«Έχασα 35 κιλά και αντιμετώπισα τον διαβήτη χωρίς φάρμακα, με έναν ξηρό καρπό» – Η ιστορία απώλειας βάρους μιας 65χρονης

35 κιλά

Η λαχτάρα για τα αγαπημένα μας τραγανά πατατάκια, κουλούρια και άλλα σνακ μπορεί να είναι ο ένοχος για πολλούς από εμάς στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Αλλά υπάρχει μια απλή λύση που μπορεί να περιορίσει τη λαχτάρα μας και να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 65χρονη Yvette Escribano-Sanabria, η οποία χρησιμοποίησε αυτό το σνακ για να μειώσει τη λαχτάρα της για πρόχειρο φαγητό και τελικά έχασε 35 κιλά. 

Απώλεια βάρους: Χάστε κιλά προσθέτοντας ένα γλυκό συστατικό στον καφέ σας – Σε μια εβδομάδα επιταχύνετε ο μεταβολισμός

Είναι οι ξηροί καρποί! Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στην αποφυγή της πείνας και προκαλούν μια αλυσιδωτή αντίδραση που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα ενώ αδυνατίζουμε.

Γιατί οι ξηροί καρποί είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους

Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή έχασαν τέσσερις φορές περισσότερο βάρος όταν έτρωγαν ξηρούς καρπούς καθημερινά. Οι ξηροί καρποί διπλασίασαν επίσης την ταχύτητα μείωσης του λίπους στην κοιλιά τους. Μερικοί βασικοί λόγοι για αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα:

  1. «Σβήνουν» τη λαχτάρα
  2. Μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

1. «Σβήνουν» τη λαχτάρα

Οι επιστήμονες από το Beth Israel Deaconess Medical Center χρησιμοποίησαν σαρώσεις εγκεφάλου για να ανακαλύψουν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου που καταστέλλει την πείνα και τις λιγούρες στην πραγματικότητα «ανάβει» αφού τρώμε ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με τον ερευνητή Χρήστο Μαντζώρο. Ο επιστήμονας υποστηρίζει ότι η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

2. Μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Μια μελέτη του UCLA που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη. Το αποτέλεσμα αποδίδεται εν μέρει στην ισχυρή ικανότητα των ξηρών καρπών να ενισχύουν ορισμένα καλά βακτήρια στο έντερο που βελτιστοποιούν το σάκχαρο στο αίμα. Επιπλέον, καθώς πέφτει το σάκχαρο, τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν με τρόπο που «ξεκλειδώνουν» το κοιλιακό λίπος και επιτρέπουν τη διάλυσή του.

Η επιτυχία της Yvette στην απώλεια βάρους: Πώς έχασε 35 κιλά

Ο γιατρός της Yvette Escribano-Sanabria την ενημέρωσε ότι έχει διαβήτη και μάλιστα προχωρημένο, επομένως χρειάζεται άμεσα φάρμακα. Η γυναίκα τον κοίταξε μπερδεμένη. Παρά το μακρύ οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και τα 107 κιλά της, δεν είχε ποτέ ανησυχήσει για το σάκχαρό της στο παρελθόν.

«Μόλις οι συγγενείς μου ξεκίνησαν τα φάρμακα αρρώστησαν τόσο πολύ. Πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να προσπαθήσω να γίνω καλύτερα μόνη μου», του είπε. Ο γιατρός της έριξε μια δύσπιστη ματιά. Ένιωσε ένα ρίγος φόβου.

Απώλεια βάρους: Ποιες ώρες πρέπει να τρώμε τα γεύματα για να καίμε λίπος και θερμίδες

Αμέσως μετά, η Yvette κάθισε στο αυτοκίνητό της, κοιτάζοντας την κοιλιά της. Είχε διαβάσει πως όσο η κοιλιά μεγάλωνε, τόσο χειρότερα ήταν τα πράγματα μέσα στο σώμα. Και ήταν τόσο μεγάλη, που χρειαζόταν προέκταση των ζωνών ασφαλείας. Αλλά κάθε δίαιτα που είχε δοκιμάσει ήταν ένας αγώνας, και τελικά την σταματούσε.

Πώς άλλαξε τη διατροφή της

«Ας σας βάλουμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και να δούμε πώς θα τα πάτε. Μπορούμε να σταματήσουμε τη φαρμακευτική αγωγή προς το παρόν», της είπε η νέα γιατρός στην οποία απευθύνθηκε. Η Yvette ένιωσε ανακούφιση.

