Νέα επιστημονική μελέτη παρουσιάζει τα έξι τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε σε μέτριες ποσότητες για να προστατεύσουμε την καρδιά και τη συνολική υγεία μας από σοβαρά προβλήματα.
Μια πρόσφατη μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο McMaster προσφέρει νέες ελπίδες για μια λύση στη μάστιγα των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), οι οποίες ευθύνονταν για σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους το 2019. Σε συνεργασία με ειδικούς από το Ινστιτούτο Υγείας Πληθυσμού Ερευνών Υγείας (PHRI) του Hamilton Health Sciences, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση έξι βασικών τροφίμων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, τονίζει τη σημασία των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων, των ξηρών καρπών, των ψαριών και των γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά. Σύμφωνα με τη μελέτη, η τακτική πρόσληψη αυτών των βασικών τροφών, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων -οι δύο κύριοι ένοχοι που ευθύνονται για το 85% των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο.
Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη υποστηρίζουν πως για να αποτρέψουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει αφενός να αποφεύγουμε τα επιβλαβή τρόφιμα και αφετέρου να καταναλώνουμε εκείνα που είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς μας.
Η εστίαση σε αυτά τα τρόφιμα που προάγουν την υγεία διαφοροποιεί αυτή τη μελέτη από τις προηγούμενες. «Προηγούμενες και παρόμοιες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε δυτικές χώρες και δίαιτες που συνδύαζαν επιβλαβείς, εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», σημειώνουν οι ερευνητές.
Η ομάδα συγκέντρωσε βασικά δεδομένα για τα τρόφιμα από όλο τον κόσμο
Η επιστημονική ομάδα πίσω από την παρούσα μελέτη θέλησε να αποκτήσει μια συνολική εικόνα, με την ανάλυση να καλύπτει 80 χώρες και να περιλαμβάνει δεδομένα από 245.000 άτομα. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια βαθμολογία διατροφής με βάση τη μελέτη PURE και δοκίμασαν τη εφαρμοσιμότητά της σε πέντε ανεξάρτητες μελέτες.
Κάθε μία από αυτές τις μελέτες, που είχαν στόχο τη μέτρηση των αποτελεσμάτων υγείας, περιελάμβανε άτομα από διαφορετικές περιοχές του κόσμου και διαφορετικό υπόβαθρο υγείας. Σύμφωνα με τον Salim Yusuf, τον ανώτερο συγγραφέα και κύριο ερευνητή του PURE, αυτή η έρευνα ρίχνει φως σε πληθυσμούς πέρα από τις δυτικές χώρες.
«Προηγούμενες βαθμολογίες διατροφής -συμπεριλαμβανομένης της διατροφής EAT και της Μεσογειακής Διατροφής, εξέτασαν τη σχέση της διατροφής με την καρδιαγγειακή νόσο και τον θάνατο κυρίως στις δυτικές χώρες. Η βαθμολογία PURE Healthy Diet Score περιελάμβανε μια καλή αντιπροσώπευση χωρών υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος», αναφέρει ο Δρ. Yusuf.
Μια αλλαγή στη διατροφική έρευνα
Η πρωτοποριακή βαθμολογία PURE Healthy Diet Score σηματοδοτεί μια αλλαγή στη διατροφική έρευνα. Ο καθηγητής Andrew Mente, επιστήμονας PHRI και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μεθόδων Έρευνας για την Υγεία του McMaster, εξηγεί: «Ήμασταν οι μοναδικοί σε αυτό το επίκεντρο. Οι άλλες βαθμολογίες διατροφής συνδυάζουν τρόφιμα που θεωρούνται επιβλαβή -όπως επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα- με τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που πιστεύεται ότι προστατεύουν την υγεία του ατόμου».
Ο καθηγητής τονίζει τη σημασία των προστατευτικών τροφών και τη σημασία του μέτρου στη διατροφή. «Πρόσφατα έχει υπάρξει μια αυξημένη εστίαση στην υψηλότερη κατανάλωση προστατευτικών τροφών για την πρόληψη ασθενειών. Εκτός από μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, οι ερευνητές έδειξαν ότι το μέτρο είναι το κλειδί στην κατανάλωση φυσικών τροφών».
Στην πραγματικότητα, η μέτρια κατανάλωση ψαριών, γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, δημητριακών και κρέατος -και ειδικότερα μη επεξεργασμένων δημητριακών ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένου κρέατος- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας.
Η έρευνα παρουσιάζει τις συστάσεις του PURE Healthy Diet Score για μια ισορροπημένη διατροφή, υποστηρίζοντας μια μέση ημερήσια πρόσληψη δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών, μίας μερίδας ξηρών καρπών και δύο μερίδων γαλακτοκομικών. Προτείνει, επίσης, τρεις έως τέσσερις μερίδες οσπρίων και δύο έως τρεις μερίδες ψαριών την εβδομάδα. Τα πιθανά υποκατάστατα περιλαμβάνουν καθημερινή μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή πουλερικά.