Σουτιέν: Μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στο στήθος; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Σουτιέν: Το να μη φοράτε έχει άγνωστα οφέλη για την υγεία - Τι συνιστούν οι ειδικοί

Η 13η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Στηθόδεσμο, μια ημέρα που οι γυναίκες καλούνται να βγάλουν το σουτιέν τους. Ξεκίνησε ως τάση στα social media που γρήγορα έγινε viral με στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, να ενθαρρύνει την έγκαιρη ανίχνευση και να προσφέρει υποστήριξη σε όσους πλήττονται από την ασθένεια.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η αποχή από τη χρήση σουτιέν μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία. «Με τα χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση να εγκαταλείπουμε τον στηθόδεσμο – και υπάρχουν καλοί λόγοι για αυτό. Γι’αυτό, προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τόσο τα συναισθηματικά όσο και σωματικά οφέλη της αποχής από τη χρήση στηθόδεσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Melissa Cook, σεξοθεραπεύτρια στο FunWithFeet and Sofia Grey.

Μήπως φοράτε λάθος νούμερο σουτιέν; – Δείτε τι προκαλεί

«Όχι μόνο μπορεί να είναι ενδυναμωτικό να αφαιρέσετε το σουτιέν σας, αλλά και μεταμορφωτικό για πολλές γυναίκες – επιτρέποντάς τους να συνδεθούν με το σώμα τους όπως ποτέ άλλοτε. Είναι αυτονόητο ότι η μη χρήση στηθόδεσμου είναι πιθανό μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη άνεση σε μια γυναίκα», συνέχισε η ειδικός.

Πώς μπορεί η μη χρήση σουτιέν να ωφελήσει την υγεία

Σύμφωνα με την ειδικό, τα σουτιέν, και ειδικά αυτά με σύρμα, μπορεί να είναι σφιχτά, περιοριστικά, ακόμη και να προκαλούν πόνο. Αφαιρώντας τα, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και επιτρέπεται μια πιο φυσική και χαλαρή στάση. Επιπλέον, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η μη χρήση στηθόδεσμου μειώνει την ταλαιπωρία και την ένταση στους ώμους και την πλάτη τους.

Η περιοριστική φύση των στηθόδεσμων σημαίνει επίσης ότι μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα και τον ιδρώτα, οδηγώντας σε εξανθήματα, ερεθισμούς και ακόμη και λοιμώξεις. Η μη χρήση σουτιέν σημαίνει ότι το δέρμα μας μπορεί να αναπνέει και βοηθά στη γενική υγεία του.

Να φοράτε ή να μην φοράτε σουτιέν; Τι είναι καλύτερο για σας

Επιπλέον, ενώ είναι κοινή πεποίθηση ότι τα σουτιέν είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή υποστήριξη του στήθους, η ειδικός τόνισε μελέτες που δείχνουν ότι η μη χρήση στηθόδεσμου μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τους μύες και τους συνδέσμους που περιβάλλουν το στήθος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ενισχυμένο τόνο και σφριγηλότητα. Θα μπορούσε ακόμη και να επηρεάσει τη χαλάρωση, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία, καθώς η φυσική κίνηση χωρίς στηθόδεσμο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του μαστού.

Μη χρήση σουτιέν: Οφέλη και στην ψυχική υγεία

«Τέλος, η μη χρήση στηθόδεσμου μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης, ενδυνάμωσης και απελευθέρωσης. Αμφισβητεί τους κοινωνικούς κανόνες και επιτρέπει στις γυναίκες να αγκαλιάσουν το σώμα και το φυσικό τους σχήμα», προσθέτει η ειδικός και καταλήγει.

«Μας υπενθυμίζει επίσης ότι μπορούμε να ντυνόμαστε όπως θέλουμε, με τρόπο που μας κάνει να νιώθουμε άνετα αντί να ακολουθούμε τις προσδοκίες ή τις παραδόσεις. Αυτό από μόνο του μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να χαλαρώσουν, κάτι που μπορεί να είναι ένα ισχυρό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά την αυτοπεποίθηση».

Πόσο συχνά πρέπει να πλένω το σουτιέν μου;

Αν και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες άμεσες σχέσεις μεταξύ της χρήσης σουτιέν και του καρκίνου του μαστού, πολλές γυναίκες συμμετέχουν στην ετήσια εκδήλωση για να υπενθυμίσουν τη σημασία του ελέγχου του στήθους τους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top