COVID-19: Από ποια σοβαρή πάθηση κινδυνεύουν στο μέλλον τα παιδιά που έχουν μολυνθεί – Αυξάνει κατά 60% τον κίνδυνο

COVID-19: Από ποια σοβαρή πάθηση κινδυνεύουν στο μέλλον τα παιδιά που έχουν μολυνθεί - Αυξάνει κατά 60% τον κίνδυνο

Από την έναρξη της πανδημίας το 2020, η COVID-19 έχει συνδεθεί με διάφορες επιπλοκές, πολλές εκ των οποίων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αρκετά σοβαρές. Τώρα, όμως, επιστήμονες στις ΗΠΑ, αναδεικνύουν μια άλλη πτυχή της νόσου, η οποία μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο των παιδιών και των εφήβων που μολύνονται για μια σοβαρή ασθένεια.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από την COVID-19 μπορεί να έχουν έως και 270% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια σοβαρή πάθηση αργότερα στη ζωή τους. Οι ερευνητές στο Οχάιο των ΗΠΑ αξιολόγησαν περισσότερα από 600.000 παιδιά και έφηβους στην Αμερική που είχαν προσβληθεί είτε από COVID-19 είτε από άλλη αναπνευστική νόσο.

Εμβόλια: Σε ποιο χέρι πρέπει να εμβολιαστείτε; Γιατί έχει σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την COVID-19 και τον κίνδυνο διαβήτη

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve εξέτασε δεδομένα για 613.602 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 19 ετών μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2022. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με COVID-19 κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ οι άλλοι μισοί είχαν προσβληθεί από αναπνευστική νόσο, όπως άσθμα, πνευμονία ή βρογχίτιδα.

Σε κάθε ομάδα, περίπου ένας στους 200 συμμετέχοντες ήταν υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 15 ετών και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (57%) ήταν λευκοί. Οι ερευνητές έλεγξαν για τον κίνδυνο διαβήτη σε τρία διαφορετικά διαστήματα: ένα, τρεις και έξι μήνες μετά τη διάγνωση με COVID-19 ή άλλη αναπνευστική ασθένεια.

Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη σε παιδιά και εφήβους

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με COVID-19 είχαν έως και 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους με άλλα βακτήρια. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η COVID-19 διαταράσσει το μεταβολισμό ή κάνει τα κύτταρα στο πάγκρεας να μην παράγουν αρκετή ινσουλίνη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη.

Η ύπαρξη διαβήτη τύπου 2 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών όπως εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, η μελέτη εξέτασε μόνο τη συσχέτιση και όχι την αιτιότητα, που σημαίνει ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η COVID-19 προκαλεί διαβήτη τύπου 2.

Η επιστημονική ομάδα σημείωσε ότι ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να καραδοκούν πριν οι συμμετέχοντες νοσήσουν από COVID-19 και ο διαβήτης ανακαλύφθηκε ενώ υποβάλλονταν σε θεραπεία για τη νόσο. Ωστόσο, «ένα σημαντικό μέρος των περιπτώσεων ακολουθεί τη μόλυνση», τόνισαν. Επίσης, πολλά από τα παιδιά δεν ήταν υπέρβαρα.

Αυτό έγινε εξετάζοντας τα επίπεδα A1C, τα οποία μετρούν τη μέση γλυκόζη στο αίμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν μολυνθεί από τη νόσο είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 ένα μήνα μετά τη μόλυνση σε σύγκριση με εκείνους με άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

Δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού τα παιδιά που γεννήθηκαν στην πανδημία Covid-19

Αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε ελαφρά στο 48% μετά από τρεις μήνες πριν φτάσει στο 58% μετά από έξι. Και όσοι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη έναν και τρεις μήνες μετά τη μόλυνση σε σύγκριση με εκείνους με άλλες ασθένειες του αναπνευστικού. Μετά από έξι μήνες, αυτή η ομάδα είχε αυξημένο κίνδυνο κατά 227%.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο εντός ενός μήνα από τη μόλυνση από COVID-19 είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη μετά από ένα μήνα σε σύγκριση με εκείνους που νοσηλεύτηκαν για άλλες ασθένειες. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μειώθηκε ελαφρά σε περίπου 270% μετά από τρεις και έξι μήνες.

Γιατί η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η COVID-19 θα μπορούσε να διαταράξει το μεταβολισμό, οδηγώντας σε διατροφικές ανισορροπίες και αύξηση βάρους, που έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, σημείωσαν ότι η μόλυνση μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη αντισωμάτων που επιτίθενται στα κύτταρα στο πάγκρεας, τα οποία παράγουν ινσουλίνη. Εάν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη.

Καταληκτικά, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να δουν πόσο πιθανό είναι ο διαβήτης να επιμείνει ή να αντιστραφεί αργότερα στη ζωή.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς αυξάνονται τα περιστατικά του διαβήτη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, φαινόμενο το οποίο οι ειδικοί αποδίδουν στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και τη μεγαλύτερη πρόσβαση σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

COVID-19: Ποια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης – Ανακουφίζει τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της νόσου

Περίπου 34 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και λίγο περισσότεροι από 5.000 από αυτούς είναι κάτω των 19 ετών, σύμφωνα με το CDC.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top