Φάρμακα: Ψηφιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση της υπερ-συνταγογράφησης

φάρμακα

Η υπερ-συνταγογράφηση στα φάρμακα και ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης δύο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σε πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί η κατάσταση στο φάρμακο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από τη μία πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερ-συνταγογράφηση και από την άλλη να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη που έχει ξεφύγει, οδηγώντας σε πολύ υψηλά επίπεδα και το clawback, που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει για απόσυρση καινοτόμων φαρμάκων από την ελληνική αγορά, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

Clawback: ΣΦΕΕ και PIF προειδοποιούν με απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά

Αντιμετώπιση της υπερ-συνταγογράφησης

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσει σήμερα μέτρα για την καταπολέμηση της υπερ-συνταγογράφης ώστε να εκλείψουν φαινόμενα όπως αυτό που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στον ΕΟΠΥΥ. Το κύκλωμα έκανε εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων και η ζημιά για τον Οργανισμό ξεπέρασε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ φέρνουν ριζικές αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει δικλείδες ασφαλείας, ψηφιακά εργαλεία μέσω των νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και εντατικούς ελέγχους.
Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης σχεδιάζεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος με το οποίο για να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει ο ασφαλισμένος να επιβεβαιώσει έναν κωδικό που θα έρχεται στο κινητό του.
Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα ασφαλείας θα αφορά σε ένα μήνυμα OTP (One Time Password – κωδικός μίας χρήσης) το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου που ανήκει ο ΑΜΚΑ, για συναίνεση στην συνταγογράφηση, όπως ήδη γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.
Επίσης για να πιστοποιείται η ανάγκη λήψης οποιουδήποτε φαρμάκου θα πρέπει πρώτα να έχει ανέβει ψηφιακά η διάγνωση μέσω εξετάσεων σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «μέχρι τέλος του έτους, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα έχουν συνδεθεί όλα τα διαγνωστικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον για να γράψει ο γιατρός στον ασθενή ένα συγκεκριμένο φάρμακο, θα πρέπει να ανεβάσει στο σύστημα εξετάσεις που να δικαιολογούν το νόσημα και επομένως την συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου».
«Θα τους ελέγξουμε όλους» είχε αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείο υγείας είναι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς αυτή έχει «ξεφύγει» και το clawback έχει εκτοξευθεί.
Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση με εκπρόσωπους της φαρμακοβιομηχανίας στο υπουργείο Υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θ. Κωντογεώργης, ο Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αρ. Αγγελής, εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του φαρμακευτικού κλάδου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum (PIF), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αλλά και του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έλαβαν τα σημειώματα για το νοσοκομειακό Clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς να φτάνουν στο 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%».
«Δεν συμφέρει τις φαρμακευτικές εταιρίες να εισάγουν στην Ελλάδα τα φάρμακά τους», αναφέρει ο ΣΦΕΕ, αφού 8 στα 10 νοσοκομειακά φάρμακα καλύπτονται από τις ίδιες.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το υπουργείο υγείας προσπαθεί να βρει λύση για την ελάφρυνση του clawback. Σχεδιάζεται η ενίσχυση του προϋπολογισμού για το νοσοκομειακό φάρμακο και ο περιορισμός της προστασίας των φαρμάκων με τιμές κάτω των 30 ευρώ που απαλλάσσονται μερικώς ή πλήρως από το clawback.
Οι παρεμβάσεις αναμένεται να αποφέρουν ελάφρυνση των συνολικών επιβαρύνσεων της τάξης των 65-70 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2023, ώστε και το συνολικό clawback να υποχωρήσει για τις εταιρείες κάτω από το 83% που είχε διαμορφωθεί.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top