«Πώς δάγκωσα τη γλώσσα μου και κατάλαβα ότι έχω καρκίνο» – Το σημάδι στο στόμα που είχε ο 26χρονος

έλκος στην γλώσσα

Ένας άνδρας 26 ετών από τη Βρετανία αποκάλυψε πως θεωρεί ότι μια κίνηση που έκανε κατά λάθος μπορεί να του έχει σώσει τη ζωή, αφού οδήγησε τους γιατρούς να εντοπίσουν ότι το επίμονο έλκος στη γλώσσα που είχε αναπτύξει ήταν στην πραγματικότητα ένας καρκινικός όγκος.

Ο 26χρονος Dan Durant από το Stafford του Staffordshire, παρατήρησε για πρώτη φορά ότι είχε έλκος στη δεξιά πλευρά της γλώσσας του το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν ανησύχησε. Μήνες αργότερα, όταν φταρνίστηκε, δάγκωσε κατά λάθος τη γλώσσα του και τότε παρατήρησε ότι το εξόγκωμα είχε φλεγμονή.

Μήπως έχετε «οστρακοειδή» γλώσσα; 5 παθήσεις που μπορεί να «κρύβει» το στόμα σας

Με την ανησυχία να τον κατακλύζει, αποφάσισε να ελεγχθεί σε γιατρό και σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι έπασχε από ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα -έναν τύπο καρκίνου της γλώσσας. Του είπαν επίσης ότι ο καρκίνος του ήταν επιθετικός και ότι θα έπρεπε να υποβληθεί αμέσως σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Το έλκος στην γλώσσα ήταν κάτι σύνηθες για τον 24χρονο

Ο Dan υπέφερε συχνά από έλκη, οπότε δεν είδε κάτι ανησυχητικό στο εξόγκωμα στη γλώσσα του όταν το εντόπισε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2023. Το αντιμετώπισε με φαρμακευτική αγωγή και μετά από λίγο σταμάτησε να το παρατηρεί. «Ήταν ένα γκρι, υπόλευκο σημάδι, στο μέγεθος περίπου μικρού κέρματος. Αλλά δεν το σκέφτηκα πολύ και κυρίως δεν πρόσεξα ότι ήταν εκεί», εξηγεί.

έλκος στην γλώσσα
Φωτογραφία: Dan Durant/SWNS

Κοιτάζοντας πίσω, ο Dan λέει ότι είχε επίσης χάσει κάποιο βάρος και είχε συχνά πονόλαιμο, αλλά δεν συνειδητοποίησε ότι ήταν κάτι που έπρεπε να τον κάνει να ανησυχήσει. Ωστόσο, όταν άρχισε να παρατηρεί ξανά το έλκος τον Απρίλιο και τη φλεγμονή τον Αύγουστο όταν κατά λάθος το δάγκωσε, πήγε να το ελέγξει.

Ο γιατρός του Dan υποψιάστηκε ότι το εξόγκωμα θα μπορούσε να είναι καρκινικό και τον παρέπεμψε στο Royal Stoke University Hospital. Μια εβδομάδα αργότερα, η διάγνωση καρκίνου της γλώσσας επιβεβαιώθηκε. «Δεν πίστευα ότι μπορεί να είναι καρκίνος. Αλλά όταν μου το είπαν αναστατώθηκα. Ήταν σουρεαλιστικό», περιγράφει ο 24χρονος μιλώνστας στο SWNS.

Πώς αντιμετωπίστηκε ο καρκίνος της γλώσσας

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Dan υποβλήθηκε σε γλωσσεκτομή και αποκατάσταση της γλώσσας, με μια επέμβαση 11 ωρών για την αφαίρεση του όγκου. Αρχικά οι γιατροί είχαν προγραμματίσει να κάνουν μερική αφαίρεση της γλώσσας, αλλά έπρεπε να αφαιρέσουν το 50% όταν βρήκαν έναν δεύτερο όγκο. Ανακατασκεύασαν τη γλώσσα χρησιμοποιώντας δέρμα από τον αριστερό αντιβράχιο.

Γλώσσα: Τι δείχνει το χρώμα της για την υγεία σας – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

«Πήραν δέρμα από τον πήχη μου για τη γλώσσα και μετά δέρμα από το στομάχι μου για να αντικαταστήσουν το δέρμα στο χέρι. Χρησιμοποιούσαν επίσης τις αρτηρίες μου από τον αντιβράχιο και τις έβαλαν στη γλώσσα μου, έτσι υπήρχε ροή αίματος», εξηγεί.

