Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει μία στις οκτώ γυναίκες, με κάθε γυναίκα να έχει πιθανότητες περίπου 12% να εκδηλώσει τη νόσο, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων αυξάνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Πώς μπορούν να προστατευθούν οι γυναίκες;
Μια εξειδικευμένη Βρετανίδα γιατρός, η Δρ. Νικόλ Σέιφερ , έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, για το πώς μπορούν να προστατευθούν οι γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού .Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Fox & Friends» αναφέρθηκε στον αυξανόμενο κίνδυνο του καρκίνου του μαστού σημειώνοντας συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του. «Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού είναι το να είσαι γυναίκα, να γερνάς και να κληρονομήσεις μια γενετική μετάλλαξη», είπε η γιατρός.
Καρκίνος του μαστού: Τι να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο; Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου
Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο, σημείωσε, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών τοξινών σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής για μείωση του κινδύνου
Αν και δεν είναι δυνατό για τις γυναίκες να μηδενίσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. «Το να κάνουμε μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην υγεία και την ευημερία μας», τόνισε και πρόσθεσε:
«Επιλέγουμε ένα πιο υγιεινό σνακ, περπατάμε λίγο περισσότερο κάθε μέρα ή κοιμόμαστε λίγο παραπάνω. Αυτά τα μικρά βήματα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών».
Η ίδια, μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν χρειάζονται δραστικές αλλαγές, παρά μόνο ορισμένες προσεκτικές επιλογές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.
Η σημασία του θηλασμού στον καρκίνο του μαστού
Σχετικά με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, μια επιλογή τρόπου ζωής που συχνά παραβλέπεται είναι ο θηλασμός. Μελέτες δείχνουν ότι για κάθε χρόνο που μια γυναίκα θηλάζει, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειώνεται κατά 4,3%. Υπάρχει επίσης 7% μείωση του κινδύνου κάθε φορά που μια γυναίκα γεννά.
«Άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, να μην καπνίζουμε και να πίνουμε αλκοόλ με μέτρο», ανέφερε επίσης η Σέιφερ και συμπλήρωσε ότι «ορισμένες τροφές έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών, ειδικά του καρκίνου του μαστού».
Καρκίνος του μαστού: Ενισχύστε τη μάχη του σώματος εναντίον του με μια εύκολη αλλαγή του τρόπου ζωής
Οι 5 τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Η Βρετανός γιατρός συνιστά να προσθέσουμε τις ακόλουθες τροφές στη διατροφή σας για να αποτρέψετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
- Σπανάκι
- Σκόρδο
- Μύρτιλα
- Σολομός
- Κουρκουμάς
1. Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει καροτενοειδή, μικροθρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. «Μια μεγάλη μελέτη που εξέτασε περισσότερες από 32.000 γυναίκες άνω των 20 ετών έδειξε έως και 28% μείωση του καρκίνου του μαστού σε εκείνες που συμπεριελάμβαναν το σπανάκι στη διατροφή τους», δήλωσε η Σέιφερ.
2. Σκόρδο
Μικρές μελέτες έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά σκόρδο. Σύμφωνα με έρευνα, οι δραστικές ενώσεις του σκόρδου θα μπορούσαν να καταστείλουν την ανάπτυξη του καρκίνου και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.
3. Μύρτιλα
Η γιατρός ανέφερε ότι τρώει δύο χούφτες μύρτιλα κάθε πρωί για να έχει τα οφέλη των φλαβονοειδών και των ανθοκυανινών που περιέχουν. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα φλαβονοειδή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον καρκίνο.
Τα αντιοξειδωτικά, τα οποία βρίσκονται στα κόκκινα, μπλε και μοβ φρούτα και λαχανικά, έχουν επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και υποτροπή.
4. Σολομός
«Δεν μου αρέσει η γεύση των λιπαρών ψαριών, αλλά φτιάχνω σολομό περίπου μία φορά την εβδομάδα για την οικογένειά μου λόγω των γνωστών οφελών για την υγεία», δήλωσε η γιατρός και ανέφερε ότι σε μια μεγάλη μελέτη σε 883.000 γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι όσες κατανάλωναν τακτικά λιπαρά ψάρια είχαν 14% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
5. Κουρκουμάς
Αυτό το κοινό μπαχαρικό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτη, ο κουρκουμάς μειώνει τις παρενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο.
Πότε μια κύστη στο στήθος μπορεί να δείχνει ή να γίνει καρκίνος – Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
Εκτός από τις επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής για τη μείωση του κινδύνου, η Σέιφερ τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. «Αν και δεν μπορείτε να μηδενίσετε τον κίνδυνο, η έγκαιρη διάγνωσή του με τις ετήσιες μαστογραφίες σας , ή ίσως με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία με βάση τον κίνδυνο σας, σας δίνει τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης».