Τα 5 πιο κοινά συμπτώματα καρκίνου στους νέους – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Τα 5 πιο κοινά σημάδια καρκίνου στους νέους 13-24 ετών - Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό

Τα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τον τύπο της νόσου. Ωστόσο, το Teenage Cancer Trust της Βρετανίας μοιράστηκε τα πέντε πιο κοινά σημάδια καρκίνου στους νέους που πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν άμεσα από γιατρό.

Ο οργανισμός παρέχει απλές, κατανοητές πληροφορίες για κάθε πτυχή της ζωής με τον καρκίνο ως νέος ασθενής. Αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του TikTok για να μοιραστεί μερικά από τα πιο κοινά σημάδια και συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι νέοι -και να επισκεφτούν τον γιατρό τους για διερεύνηση.

Καρκίνος του στόματος: Πότε είναι σύμπτωμα η χαλάρωση των δοντιών – Έξι σημάδια που πρέπει να προσέξετε

@teenagecancertrust Do you know the five most common signs of cancer in young people ❓ There are lots of different signs and symptoms of cancer, these are just some of the most common signs of cancer in young people aged 13 – 24. Having any of these doesn’t necessarily mean you have cancer, but it’s really important to get checked out if you have any of these symptoms – especially if they last for a while and you can’t explain them. #CancerSymptoms #SkinCancer #Lumps #Cancer  #TYACancer ♬ original sound – Teenage Cancer Trust

Το βίντεο, το οποίο έχει καρφιτσωθεί στο προφίλ του λογαριασμού, έχει τη λεζάντα: «Μάθετε τα πέντε πιο κοινά σημάδια καρκίνου στους νέους. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σημεία και συμπτώματα καρκίνου και αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο κοινά σημάδια καρκίνου σε νέους ηλικίας 13 – 24 ετών».

«Το να έχετε κάποιο από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό να ελέγχεστε εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν διαρκούν για κάποιο χρονικό διάστημα και δεν μπορείτε να τα εξηγήσετε», πρόσθεσε.

Τα 5 πιο κοινά σημάδια καρκίνου στους νέους

  1. Εξογκώματα και πρήξιμο
  2. Ανεξήγητη κούραση
  3. Ανεξήγητη αλλαγή βάρους
  4. Επίμονος πόνος
  5. Αλλαγή στους σπίλους

1. Εξογκώματα και πρήξιμο

Αυτά τα εξογκώματα και τα οιδήματα μπορεί να υπάρχουν οπουδήποτε στο σώμα σας. Γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, οπότε αν παρατηρήσετε αλλαγές που σας ανησυχούν, θα πρέπει να τις ελέγξετε Τα εξογκώματα και τα πρηξίματα δεν σημαίνουν ότι έχετε σίγουρα καρκίνο, αλλά αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας.

2. Ανεξήγητη κούραση

Εάν παρατηρείτε ότι νιώθετε πολύ κουρασμένοι όλη την ώρα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Αυτό σημαίνει να νιώθετε πραγματικά κουρασμένοι συνεχώς, που να μην περνάει ακόμη και μετά από έναν καλό ύπνο. Είναι σημαντικό να δίνετε στον γιατρό όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

«Διαγνώστηκα στα 16 με καρκίνο του αίματος που επηρεάζει τους ηλικιωμένους – Τι με έκανε να μην τα παρατήσω» – Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι παθαίνουν αιματολογικούς καρκίνους

3. Ανεξήγητη αλλαγή βάρους

Αυτό μπορεί να είναι αύξηση ή απώλεια βάρους, ειδικά αν δεν προσπαθείτε ή δεν έχετε αλλάξει τον τρόπο ζωής σας. Μια αλλαγή στο βάρος σας δεν σημαίνει ότι έχετε σίγουρα καρκίνο, αλλά αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας

4. Επίμονος πόνος

Το νούμερο τέσσερα είναι ο επίμονος πόνος. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε έναν πόνο οπουδήποτε στο σώμα σας, που είναι σταθερός και δεν υποχωρεί όταν παίρνετε παυσίπονα, πηγαίνετε να δείτε έναν γιατρό. Εάν έχετε παρατηρήσει έντονο ή συνεχή πόνο, πρέπει επίσης να μιλήσετε με τον γιατρό σας

Ο επίμονος πόνος δεν σημαίνει ότι έχετε σίγουρα καρκίνο, αλλά, αφού γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, θα πρέπει να το ελέγξετε αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο.

5. Αλλαγές στους σπίλους

Το νούμερο πέντε είναι οι αλλαγές των σπίλων. Αυτό μπορεί να είναι μια αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την υφή μιας κρεατοελιάς ή εάν αρχίσει να αιμορραγεί. Οι αλλαγές σπίλων μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος (ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος στους νέους).

Οι αλλαγές στους σπίλους δεν σημαίνουν ότι έχετε σίγουρα καρκίνο, αλλά αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας.

Το ανεπαίσθητο σύμπτωμα του καρκίνου που φαίνεται σε σεντόνια και μαξιλάρια κάθε πρωί

Ο ιστότοπος Teenage Cancer Trust μοιράζεται επίσης περισσότερες λεπτομέρειες και συμβουλές σχετικά με το πότε να μιλήσετε στον γιατρό σας και τι να του πείτε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top