Ο Dan πέρασε τις επόμενες οκτώ ημέρες στο νοσοκομείο για να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα μετά την ανακατασκευή και έτσι θα μπορούσε να συνηθίσει να τρώει και να πίνει ξανά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πήραν επίσης δείγμα από έναν λεμφαδένα από το λαιμό του για να κάνουν βιοψία και να επιβεβαιώσουν ότι ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί.

Τώρα περιμένει τα αποτελέσματα από τη βιοψία, τα οποία θα επιβεβαιώσουν αν χρειάζεται να κάνει κάποια θεραπεία παρακολούθησης. «Αν απομείνουν ελάχιστα έως καθόλου καρκινικά κύτταρα, θα είμαι μόνο ένας γύρος ακτινοθεραπείας», αναφέρει ο ίδιος.

έλκος στην γλώσσα
Φωτογραφία: Dan Durant/SWNS

Τώρα ο Dan ακολουθεί μια δίαιτα με μαλακές τροφές, ενώ αναρρώνει από το χειρουργείο. «Το να μάθω να καταπίνω σωστά ήταν αρκετά δύσκολο. Τώρα έχω συνηθίσει να μασάω. Το σαγόνι μου πονάει πολύ και έπρεπε να ξαναμάθω πολλά πράγματα», περιγράφει

Ενώ συνεχίζει να συμβιβάζεται με την εμπειρία του από τον καρκίνο, ο Dan θέλει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας. 

Καρκίνος της γλώσσας: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, ο καρκίνος της γλώσσας είναι ένας τύπος καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Τα συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας μπορεί να περιλαμβάνουν ένα σημάδι, κηλίδα ή εξόγκωμα στη γλώσσα σας που δεν υποχωρεί.

Ποιο χρώμα στη γλώσσα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου ή διαβήτη, σύμφωνα με ειδικό του Χάρβαρντ

Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου της γλώσσας είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC), με κύτταρα σαν το δέρμα που καλύπτουν την επένδυση του στόματος, της μύτης, του λάρυγγα, του θυρεοειδούς και του λαιμού. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι το όνομα ενός καρκίνου που ξεκινά από αυτά τα κύτταρα και συνδέεται πιο τυπικά με τον καρκίνο του δέρματος.

«Ενώ το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σχετίζεται συχνότερα με το δέρμα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να εμφανιστεί όπου υπάρχουν πλακώδη κύτταρα», εξηγεί ο Κενυάτης γιατρός Δρ. Joseph Ambani και συνεχίζει:

«Αυτά τα κύτταρα είναι επίπεδα και σχηματίζουν την επένδυση όχι μόνο του δέρματος, αλλά και του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου και άλλων μερών του σώματος. Αυτό εξηγεί γιατί το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να επηρεάσει τη γλώσσα, η οποία είναι επενδεδυμένη από πλακώδη κύτταρα, ιδιαίτερα στις επιφάνειες του βλεννογόνου».

έλκος στην γλώσσα
Φωτογραφία: Dan Durant/SWNS

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η πολύ κατανάλωση αλκοόλ και η μόλυνση από τον ιό HPV. Ο Δρ. Ambani λέει ότι η σχέση μεταξύ του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του δέρματος και της γλώσσας έγκειται στην κοινή προέλευση των πλακωδών κυττάρων, αλλά οι παράγοντες κινδύνου και η συμπεριφορά μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

«Για παράδειγμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα της γλώσσας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η βαριά χρήση αλκοόλ και η λοίμωξη από τον HPV, καθιστώντας το ξεχωριστό στην ανάπτυξή του σε σύγκριση με το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος», εξηγεί.

Δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο όλοι οι καρκίνοι που περιλαμβάνουν τον ίδιο κυτταρικό τύπο. «Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα της γλώσσας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιθετικό και η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της πρόγνωσης, γι’ αυτό και κάθε επίμονη στοματική βλάβη πρέπει να αξιολογείται έγκαιρα», καταλήγει ο Δρ. Ambani.

Καρκίνος του στόματος: 5 διακριτικά σημάδια που πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό

Η θεραπεία για τον καρκίνο της γλώσσας εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, το σημείο όπου βρίσκεται ο καρκίνος στη γλώσσα και τη γενική υγεία, και μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, είτε συνδυαστικά είτε από μόνα τους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top