Καρκίνος: Επαναστατική θεραπεία συρρικνώνει τους όγκους του εγκεφάλου

Καρκίνος: Επαναστατική θεραπεία συρρικνώνει τους όγκους του εγκεφάλου

Νέα θεραπεία γεννά ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου, καθώς  φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη νόσο.

Ένα νέο σχήμα θεραπείας του καρκίνου θα μπορούσε να αποτελέσει «αποτελεσματική αντιμετώπιση» της νόσου. Μια νέα πειραματική θεραπεία υπό τον Βρετανό γιατρό Δρ. Πολ Μαλχόλαντ, ειδικό στους καρκινικούς όγκους του εγκεφάλου στο University College του Λονδίνου, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη για ορισμένους ασθενείς.

Το λάθος που κάνουμε το πρωί και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου και του λάρυγγα

Ο καρκίνος του εγκεφάλου επηρεάζει πολλούς  ασθενείς το χρόνο και σχετικά λίγοι επιβιώνουν, με μόνο έναν στους 10 ασθενείς να ζει για μια δεκαετία μετά τη διάγνωση. Αυτό εν μέρει σχετίζεται με την ταχύτητα που εξαπλώνεται συχνά η νόσος, αλλά και λόγω της έλλειψης θεραπειών ικανών να τον καταπολεμήσουν με επιτυχία.

καρκίνο
Ο Δρ. Paul Mulholland/NHS

Η νέα πειραματική θεραπεία για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Ένα πρωτοποριακό σχέδιο θεραπείας χρησιμοποιεί το ipilimumab, ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων που λειτουργεί για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύοντας το CTLA-4, έναν υποδοχέα πρωτεΐνης που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόκειται για ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας, που χορηγείται ενδοφλεβίως και χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, για να συρρικνωθεί πρώτα ο όγκος, προτού υποβληθούν οι ασθενείς σε χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, για να αφαιρεθεί ό,τι έχει απομείνει.

Καρκίνος του εγκεφάλου: Νέα γονιδιακή θεραπεία CRISPR δίνει ελπίδες

Η εμπειρία μιας ασθενούς με το νέο φάρμακο

Μάλιστα, η Σάρα Σολούντ (Sara Sjölund), μία επιχειρηματίας από το Λονδίνο, διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο το 2018, σε ηλικία μόλις 38 ετών, και είχε υποβληθεί σε μια σειρά από θεραπείες. Η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση απέτυχαν να σταματήσουν τη νόσο, καθώς ο όγκος συνέχιζε να μεγαλώνει.

καρκίνο
Φωτογραφία: Sara Sjölund

Στη Σάρα προσφέρθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσει τη νέα θεραπεία και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί επιτυχής.

Μετά από έξι μήνες, ο όγκος της Σάρα έχει εξαφανιστεί και είναι «ανενεργός», σύμφωνα με τον Δρ. Μαλχόλαντ.

Μέχρι στιγμής μόνο σε λίγους ασθενείς έχει χορηγηθεί το εν λόγω φάρμακο, αλλά ο Δρ. Μαλχόλαντ σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δοκιμή πλήρους κλίμακας στις αρχές του επόμενου έτους.

Καρκίνος του εγκεφάλου: Πρωτοποριακή εξέταση αίματος προσφέρει διάγνωση μέσα σε 1 ώρα

Ο ίδιος δήλωσε ότι πλέον, οι ακτινογραφίες της Σάρα δείχνουν υπολείμματα του όγκου. «Όσο παραμένει ως έχει, θα είναι μια χαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλο Υγεία

Scroll to Top