«Ένα αθώο εξάνθημα στο πόδι μου ήταν το πρώτο σύμπτωμα καρκίνου του αίματος» Πώς ήταν το σημάδι που οδήγησε στη διάγνωση της 27χρονης

εξάνθημα

Μια γυναίκα από τη Βρετανία αποκάλυψε το ανησυχητικά σημάδι που οδήγησε σε διάγνωση ενός σπάνιου καρκίνου του αίματος. Η Jessica Hamersley από το Essex, ανησυχούσε ελάχιστα για ένα κόκκινο εξάνθημα στην αριστερή της κνήμη που επανεμφανιζόταν συνεχώς κατά τη διάρκεια ενός έτους.Ωστόσο τελικά έκρυβε μια σοβαρή νόσο.

Η 27χρονη, που το αγνόησε ως έκζεμα, υπέθεσε ότι το σημείο ήταν απλώς ερεθισμένο από την αρωματική ενυδατική κρέμα της και θα εξαφανιζόταν από μόνο του. Μόνο αφότου ο αρραβωνιαστικός της την παρότρυνε να το ελέγξει, φοβούμενος ότι μπορεί να σχετίζεται με το αντισυλληπτικό χάπι που έπαιρνε η κοπέλα, ζήτησε ιατρική συμβουλή.

Πότε οι μώλωπες πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό; Η μελανιά μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου

Πώς το εξάνθημα αποκάλυψε μια μεγάλη μάζα στο στήθος της

Όταν ένα δεύτερο χάπι απέτυχε να την απαλλάξει από το εξάνθημα, η Hamersley παραπέμφθηκε για ακτινογραφία τον Οκτώβριο του 2023, η οποία αποκάλυψε ότι η αλήθεια ήταν πολύ πιο σοβαρή –είχε μια μάζα στο στήθος της. Οι βιοψίες που ακολούθησαν τον Φεβρουάριο έδειξαν ότι η Hamersley είχε λέμφωμα Hodgkin -έναν σπάνιο καρκίνο που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια.

εξάνθημα
Φωτογραφία: Kennedy News and Media

Ξεκίνησε χημειοθεραπεία, αλλά μια σάρωση PET τον Μάρτιο έδειξε ότι η μάζα στο στήθος της ήταν μεγαλύτερη από 17 εκατοστά σε μέγεθος και είχε «συνθλίψει» την καρδιά της.

«Μερικές φορές χρησιμοποιώ αρωματική ενυδατική κρέμα και παρουσιάζω έκζεμα που μπορεί να προκαλέσει μια μικρή έξαρση στο δέρμα μου. Ειλικρινά τότε δεν το θεώρησα ως κάτι σοβαρό», ανέφερε η Hamersley ανακαλώντας την τρομακτική δοκιμασία της.

«Σκέφτηκα ότι ίσως ήταν μια έξαρση στο πόδι μου ή ότι τραυματίστηκα όταν ξυριζόμουν. Ποτέ δεν σκέφτεσαι τον καρκίνο. Ένα εξάνθημα στο πόδι μου έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή. Δεν καπνίζω, πίνω πολύ σπάνια όταν βγαίνω έξω. Σκεφτόμουν λοιπόν, ότι είμαι απόλυτα υγιής, γιατί να πάθω καρκίνο;», περιγράφει η κοπέλα και συνεχίζει:

εξάνθημα
Φωτογραφία: Kennedy News and Media

«Δεν είχα βήχα κι έτσι όταν είδα τις ακτινογραφίες θώρακα τρομοκρατήθηκα. Έβλεπα κάτι τεράστιο πάνω στο στήθος μου, αλλά ένιωθα καλά. Ήταν πραγματικά περίεργο γιατί ήμουν υγιής. Τώρα αισθάνομαι περισσότερη αδιαθεσία από τη χημειοθεραπεία από ό,τι πριν. Όταν είχαν τους όγκους ένιωθα απόλυτα υγιής».

