«Είμαι διατροφολόγος – Αυτά τα εποχιακά λαχανικά του φθινοπώρου προστατεύουν από καρκίνο»

«Είμαι διατροφολόγος - Αυτά τα εποχιακά λαχανικά του φθινοπώρου προστατεύουν από καρκίνο»

Είναι γνωστό πως τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία, καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του. Μία ειδικός, όμως, φρόντισε να αναδείξει τα οφέλη που έχουν ορισμένα εποχιακά λαχανικά του φθινοπώρου -και ειδικότερα, τη σύνδεσή τους με την προστασία από καρκίνο.

Η Toral Shah, διατροφολόγος και σύμβουλος της εταιρείας ιχθυελαίων Wiley’s Finest, συστήνει την κατανάλωση μιας υπερτροφής που όχι μόνο προστατεύει από τον καρκίνο, αλλά είναι στην εποχή της αυτή τη στιγμή.

Αντιπηκτικά: Ποια λαχανικά δεν πρέπει να τρώνε όσοι παίρνουν – Τι να προσέχουν

Η Shah εξηγεί ότι τα σταυρανθή λαχανικά, τα οποία περιλαμβάνουν λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο, φτάνουν στο αποκορύφωμά τους το φθινόπωρο, υποσχόμενα φρεσκάδα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

«Το φθινόπωρο είναι μια υπέροχη εποχή για να συμπεριλάβετε αυτά τα λαχανικά που τονώνουν την υγεία, καθώς είναι στην εποχή τους αυτή τη στιγμή, καθιστώντας τα φρέσκα, πιο θρεπτικά και πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με άλλα φρούτα και λαχανικά. Τα σταυρανθή λαχανικά βρίσκονται, επίσης, σε μεγάλη ποικιλία, προσφέροντας έτσι πολλές ευκαιρίες για να τα εντάξετε στη διατροφή σας», ανέφερε.

«Αυτή την εποχή, τα σταυρανθή λαχανικά είναι ξανά στο προσκήνιο καθώς παρέχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία, τόσο για την υγεία του εντέρου όσο και για την πρόληψη ορισμένων καρκίνων», πρόσθεσε η ειδικός.

Γιατί πρέπει να συμπεριλάβετε αυτά τα εποχιακά λαχανικά στα πιάτα σας

Σύμφωνα με την Shah, αυτά τα λαχανικά είναι γεμάτα με μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών όπως η β-καροτίνη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, οι βιταμίνες C, E, K, το φυλλικό οξύ, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Επιπλέον, περιέχουν γλυκοζινολικές ενώσεις, δηλαδή ενώσεις πλούσιες σε θείο που τους δίνουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση, αλλά το πιο σημαντικό, συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου.

Όταν ψιλοκόβετε, προετοιμάζετε, μασάτε και χωνεύετε σταυρανθή λαχανικά, αυτά διασπώνται για να σχηματίσουν βιολογικά ενεργές ενώσεις όπως νιτρίλια ινδόλης, θειοκυανικά και ισοθειοκυανικά.

Το μη δημοφιλές λαχανικό που μειώνει χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση ταυτόχρονα -Έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Η ινδόλη-3-καρβινόλη (ινδόλη) και η σουλφοραφάνη (ένα ισοθειοκυανικό) έχουν μελετηθεί για τις αντικαρκινικές τους επιδράσεις, όπως η προστασία των κυττάρων από βλάβες στο DNA, η ενεργοποίηση αντικαρκινογόνων και αντιφλεγμονωδών ουσιών, η πρόκληση ελεγχόμενου κυτταρικού θανάτου (απόπτωση) και η πρόληψη μετάστασης των όγκων, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση) και τη μετανάστευση των κυττάρων.

Η Toral αποκάλυψε ότι υπάρχει πληθώρα ερευνών σχετικά με την πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών και ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν βρει ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου – ιδιαίτερα του προστάτη, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του μαστού.

Εδώ είναι μερικά σταυρανθή λαχανικά που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας: κάλε, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο (κόκκινο/πράσινο/λευκό), κουνουπίδι, ραπανάκι, ρόκα, κινέζικο λάχανο, πράσινα πικραλίδα, γογγύλια, ρίζες και χόρτα, wasabi και νεροκάρδαμο.

Εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε σταυρανθή λαχανικά στα γεύματά σας

  • Δοκιμάσετε να προσθέσετε ψιλοκομμένο λάχανο ή λαχανάκια Βρυξελλών, τριμμένο καρότο και άλλα λαχανικά σε μια νόστιμη σαλάτα. Απλώς προσθέστε φρέσκα βότανα και ένα ντρέσινγκ σε κάθε μερίδα την ημέρα για να ανακατέψετε τις γεύσεις.
  • Οι πατάτες φούρνου είναι ένας φανταστικός τρόπος για να απολαύσετε αυτά τα λαχανικά, ειδικά όταν καρυκεύονται με σάλτσα σόγιας, τσίλι, τζίντζερ και σκόρδο.
  • Το σέσκουλο, το κάλε, τα χόρτα και το ψιλοκομμένο μπρόκολο μπορούν να μαγειρευτούν υπέροχα για brunch ή να προστεθούν σε σάλτσες όπως η Bolognese.
  • Το νεροκάρδαμο, η πικραλίδα, η ρόκα, αποτελούν συνθέτουν εξαιρετικά υλικά για σαλάτες.
  • Το κουνουπίδι είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα -ακόμη και ως υποκατάστατο κρέατος.

Ποια λαχανικά δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά – Προκαλούν δηλητηρίαση

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top