Η διαιτολόγος Cheryl εξήγησε περαιτέρω: «Η ιδέα είναι να επιλέγουμε τροφές που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και το διατηρούν σταθερό». Αυτό θα έδινε στο σώμα της Yvette την ευκαιρία να θεραπεύσει τη ζημιά που της προκαλεί διαβήτη. Επιπλέον, τα επίπεδα των ορμονών του λίπους στην κοιλιά θα έπεφταν, βοηθώντας στην απώλεια των επιπλέον κιλών που στρεσάρουν το σύστημά της.

«Το κλειδί είναι να περιοριστείτε σε μία μερίδα τροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα και να κάνετε μια επιλογή πλούσια σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως ή φρούτα. Και να εξισορροπήσετε με πρωτεΐνες, λαχανικά και λίγο υγιεινό λίπος», πρότεινε ο γιατρός.

Η Yvette έγνεψε καταφατικά, ρίχνοντας μια ματιά στη λίστα με προτεινόμενα τρόφιμα όπως τυρί, άπαχο κρέας, μούρα, φασόλια, χόρτα. Η διαιτολόγος συνέχισε: «Αν αισθανθείτε λιγούρα, δοκιμάστε να φάτε ξηρούς καρπούς. Είναι καλοί στην εξισορρόπηση του σακχάρου. Βοηθούν επίσης στην εξάλειψη της λαχτάρας».

Η Yvette ήξερε ότι η αλλαγή στη διατροφή της θα ήταν δραματική. «Ειλικρινά, ήμουν εθισμένη στο φαγητό. Το φαγητό ήταν το μόνο που σκεφτόμουν από το λεπτό που σηκωνόμουν το πρωί μέχρι το λεπτό που πήγα για ύπνο. Πάντα σχεδίαζα το επόμενο γεύμα. Και ήταν πάντα πατατάκια, κέικ, ανθυγιεινά τρόφιμα», θυμάται.

Αλλά την επόμενη μέρα, η Yvette ξεκίνησε με αυγά, τοστ ολικής αλέσεως και αβοκάντο. Το μεσημεριανό ήταν σούπα, γιαούρτι και φρούτα. Το μεσημέρι, όταν ήθελε να φάει πατατάκια, έκανε αυτό που πρότεινε η Cheryl: Ήπιε νερό και έφαγε ξηρούς καρπούς. «Είναι αλμυρά και τραγανά, και δεν χρειάζεται να νιώθω ενοχές που τα φάω!» σκέφτηκε.

Ένιωθε απόλυτα χορτάτη μέχρι το δείπνο, που ήταν κοτόπουλο, πράσινα φασόλια και κουνουπίδι. Καθώς η Yvette πήγαινε στο κρεβάτι, ήταν ευχαριστημένη. «Μπορώ να το συνεχίσω;» ανησύχησε. Η Cheryl είχε προτείνει να το σκέφτεται μισό κιλό τη φορά. «Μπορώ να το κρατήσω αρκετά για να χάσω μισό κιλό», συνειδητοποίησε χαμογελώντας.

Οι ξηροί καρποί για απώλεια βάρους άρχισαν να λειτουργούν γρήγορα

Το μισό κιλό έγινε 1, μετά 5, μετά 10. Η Yvette πειραματίστηκε με υγιεινές τροφές, βρίσκοντας όλο και περισσότερες επιλογές που ήταν νόστιμες και χορταστικές. Προς έκπληξή της, πολλές περιλάμβαναν ξηρούς καρπούς: σαλάτες με κοτόπουλο και καρύδια, μήλα με βούτυρο ξηρών καρπών, κράκερ από αλεύρι αμυγδάλου.

Στο επόμενο ραντεβού, η διατροφολόγος της είπε ότι τα πάει υπέροχα, με την ίδια να απαντά ότι αισθάνεται και υπέροχα. Παράλληλα, ξεκίνησε ήπια μαθήματα γιόγκα. «Είμαι γεμάτη ενέργεια και δεν σκέφτομαι το φαγητό όλη την ώρα», περιγράφει η Yvette στο Woman’s World. Η Cheryl είπε ότι όλα ήταν παρενέργειες του καλύτερου σακχάρου στο αίμα.

Η 62χρονη που έχασε 48 κιλά με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα – «Αποφάσισα να μην ακούσω κανέναν»

Σήμερα, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν εξαφανιστεί οριστικά. Το ίδιο και τα 35 επιπλέον κιλά. «Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, με ένοιαζε να φαίνομαι καλύτερα εξωτερικά. Όταν άρχισα να επικεντρώνομαι στην ευημερία μου, όλα άλλαξαν. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να τα καταλάβω όλα, αλλά άξιζε η αναμονή», καταλήγει.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top