«Μια περίεργη παρενέργεια από το filler χειλιών αποκάλυψε ότι έχω λευχαιμία» – Πώς η αισθητική επέμβαση της έσωσε τη ζωή

Λέμφωμα Hodgkin και οζώδες ερύθημα

Το λέμφωμα Hodgkin εμφανίζεται όταν τα λευκά αιμοσφαίρια (Β-λεμφοκύτταρα) που καταπολεμούν τις λοιμώξεις πολλαπλασιάζονται με ανώμαλο τρόπο και συγκεντρώνονται σε ορισμένα μέρη του λεμφικού συστήματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ανώδυνο οίδημα σε έναν λεμφαδένα, συνήθως στον λαιμό, τη μασχάλη ή τη βουβωνική χώρα.

εξάνθημα
Φωτογραφία: Kennedy News and Media

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο βήχα, πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις και απώλεια βάρους. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, σχεδόν το 85% των ατόμων με καρκίνο θα επιβιώσουν για πέντε χρόνια ή περισσότερα μετά τη διάγνωση.

Η Hamersley διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin σταδίου 2Α, που σημαίνει ότι το λέμφωμα ήταν σε δύο ή περισσότερες ομάδες λεμφαδένων, αλλά δεν υπήρχαν τυπικά συμπτώματα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο σύμβουλός της στο νοσοκομείο Princess Alexandra της είπε ότι το εξάνθημα στο πόδι της ήταν οζώδες ερύθημα, μια κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή του λιπώδους ιστού.

εξάνθημα
Φωτογραφία: Kennedy News and Media

Συνήθως υποχωρεί από μόνο του, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό όπως μια φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Το δέρμα συνήθως επουλώνεται μόνο του μέσα σε 3 έως 8 εβδομάδες χωρίς να αφήνει ουλή. Όμως, άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στις αρθρώσεις και πρήξιμο, μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

εξάνθημα
Φωτογραφία: Kennedy News and Media

Το σημάδι στον λαιμό που μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου στο αίμα

«Όταν μίλησα με τον σύμβουλο για αυτό το εξάνθημα είπε ότι είναι ένας πραγματικά περίεργος τρόπος να σου λέει το σώμα σου ότι κάτι δεν πάει καλά. Σκέφτηκα ότι ίσως προκλήθηκε από το άγχος. Αλλά είπαν ότι η μάζα πίεζε την καρδιά μου», ανέφερε η Hamersley και συνέχισε:

«Όση ώρα έκαναν εξετάσεις έλεγαν ότι η χειρότερη πιθανότητα είναι ο καρκίνος, οπότε το μυαλό μου δεν πήγε εκεί. Νόμιζα ότι έκαναν λάθος σάρωση», προσθέτει.

Η ζωή μετά τον καρκίνο

Αφού ξεκίνησε μια επιθετική χημειοθεραπεία την άνοιξη, τον Αύγουστο ευτυχώς ήταν απαλλαγμένη από τον καρκίνο. «Έγινε τόσο γρήγορα. Αλλά ο σύμβουλός μου είπε ότι αν χάσω γρήγορα τα μαλλιά μου είναι πολύ καλό σημάδι ότι η χημειοθεραπεία λειτουργεί», είπε η ίδια.

εξάνθημα
Φωτογραφία: Kennedy News and Media

«Ακόμα μου κόβεται η αναπνοή και νιώθω ότι οι αρθρώσεις μου είναι ακόμα πολύ αδύναμες επειδή έπαθα αρθρίτιδα από τη χημειοθεραπεία στους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη μου. Είμαι όμως πολύ χαρούμενη που εντοπίστηκε νωρίς», καταλήγει.

Εξανθήματα: Μπορεί να είναι σημάδια 8 σοβαρών ασθενειών – Πώς θα τα διακρίνετε

Τώρα αναρρώνει από τη θεραπεία της και ενισχύει την αντοχή της πριν επιστρέψει στη δουλειά. Θα πρέπει ακόμα να κάνει εξετάσεις παρακολούθησης και εξετάσεις αίματος κάθε λίγους μήνες για να ελέγξει ότι ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει. Τώρα, προτρέπει όποιον ανησυχεί για τα ασυνήθιστα συμπτώματά του να αναζητήσει ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

εξάνθημα
Φωτογραφία: Kennedy News and Media
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top