Το «ψευδοδημητριακό» που μειώνει το σάκχαρο και ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το «ψευδοδημητριακό» που μειώνει το σάκχαρο και ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Υπάρχει ένα «ψευδοδημητριακό» με αντιοξειδωτικό προφίλ καλύτερο από πολλά κοινά δημητριακά, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την καταστροφή των κυττάρων. Γεμάτο με θρεπτικά για την υγεία της καρδιάς συστατικά, είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου και να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι.

Επιπλέον, είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, επομένως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σιτάρι για ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.

10 σούπερ τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν την καρδιά

Το «ψευδοδημητριακό» και η διατροφική του αξία

Πρόκειται για το φαγόπυρο, το οποίο θεωρείται «ψευδοδημητριακό», καθώς στην πραγματικότητα είναι σπόρος. Γνωστό και ως μαύρο σιτάρι, έχει την εμφάνιση μικρών κόκκων τύπου nugget που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως το ρύζι. Μπορείτε επίσης να το βρείτε ως αλεύρι, ζυμαρικά ή ακόμα και νιφάδες, καθιστώντας το ένα ευέλικτο υποκατάστατο για το αλεύρι σίτου.

Διατροφική αξία του φαγόπυρου

Μια μερίδα 100g φαγόπυρου (βραστό) παρέχει:

  • 118 kcal / 497 KJ
  • 4,3 γρ πρωτεΐνης
  • 1,2 γρ λίπος
  • 21,3 γρ υδατάνθρακες
  • 2,1 γρ φυτικές ίνες
  • 65 mg μαγνησίου

Τα οφέλη του φαγόπυρου για την υγεία

  1. Είναι φυσικά χωρίς γλουτένη
  2. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  3. Μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
  4. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και των φυτικών ινών
  5. Καλή πηγή φυτικών ινών, ευεργετική για την υγεία του εντέρου

1. Είναι χωρίς γλουτένη

Το φαγόπυρο είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, εάν η αποφυγή της γλουτένης είναι σημαντική για εσάς, φροντίστε να ελέγχετε τις ετικέτες όταν αγοράζετε προϊόντα φαγόπυρου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα εμπορικά προϊόντα μπορεί να παρασκευαστούν χρησιμοποιώντας φαγόπυρο σε συνδυασμό με σιτάρι και επομένως πιθανότατα θα περιέχουν γλουτένη.

2. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το φαγόπυρο έχει αξιοζήλευτο αντιοξειδωτικό προφίλ, καλύτερο από αυτό πολλών κοινών δημητριακών όπως η βρώμη ή το σιτάρι. Πέρα από το ότι περιέχει φυτικές ενώσεις όπως η ρουτίνη, είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές d-chiro ινοσιτόλης.

Σάκχαρο: 5 τροφές που το μειώνουν φυσικά και διατηρούν τα επίπεδα σταθερά μετά το φαγητό

3. Μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Το φαγόπυρο παρέχει φυτικές ίνες και έχει χαμηλό έως μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι έχει μέτρια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί ακόμη και να τα μειώσει.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στους διαλυτούς υδατάνθρακες που κάνει τα κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ορμόνη ινσουλίνη και μπορεί να καθυστερεί την πέψη της ζάχαρης.

4. Υποστηρίζει μια υγιή καρδιά

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για την καρδιά, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και των φυτικών ινών. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή φυτικών ενώσεων που ονομάζονται ρουτίνη και κερκετίνη, οι οποίες έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ισορροπία της χοληστερόλης. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι αυτό οφείλεται σε μια πρωτεΐνη στον σπόρο που συνδέεται με τη χοληστερόλη, αναστέλλοντας την απορρόφησή της στο αίμα.

5. Πηγή φυτικών ινών

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε ένα είδος που είναι γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο, που και τα δύο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία του εντέρου.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο χρησιμοποιούν αυτές τις ίνες ως πηγή καυσίμου, βοηθώντας τους να αυξηθούν σε αριθμό και ταυτόχρονα να παράγουν υποπροϊόντα που είναι πολύτιμα για την υγεία του εντέρου.

Η απόλυτη δίαιτα κατά της γήρανσης: Τι ακριβώς πρέπει να τρώτε σε κάθε δεκαετία της ζωής σας για καλή υγεία

Είναι το φαγόπυρο ασφαλές για όλους;

Το φαγόπυρο είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί, όπως όσοι έχουν αλλεργία στο λάτεξ ή στο ρύζι λόγω διασταυρούμενης αντιδραστικότητας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top