Σε εξέλιξη έρευνα για την εργαστηριακή έκδοση ενός μορίου που βρίσκεται στο δηλητήριο της αράχνης και τη δοκιμή του σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.
Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες δοκιμάζουν εάν ένα φάρμακο από το δηλητήριο της αράχνης μπορεί να αναστρέψει τη βλάβη των ιστών που προκαλείται από καρδιακή προσβολή.
Καρδιακή προσβολή: Γιατί αυξάνονται τα καρδιαγγειακά στους νέους – Πώς θα προστατευθείτε
Το επόμενο καλοκαίρι, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει το μόριο που προέρχεται από το δηλητήριο, σε μια κλινική δοκιμή στην Αυστραλία. Το μόριο αυτό είναι μια μικρή πρωτεΐνη που ονομάζεται Hi1a και λειτουργεί αποτρέποντας την βλάβη στον καρδιακό ιστό κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το Hi1a θα γίνει το πρώτο φάρμακο που θα θεραπεύει άμεσα τον τραυματισμό των ιστών που προκαλούνται από καρδιακές προσβολές.
Αν και αρχικά θα αναπτυχθεί για χρήση σε νοσοκομεία, ο στόχος είναι στο μέλλον να μπορεί να χορηγηθεί και από φαρμακεία, ωστόσο ο χρόνος που θα μπορεί να χορηγηθεί το φάρμακο μετά από μία καρδιακή προσβολή δεν είναι ακόμη γνωστός. Το Hi1a θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διαδικασία μεταμόσχευσης καρδιάς, αναφέρουν οι ερευνητές.
Πώς λειτουργεί το φάρμακο για την καρδιακή προσβολή
Το εν λόγω μόριο στοχεύει σε μια μικροσκοπική δίοδο που ονομάζεται κανάλι ιόντων ανίχνευσης οξέος 1a (ASIC1a), το οποίο επιτρέπει στις ουσίες να κινούνται μέσα και έξω από τα κύτταρα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του κυκλοφορικού συστήματος.
Ποια προβλήματα στον λαιμό αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό
Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, τα κύτταρα των καρδιακών μυών σταματούν να λαμβάνουν οξυγόνο λόγω μείωσης της ροής του αίματος. Αυτή η έλλειψη οξυγόνου πυροδοτεί μια κυτταρική αλυσιδωτή αντίδραση που ενεργοποιεί τα κανάλια ASIC1a στην επιφάνεια των κυττάρων του καρδιακού μυός. Με τα κανάλια αυτά ανοιχτά, φορτισμένα μόρια εισρέουν και προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στον ιστό.
Το Hi1a μπλοκάρει τα κανάλια ASIC1a, βραχυκυκλώνοντας αυτή τη διαδικασία, είπε ο Γκλεν Κινγκ, καθηγητής μοριακής βιοεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
Σε μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal ο Κινγκ και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι η έγχυση Hi1a σε ποντίκια θα μπορούσε να προστατεύσει την καρδιά από βλάβες που προκαλούνται από έλλειψη ροής αίματος κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε κύτταρα ανθρώπινου καρδιακού μυός.
Εάν η πρώιμη δοκιμή σε ανθρώπους είναι επιτυχής, η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες δοκιμές που θα προσδιορίσουν περαιτέρω την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων.
Καρδιακή προσβολή: Τα 2 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κινδυνεύετε – Τι να κάνετε αμέσως
Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές χρειάζονται πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν, επομένως θα χρειαστεί χρόνος μέχρι το Hi1a να είναι διαθέσιμο στους ασθενείς, εάν τελικά τα πειράματα είναι επιτυχή.