Τέταρτον, μια γυναίκα ή ένα κορίτσι μπορεί να νιώθει αρκετά άβολα σε κοινωνικές καταστάσεις, επομένως προτιμούν να αναπτύσσουν επιφανειακές σχέσεις, καθώς δεν έχουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση για να χτίσουν ισχυρότερες.

5. Παλεύει με την προσοχή και την εστίαση

Τέλος, μια γυναίκα ή ένα κορίτσι μπορεί να έχει δυσκολίες με την προσοχή και την εστίαση, επομένως συχνά αποσπάται η προσοχή τους. Έχουν δυσκολίες στο να παρακολουθούν συζητήσεις ή δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε εργασίες για μεγάλες περιόδους.

Αυτισμός: 8 πρώιμα σημάδια που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει

Ψυχική υγεία αντί για αυτισμός

Συχνά, γυναίκες και κορίτσια που πάσχουν από αυτισμό, διαγιγνώσκονται με ζητήματα ψυχικής υγείας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κατάλληλης υποστήριξης που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση, αυξημένη ευαλωτότητα όσον αφορά τη συναισθηματική ευεξία, αυτοτραυματισμό, διατροφικές διαταραχές, χαμηλότερους βαθμούς και μειωμένες ευκαιρίες στο μέλλον.

Όλο Υγεία

Scroll to Top